שלוש שנים סוערות עברו על שוק ההון הישראלי. 2008 הייתה שנת המשבר, כשאחריה באה שנת 2009 עם התאוששות חזקה במיוחד. השנה החולפת החלה בגמגום בשווקים, אבל תוך זמן קצר חזרה האווירה החיובית, ובסופו של דבר חצה מדד המעו"ף את רף 1,300 הנקודות וקבע שיאים חדשים.
אז מה צפוי לנו בשנה הבאה? האם נשאר לשוק מספיק דלק כדי ש-2011 תהפוך לשנה שלישית רצופה של עליות? כדי לקבל אינדיקציה לגבי ציפיות השוק בסוגיות הללו, ערכנו ב"גלובס" גם השנה את סקר הכסף הגדול.
בסקר השתתפו 27 מבתי ההשקעות המרכזיים בשוק ההון, שסיפקו לנו את התחזיות שלהם ל-2011. למרות התחושה שהמשבר מאחורינו והשווקים התייצבו, משתתפי הסקר התגלו כשמרנים למדי. התשובות והתחזיות המלאות לפניכם.
1,369 נקודות - זו הרמה אליה סבורים בתי ההשקעות שיגיע מדד המעו"ף בסוף 2011. כלומר, עלייה של כ-5% בלבד.
גם השנה התחזיות שמרניות למדי, ולמרות שמרבית בתי ההשקעות ממליצים להגדיל את החלק המנייתי בתיקי ההשקעות, לא נראה שהם מאמינים שנראה עליות שערים חדות.
ראוי לציין כי רק 14% מתוך משתתפי הסקר מעריכים שהמעו"ף, ירשום תשואה שלילית בשנת 2011.
לגבי מדד ה-S&P 500 סבורים בתי ההשקעות כי הוא יעלה בכ-7% מרמתו היום, לרמה של 1,349 נקודות. כלומר, עלייה מתונה מעט פחות מזו של השוק הישראלי. נזכיר כי בניגוד למדד המעו"ף, שכאמור שבר השנה את שיאיו, מקבילו האמריקני עדיין רחוק בכ-20% מרמת השיא שלו.
77% זה היקף משתתפי הסקר שהמליצו על מניות כאפיק שיניב את התשואה הטובה יותר בשנה הבאה. מרבית הגופים ממליצים על מניות בעיקר לאור היעדר אלטרנטיבה אחרת, לאור רמות המחירים הגבוהות בשוק האג"ח.
בין ההמלצות הספציפיות יותר בלטו מניות בארה"ב, מניות יתר או מניות דיבידנד. האפיק הלא מומלץ על ידי בתי ההשקעות, ברוב של 60%, הוא איגרות החוב הממשלתיות, בעיקר אלה הארוכות. תשואות האג"ח הארוכות נמצאות בשפל חסר תקדים של כ-2%, וקיים סיכוי גבוה להפסדי הון על רקע הציפיה לעליית הריבית.
המצב בשוק האג"ח הקונצרניות אינו שונה בהרבה, לאחר שגם הוא רשם מהלך עליות מרשים (מדד התל בונד 20 זינק ב-11.1% מתחילת השנה), ואכן כ-24% ממשתתפי הסקר בחרו באפיק זה כאפיק לא מומלץ. השווקים המתעוררים, שבשנים קודמות היוו את אפיק ההשקעות המועדף, כלל לא נזכרו בתוצאות הסקר השנה.
70% זהו שיעור משתתפי הסקר שהמליצו על השקעה בסקטור הבנקאות.
הקונצנזוס על מניות הבנקים מעט מפתיע בהתחשב ברמות המחירים שלהן. מניות אלו נסחרות כיום סביב ההון העצמי של הבנקים, כך שלא ברור אם קיים בהן אפסייד משמעותי. מצד שני, השקעה במניות הללו נחשבת להשקעה בכלכלת ישראל, שכן הבנקים מושפעים מאוד ממצב הכלכלה, ולאור השיפור במצב המשק, גם הם עשויים ליהנות מכך.
גם מניות הביטוח, שלא נחשבות לפייבורטיות של האנליסטים בדרך כלל, זכו לשיעור המלצה גבוה של 30% ממשתתפי הסקר. להמלצה בשיעור דומה זכה גם סקטור הכימיה.
לעומת זאת, בבתי ההשקעות לא נלהבים מטרנד ההשקעה בשותפויות חיפושי הגז והנפט, בטח לא אחרי הזינוקים החדים שנרשמו במגזר בשנתיים האחרונות. כשליש ממשתתפי הסקר בחרו בסקטור הזה כסקטור שאינו מומלץ להשקעה.
30% זה היקף משתתפי הסקר שנרתעים גם מסקטור מניות התקשורת. סקטור זה ריכז השנה עניין לאור עסקאות הענק שנעשו בו, אולם העליות החדות שנרשמו במגזר, לצד עליית מדרגה רגולטורית משמעותית עימה יאלצו להתמודד החברות, מרתיעות ככל הנראה את הברוקרים. גם בשאלה אילו מניות אינן מומלצות להשקעה בלטו בעיקר סלקום ופרטנר, המשתייכות למגזר.
בכל הנוגע למניות המומלצות, נראה שבבתי ההשקעות מעדיפים לחזור למניות הכבדות והוותיקות: כיל, לאומי והפועלים קיבלו 35% מההצבעות בסקר. מניית העם, טבע, זכתה גם היא ללא מעט קולות.
מניית אפריקה ישראל, שבשנים האחרונות עברה בחדות מרשימת המומלצות לרשימת לא מומלצות, נותרה השנה מחוץ לרדאר, צוינה פעם אחת בלבד כמניה מומלצת.
3.52 שקל הוא שער הדולר הממוצע, על פי תחזיות בתי ההשקעות, בסוף השנה הבאה. כלומר, שער דומה פחות או יותר לשער הדולר הנוכחי. התחזיות של רובם המוחלט של המשתתפים בסקר נעו סביב אותו שער, ורק בשני מקרים קיבלנו תחזיות קיצוניות: אחת העריכה כי הדולר יירד מתחת לשער של 3 שקלים, והשני צפתה שער של מעל 4 שקלים בסוף 2011.
בנוסף מעריכים בבתי ההשקעות כי הריבית במשק תמשיך לעלות בשנה הבאה, ותעמוד בממוצע על3.3% לעומת 2% כיום, וכי האינפלציה במשק תישמר בתוך היעד של בנק ישראל, ותעמוד על 3%. האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים, כפי שהיא משתקפת כיום, עומדת על 2.5%, כך שמדובר בעלייה בציפיות.
בכל הנוגע לקצב הצמיחה, בתי ההשקעות קרובים להערכות של בנק ישראל וקרן המטבע - שמצביעות על צמיחה של 3.8% וצופים צמיחה של 3.5%. נציין כי השונות בתחזיות לגבי הריבית, האינפלציה ושיעור הצמיחה הייתה נמוכה, ורוב התחזיות נעו סביב הממוצע.
צדקו במאקרו, פספסו במניות
בניגוד לשנים 2008 ו-2009, בהן תחזיות בתי ההשקעות היו רחוקות ברוב המקרים מהתוצאות בפועל, בשנה החולפת הן כבר היו קרובות למדי, לפחות בכל הנוגע לרוב הפרמטרים בתחום המאקרו. יחד עם זאת, המלצותיהם בשוק המניות התגלו ככאלו שלא תאמו את המציאות בחלק לא מבוטל מהמקרים.
באשר לשוק המקומי, תחזיות בתי ההשקעות היו אופטימיות אך שמרניות. משתתפי הסקר צפו כי מדד המעו"ף יעלה בסוף השנה ב-5% ל-1,212 נקודות, בעוד שבפועל הוא כבר חצה את רף ה-1,300 וטיפס בכ-15%. התחזיות למדד ה-S&P 500 כבר היו קרובות יותר, והפער בינן לבין המציאות הסתכם בכ-3% בלבד.
לגבי שער הדולר והריבית ההערכות עמדו על 3.9 שקל ו-3% בהתאמה, בעוד שבפועל אלה עומדים כיום על 3.6 שקל ו-2% בהתאמה. גם תחזית האינפלציה הייתה קרובה למדי למציאות: הערכות דיברו על 2.9%, בעוד שלפי בנק ישראל האינפלציה הצפויה ל-2010 תסתכם ב-2.5%.
מבחינת אפיקי ההשקעה, הרי שכמו בשנה שעברה, גם השנה כמעט כל אחד מהאפיקים הניב תשואה נאה. בתי ההשקעות העריכו בשנה שעברה כי אפיק המניות יניב את התשואה הגבוהה ביותר, והוא אכן עמד בציפיות, כשמדד המעו"ף עלה מתחילת השנה בכ-15%. יחד עם זאת, גם שוק איגרות החוב רשם תשואה מצוינת של כ-6% באג"ח הממשלתי ו-10% באיגרות החוב הקונצרניות, כששוק האג"ח הממשלתיות דווקא לא נכלל בהמלצות אשתקד.
בחלוקה לפי סקטורים ציינו הברוקרים את מניות הבנקים והפיננסים לטובה, והזהירו מפני סקטור הנדל"ן והתקשורת. אך בעוד רווחי הבנקים אכן גדלו השנה, בעיקר בזכות השיפור במצב המשק, דווקא מניותיהם הניבו תשואה נמוכה מהמוצע בשוק. חברות התקשורת, מפניהן הזהירו משתתפי הסקר, הגיעו השנה לרמות שיא. גם סקטור הנדל"ן שכאמור לא זכה לאהדה, זינק השנה בכ-14%.
כמניות מומלצות ציינו בבתי ההשקעות את בזק - שאכן זינקה השנה ב-27% - ואת טבע, שדווקא איבדה כ-11% מערכה. על המניות הלא מומלצות נמנו אסם, פרטנר ואפריקה, וזו האחרונה אכן איבדה ב-2010 למעלה מ-50% מערכה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.