הכלכלה המקומית בישראל צומחת יפה. הצמיחה בישראל ברבעון השלישי היתה בקצב שנתי 4.4%. וישראל אינה שונה מרבות ממדינות העולם, שהשאירו את המשבר מאחור במונחי צמיחה. ברזיל, אינדונזיה, דרום קוריאה, הודו, צ'ילה, סין ואפילו יפן צומחות כולן ביותר מ-4% על פי הנתונים האחרונים שדווחו.
הצמיחה הגבוהה עדיין מלווה בריבית מרחיבה, וזו חייבת לעלות ובקצב מהיר יותר.
קצב הצמיחה במדינות אלו חזר לרמות שהיו טרם המשבר, ולמרות זאת הריבית עדיין מרחיבה. בכל המדינות שציינתי הריבית הריאלית שלילית. מהי ריבית ריאלית? הבנק המרכזי קובע את הריבית הנומינלית - לדוגמה 2% בישראל.
מהריבית הזו, ריבית הבנצ'מרק נגזרות הריבית על הפקדונות והמק"מ.
באופן גס ביותר, משקיע שירצה להפקיד את כספו ללא סיכון, צפוי לקבל 2% תשואה לשנה. אך בישראל האינפלציה גבוהה מ-2%. כך שמשקיע שיחסוך את כספו יראה הפסד ריאלי. כאשר הריבית הריאלית שלילית (כמו בישראל), למשקיעים אין תמריץ לחסוך ללא סיכון.
וכך, כאשר משקיע רואה לנגד עיניו ריבית ריאלית שלילית, הוא יעדיף לצרוך או להשקיע בשוק המניות, האג"ח, הסחורות הדיור ובכל דבר שיכול להניב לו תשואה ריאלית חיובית. במשפט אחד - זה מה שברננקי רוצה להשיג: ריבית ריאלית שלילית שתוציא את ארה"ב לצמיחה מהירה.
אבל מה שנדרש בארה"ב, הצומחת לאיטה, הוא מכשול למדינות הצומחות. הריבית הריאלית השלילית ברבות ממדינות העולם מביאה להתחזקות האינפלציה, עליית מחירי הסחורות ובועות דיור מקומיות. סין, הונג קונג, סינגפור, אוסטרליה וישראל מנסות כולן לצנן את שוק הנדל"ן שלהן.
בנוסף, גם מחירי הסחורות שוברים שיאים ומחלחלים למחירי המזון הסופיים. וכך לאחרונה ראינו כיצד האינפלציה בהודו, אינדונזיה, ברזיל, טורקיה וישראל דווחה מעל הציפיות. האינפלציה המתחזקת הביאה בשבוע שעבר את דרום קוריאה להעלות את הריבית, וסין העלתה שוב את יחס הרזרבה.
את ההשפעה על השווקים ראינו אתמול (ב'): אסיה, ובעיקר שוקי המניות בסין, ירדו בחדות. הודו, אינדונזיה וטורקיה ירדו לפחות 8% מהשיא עקב חשש לקירור מוניטרי שיפגע בשוק המניות ובצמיחה.המדינות האלו הן רק חלק מהתמונה.
בטבלה להלן ניתן לראות שבמספר מדינות רב, הריבית הריאלית שלילית וקצב העלאות הריבית איטי.
חיים נתן ריבית ריאלית
אבל הטבלה מלמדת גם כי כל המדינות הצומחות, כבר התחילו להעלות ריבית - אבל בקצב איטי שאינו מביא להורדת האינפלציה.
שילוב ריבית ריאלית שלילית בעולם ואינפלציה מתחזקת יביא למגמת העלאת ריבית עולמית כמעט מתואמת. מדינה בודדת אינה יכולה להיות ייחודית ולהעלות את הריבית בשונה מהמגמה העולמית (בד"כ עקב השפעות שער חליפין).
לכן, כאשר קצב העלאות הריבית יגבר, יצטרפו עוד מדינות למעגל ונקבל קירור מוניטרי עולמי. הדבר יכול להביא איתו קירור מתבקש ורציונלי של שוק המניות, האג"ח והדיור.
אבל עד שזה ייקרה, כנראה שחגיגת הסיכון תימשך.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.