ההתנקשות בחייה של גבריאל גיפורד, צירה דמוקרטית בבית-הנבחרים של ארה"ב, במהלך פגישה עם אזרחים בסופרמרקט בעיר טוסון, בדרום אריזונה, אמש (שבת), חוללה זעזוע קשה בארה"ב ושפכה אור חדש ומטריד על האווירה הפוליטית הרעילה שם. הנשיא אובמה גינה את ההתנקשות כ"פעולה שאי אפשר לתארה במילים". השריף המקומי אמר, כי אריזונה נהפכה ל"מכה של דעות קדומות ובערות קנאית" וגוף של המפלגה הדמוקרטית השווה את ההתנקשות לרציחתו של יצחק רבין.
גיפורד נורתה בראשה מטווח של כ-30 ס"מ ע"י צעיר שפסע לעברה בעת ששוחחה עם אזרחים בכניסה לסופרמרקט. החשוד, שזוהה כג'ארד לאפנר, בן 22, שלף אקדח חצי אוטומטי ובלי לומר מילה ירה בגיפורד. אחר-כך ירה לכל הכיוונים, בלי לכוון, וניסה להימלט. שני אנשים התנפלו עליו והשכיבו אותו על הקרקע עד בוא המשטרה. המשטרה מסרה, כי נראה שאדם נוסף סייע ללאפנר ועתה נערך מצוד אחריו. שישה אנשים נהרגו בירי, בכללם ילדה בת 9 ושופט פדראלי.
מצבה של גיפורד מתואר כחמור ביותר, אך הרופא שניתח אותה אמר, כי הוא "אופטימי מאוד" לגבי הסיכויים להחלמתה. תחילה דווח שהמחוקקת מתה. לאחר מכן מסרה עדת ראיה, שצוטטה ברשתות הכבלים, כי גיפורד דיברה כאשר הוחשה לחדר המיון. רופאים מומחים, שאינם קשורים בטיפול בה, אמרו כי אמנם אין להוציא מכלל אפשרות שהיא תשרוד, אך אין ודאות שהטראומה המוחית שניחתה עליה תאפשר לה להוסיף לתפקד כמחוקקת. בכל מקרה, יעברו 12 עד 18 חודשים עד שתתברר בוודאות מידת הפגיעה.
גיפורד, בת 40, היא בת לאב יהודי ואם נוצריה, אך היא הגדירה עצמה "מחויבת ליהדות" וכך היתה ידועה בציבור. היא היהודייה הראשונה מאריזונה שנבחרה אי פעם לבית-הנבחרים ואחת משש יהודיות בבית. גיפורד היתה האשה הצעירה ביותר שנבחרה לסנט של מדינת אריזונה, התחנה הקודמת בקריירה הפוליטית שלה. בעלה הוא האסטרונאוט מארק קלי, שאמור להיות קברניט מעבורת החלל "אנדוור" בטיסתה האחרונה לתחנת החלל הבינלאומית (שבראשה עומד, אגב, אחיו התאום), בימים הקרובים.
היסטוריה של אלימות
גיפורד מכהנת בבית-הנבחרים בוושינגטון מ-2006. במערכת הבחירות בנובמבר 2010היא גברה ברוב זעום על מועמד רפובליקני שנמנה עם זרם מסיבת התה אחרי מערכת בחירות מרה.
מקרי אלימות פוליטית נגד מחוקקים נדירים בארה"ב (רובם ככולם אירעו במאה ה-19) וייתכן שהמעשה נבע מהרטוריקה המתלהמת של אמצעי תקשורת ימנייים נגד חוק הרפורמות בבריאות. הרוב הרפובליקני בבית הנבחרים התחייב לבטל את החוק, בהצבעה בימים הקרובים, אך להצבעה זו תהיה משמעות סמלית בלבד מפני שמנהיג הרוב הדמוקרטי בסנט הודיע שלא יעלה את הנושא לדיון.
ההתנקשות מיקדה את דעת הקהל באווירה הפוליטית העכורה באריזונה, שבה, מסורתית, יש רוב גדול למצביעים רפובליקניים. גיפורד היא אחת מהמחוקקים הדמוקרטיים הבודדים שמייצגים את המדינה בקונגרס.
אריזונה עלתה לכותרות אשתקד לאחר שאימצה חוקים נוקשים מאוד להגבלת ההגירה הבלתי חוקית למדינה, שמקורה העיקרי הוא מקסיקו השכנה. החוקים מתירים למשטרה לעצור כל אדם שמעורר חשד כאילו אין בידו אסמכתה חוקית להימצא בארה"ב גם אם לא ביצע כל עבירה או עורר חשד סביר שהוא עומד לבצע עבירה. החקיקה עוררה התנגדות רבה במדינות רבות בארה"ב (אם כי מדינות רבות אחרות מנסות לחקות אותה). גיפורד מתחה ביקורת עזה על החקיקה הזו, כמו רוב המחוקקים הדמוקרטיים באריזונה ומחוצה לה. היא הצביעה גם בעד חוק הרפורמות בשירותי הבריאות, שמוסיף לעורר זעם גדול בקרב רפובליקנים, בעיקר באגף השמרני של המפלגה ובמיוחד בזרם מסיבת התה.
גורמים משטרתיים אמרו, שגיפורד קיבלה איומים על חייה בשנים שחלפו. לבנה הושלכה על משרדה לפני כמה ימים. ב-2009, הורחק אדם מהקהל באירוע שערכה גיפורד לאחר שאקדוח נפל ממכנסיו.
בעוד שאין ודאות שהחשוד ביצע את ההתנקשות מסיבות פוליטיות, אמר אמש קלארנס דופניק, השריף של מחוז פימה, שבו נמצאת טוסון: "הזעם, המשטמה והבערות הקנאית בארה"ב נעשו שערורייתיים. לרוע המזל, אני חושב שאריזונה נעשתה מעין בירה (לתופעות אלה). נהפכנו למכה של דעות קדומות ושל בערות. יש סיבה להאמין, שלחשוד יש בעיות נפשיות, ואני חושב שאנשים בלתי מאוזנים פגיעים במיוחד להתבטאויות ארסיות".
"לעקור את הרטוריקה"
המועצה היהודית הדמוקרטית הארצית, גוף של המפלגה הדמוקרטית, פרסמה אמש הודעה שבה נטען, בין השאר: "חשוד אחד, שנמצא עתה במעצר, אחראי אולי לפשע הזה. אבל יהיה הוגן לומר, שבאקלים הפוליטי הנוכחי, ובהתחשב ברטוריקה הפוליטית שנשמעת כיום, רבים תרמו להצטברות כמויות גדולות של התבטאויות ארסיות בשיח הפוליטי שלנו, ואלה תרמו לאווירה שבה התרחש האירוע הזה".
"כפי שלימדה אותנו רציחתו הטרגית של ראש הממשלה, יצחק רבין, למילים ולשיח הציבורי שהולך ונשחק, יש תוצאות משמעותיות", נאמר בהודעה. "צריך לעקור לגמרי את הרטוריקה של זעם ומשטמה מהשיח הפוליטי לפני שייתרחש האסון הבא".
גיפורד היתה אחד מ-20 מחוקקים דמוקרטיים שנבחרו לבית-הנבחרים ב-2008 והצביעו בעד חוק הרפורמות בשירותי הבריאות. בעקבות זאלת סימנה שרה פיילין את ה-20 כמחוקקים שמוכרחים להביסם, בקמפיין שכונה takebackthe20. אחד מעזרי הקמפיין היתה מפה שבה צוירו אזורי הבחירה של כל אחד מה-20 תחת כוונת של רובה, לפי האתר הליברלי dailycos.
לחשוד לאפנר אין עבר פלילי, למעט מעצר אחד בגלל עבירת סמים. השריף דופניק איפיין אותו כך: "אני לא פסיכיאטור, כך שאין לי סיבה להאמין שהאדם הזה בלתי שפוי. האם הוא בלתי יציב? הייתי מסכים עם קביעה זו". מהעקבות שהותיר לאפנר ברשת, לרבות הפרופיל שלו ביו טיוב, מתברר שבין הספרים החביבים עליו נמצאים "מיין קמפף" של היטלר, ו"המניפסט הקומוניסטי" של קארל מארקס ופרידריך אנגלס (יחד עם "הזקן והים").
אחד מהפוסטים של לאפנר הוא קטע וידיאו שמכונה: "אמריקה: הזיכרון האחרון שלך בארץ טרוריסטית". בקטע נראית דמות לבושה בבגדים כהים ומסיכה של פנים מחייכות מציתה דגל של ארה"ב במדבר, כשברקע נשמע שיר של להקת Drowning Pool, שבו צורח הזמר: "הניחו לגופות ליפול על הרצפה" . בפוסטינג מ-15 בדצמבר מדווח לאפר לעולם, בקטע מבולבל, שהממשלה מפקחת ושולטת על מוחם של האנשים באמצעות שליטתה על הלשון".
ב-2001, ביקרה גיפורד בישראל, בהיותה חברה בסנט של אריזונה, במשלחת שארגן הוועד היהודי האמריקני. לפי אתר האינרטנט של העיתון "אריזונה סטאר", ביקורה הראשון בישראל היה חוויה מכוננת. "הביקור פשוט חיזק את העובדה שאני רוצה להקדיש זמן רב יותר לצמיחיה האישית, הרוחנית שלי", היא אמרה. "חשתי מחויבות גדוןלה מאוד ליהדות. אנשים שונים מייחסים משמעויות שונות לדת. לי (היהדות) מספקת עוגן, הבנה טובה יותר של המקום שממנו אני באה".
לאחר ששבה מישראל, יזמה גיפורד חקיקה בסנט של אריזונה שסייעה לתושבי המדינה לקבל כספים שהגיעו לחהם מחברות ביטוח בתקופת השואה. היא חברה לרבנית רפורמית בטוסון, סטפאני ארון, מקהילת "חברים", והחלה לחפש שורשים. לפי העיתון, "מבחינה טכנית גיפורד נחשבת יהודייה מפני שהתנועה הרפורמית קובעת שבן להורה יהודי, אב או אם, נחשב יהודי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.