נגיד בנק ישראל התראיין למגזין האמריקני "ניוזוויק" ונשאל בהתייחס ליתרות המט"ח של בנק ישראל שעלו באופן משמעותי לכ-70 מיליארד דולר, מה שהוביל מספר ממבקריו לקשור בין הגדלת היתרות לסיכוי כי בעתיד תפרוץ מלחמה בין ישראל לאיראן, האם זה העיניין?
על כך ענה הנגיד - "לא, אבל ישנן מספר נקודות שאני רוצה להדגיש. ישנם סטנדרטים מקובלים על מנת לחשב מה הן היתרות שמדינה צריכה להחזיק... אנו חישבנו לכמה נזדקק ואז הוספנו לסכום זה עוד, בשל כך שהמשבר הכלכלי העולמי חיזק את חשיבות ההחזקות ברזרבות בעת משבר".
הנגיד פישר הוסיף "שנית, אמרנו כי אנו נמצאים במצב גיאופוליטי מיוחד...ישראל היתה ביותר מלחמות מרוב המדינות ב-60 השנה האחרונות ועלינו לחשוב גם מה יהיה עלינו לעשות אם נגיע למצב כזה שוב".
על השאלה מה משאיר אותך ער בלילה ענה נגיד בנק ישראל "הגענו לשלב זה במשבר במצב טוב יחסית. מצבינו אמנם אינו טוב כמו זה של סין או הודו, אך מצבנו טוב יותר מזה של מדינות המערב בגדול - וזה די טוב. מה ששומר עלינו ערים בהתייחס לטווח הזמן הקצר הוא ש-70% מהיצוא שלנו מופנה לאירופה ולארה"ב. כאשר היצוא הזה מהווה כ-40-45% מסך התוצר הישראלי. כך שבהגדרה אנו תלויים במידה רבה במה שיקרה במדינות המפותחות - ויש שם בחוץ בעיות. סיום המשפט היווה גם את הכותרת שניתנה למאמר.
על השאלה ביחס להשפעה שיש להאטה בארה"ב על הצמיחה בישראל אמר הנגיד כי "ביצועי מגזר ההיי-טק בארה"ב טובים יותר ביחס לממוצע ועיקר הייצוא התעשייתי שלנו הינו של היי-טק, כך שהיינו קצת יותר מוגנים ממה שעלול היה לקרות... אנו לא יצואנים גדולים למדינות בהן יש כרגע קשיים", אמר.
פישר נשאל גם על החששות שהביע ביחס להון האנושי ולחינוך בישראל ועל כך ענה "ישנם מבחנים בינלאומיים לבחינת הרמה של החינוך והציונים שמקבלת ישראל במבחנים אלו הם מאד נמוכים והם נופלים במשך שנים. סיבה אחת לכך היא שיש מערכות חינוך נפרדות. לחרדים יש מערכת חינוך נפרדת עם מערכת לימודים שאינה באמת טובה - חסרים בה הרבה מלימודי האנגלית והמתמטיקה, כך שזו בעיה".
על בריחת המוחות מישראל אמר פישר "המצב בארה"ב הוא הרבה יותר טוב. בוגרי החוג לכלכלה אשר מקבל את עבודתו הראשונה בארה"ב ירוויח פי 3 או פי 4 לעומת מה שירוויח כלכלן מתחיל בישראל. גם האוניברסיטאות בארה"ב מצויידות טוב יותר. נדרש שינוי על מנת שאנשים יחזרו לישראל. בשנים הראשונות של המדינה אנשים לא עזבו את המדינה בגלל הפטריוטיות, אך זה הפך למקובל יותר כאשר ישראל הפכה למדינה נורמלית יותר".
האם זו נחלת העבר לחשוב על ישראל כ"מדינת הסטארט-אפים" או כ"עם הספר"? על כך ענה הנגיד "לא, אני חושב ששתי התופעות מתקימות. העובדה שיש לנו מגזר היי-טק מפורסם ברחבי העולם אשר ייצר מספר עצום של המצאות ויוזמות, היא די מדהימה. תלוי אם אתה מסתכל על חצי הכוס המלאה או הריקה".
כשנשאל לבסוף, מה הפתיע אותך בעבודתך בישראל? ענה פישר "לא הערכתי מספיק כמה קשה יהיה להתמודד עם הבירוקרטיה. זה קשה יותר ממה שחשבתי. זה לוקח זמן ונחישות אדירה. גם לא הערכתי מספיק כמה נעים יהיה לחיות בישראל. ברגע שאתה יוצא מההקשר של המגזר הרשמי, זה מקום מאד נעים לגור בו, ואת זה קשה לזרים לקבל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.