בשפע המעיק של עדויות, ניתוחים, פרשנויות והטפות על פרשת הטבח בטוסון, אריזונה, בשבת, שבו נקטלו שישה אנשים ונפצעה אנושות המחוקקת הדמוקרטית גבריאל גיפורד, נחבאה התבטאות כבדרך אגב של ידיד קרוב של החשוד בביצוע הטבח, ג'ארד לאפנר, שממנה עולה כי לאפנר יהודי, או לפחות בן לאם יהודיה, גם אם אחד הספרים האהובים עליו, לטענתו, הוא מיין קאמפף מאת אדולף היטלר.
התבטאותו של ברייס טירני, ידידו של לאפנר מתקופת בית-הספר התיכון, מובאת בראיון שנתן ל-Mother Jones, אחד מהמגזינים הליברליים הפופולריים ביותר בארה"ב, שידוע במהימנות כתבות התחקיר שלו. הטענה לגבי יהדותו של לאפנר קיבלה תהודה נוספת לאחר שצוטטה בסוכנות הידיעות הידיעות JTA, שמתמחה בידיעות על העולם היהודי.
הנה הקטע הרלונטי בראיון: "טירני מאמין, כי לאפנר היה מעוניין מאוד לפגוע בנקודות הרגישות ביותר של אנשים וייתכן שזו הסיבה לכך שהוא מנה את 'מיין קאמפף' כאחד מהספרים החביבים עליו בעמוד הבית שלו ביו-טיוב. (אמו של לאפנר יהודיה, לדברי טירני). לאפנר ניגש לפעמים לזרים והשמיע התבטאויות מוזרות, נזכר טירני. 'הוא עשה זאת מפני שהוא חשב שרוב האנשים נחותים ממנו והוא ידע שבני שיחו לא יבינו על מה הוא מדבר'". מהאופי האגבי של אזכור ההערה לגבי יהדותו של לאפנר ברור שהידיד, כמו מחבר הכתבה, לא ייחסו לה שום חשיבות.
אמו של לאפנר, איימי ג'ואן טוטמן, נישאה לרנדי לאפנר ב-24 באפריל 1986, במחוז פימה, שב נמצאת טוסון. שניהם מתוארים באמצעי תקשורת, לרבות כתבה ב"ניו יורק טיימס", כאנשים לא סימפטיים שמנותקים מסביבתם. בעקבות הטבח הם מסוגרים בביתם, מתייסרים מהמכה שניחתה עליהם.
"לא המקור האמין ביותר"
סוכנות JTA מציינת, כי 'טוטמן' הוא שם אנגלי טיפוסי ונפוץ למדי. הסוכנות "אינה מוצאת שום אסמכתא ליהדותו של ג'ארד לאפנר, למעט מה שטירני חושב שהוא זוכר, וגם אם זכרונו אינו מטעה אותו, מקור המידע שלו הוא לאפנר עצמו, לא המקור האמין ביותר".
בכל זאת, האפשרות שלאפנר הוא יהודי היא נפתול מעניין בפרשה לאור העובדה שצירת בית-הנבחרים גיפורד, שנאבקת עתה על חייה לאחר שהחשוד ירה בראשה מטווח קרוב, רואה עצמה יהודיה וכך היא נחשבת באריזונה, אם כי לפי ההלכה אינה כזו: אביה יהודי, אמה נוצריה. מכל מקום, לפי התנועה הרפורמית, שאליה היא מקורבת, כל צאצא לזוג הורים שאחד מהם יהודי, האב הוא האם, נחשב יהודי.
הראיון של טירני מצייר את לאפנר כחולה נפש, אולי סכיזופרן, שנטול דעות פוליטיות, אם כי הוא ראה בממשלה, בכל ממשלה, אויב. בראש ובראשונה, הוא היה ניהיליסט, שלא ראה טעם ומשמעות בשום דבר, גם לא בחיים עצמם. בהיותו בן 19, 20, הוא החל לגלות עניין בסמנטיקה ובמשמעויות מילים. הוא נהג לומר אז, שהעולם, בעצם הוא לא כלום, רק אשליה, שלחיים אין משמעות.
בין היתר מספר טירני, כי ללאפנר היה משהו נגד גיפורד כבר מאז 2007, השנה שבה נכח באירוע פוליטי שלה. באותו אירוע, לאחר שהמחוקקת פתחה את האירוע לשאלות של הקהל, קם לאפנר ושאל את השאלה הבאה: "מה היא ממשלה אם למילים אין משמעות"?
"אתה יכול להאמין לזה? הם לא ענו לי", קבל אחר-כך לאפנר באזני טירני, לדברי הידיד. מאז הוא החל לנטור איבה לגיפורד. "הוא חשב שהיא מזויפת, היה לו משהו נגדה", סיפר טירני.
לאפנר גם האמין שחלומות הם מציאות אלטרנטיבית, מציאות בנוסח סרטי המאטריקס. "כאשר אתה מודע לכך שאתה חולם, אתה יכול לעשות כל דבר, אתה יכול ליצור כל דבר", אמר לאפנר לדברי ידידו. לאפנר החל אפילו לכתוב "יומן חלומות", במאמץ להשיג שליטה רבה יותר על חלומותיו.
המציאות האלטרנטיבית של לאפר היתה אטרקטיבית, סיפר טירני. הוא האמין שהוא יכול לעוף. "אני כל כל כך עמוק בעניין הזה מפני שבעולם החלומות אני כל מה שאני לא בעולם האמיתי", אמר לאפנר לידידו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.