התאחדות הקבלנים ממחישה את הבועה: דירה נמכרת תוך חודשיים - חצי מהזמן בהשוואה ל-2009 וכשליש מהזמן שנדרש למכור דירה בשנת 2007.
המחסור בדירות חדשות ברחבי הארץ מחריף ובא לידי ביטוי בעיקר במחוזות צפון ומרכז. במחוז הצפון הסובל משפל במלאי, הדירות החדשות נחטפות תוך 1.1 חודשים מיום הוצאתן לשוק. במחוז ת"א הדירות נמכרות תוך 2.6 חודשים והוא הגבוה מבין המחוזות. בשנת 2007 דירות חדשות נמכרו תוך 7.3 חודשים.
מנתוני הלמ"ס הבודקים את חציון חודשי ההמצאות של דירה חדשה בשוק הדירות ושעובדו על ידי כלכלני התאחדות הקבלנים עולה, כי ברבעון השלישי של 2010 דירה חדשה נחטפה מהשוק תוך 2.1 חודשים לעומת 3.6 חודשים ברבעון השני של השנה ו-4.1 חודשים ברבעון המקביל אשתקד - לשם השוואה, ברבעון השלישי ב-2007 דירה חדשה עמדה כ-7.4 חודשים עד שנמכרה.
מהנתונים עולה כי שוק הנדל"ן סובל ממחסור בדירות בכל האיזורים:
במחוז המרכז ישנו מחסור חמור בדירות חדשות. ברבעון השלישי דירה חדשה נמכרה תוך 1.7 חודשים לעומת 4.1 ברבעון הקודם.
באזור הצפון המחסור בדירות חריף הרבה יותר. דירה חדשה עמדה בשוק 1.1 חודשים בלבד לעומת 11.1 חודשים בתקופה המקבילה אשתקד.
באזור תל-אביב דירות חדשות נמכרו תוך 2.6 חודשים נתון הדומה לרבעון הקודם אך ברבעון המקביל דירה חדשה עמדה על המדף 4.2 חודשים וברבעון השלישי ב-2007 הנתון עומד על 7 חודשים.
גם מחוז הדרום סובל ממחסור במלאי הדירות.
על פי הנתונים, ברבעון השלישי של 2010 דירות חדשות נמכרו תוך חודשיים לעומת 4.2 חודשים ברבעון השני ו-11.1 חודשים ברבעון השלישי ב-2007.
מרבית הדירות החדשות נמכרות "על הנייר"
לדברי משה צרפתי, מנכ"ל משותף בחברת צרפתי צבי ובניו, "בפרויקט החדש שפתחנו לאחרונה לשיווק בשכונת נחלת יהודה החדשה הטלפונים הגיעו עוד לפני שיצאנו לקמפיין פרסום רשמי. הביקושים לדירות חדשות עלו מאוד בחצי השנה האחרונה, וזה מורגש בתנועה ערה במשרדי המכירות. אם פעם אנשים היו מחכים לדירה לדוגמא או לפחות להתחלת בנייה, היום הדירות נמכרות בשלב הרבה יותר מוקדם".
גם שרה אילין, מנהלת השיווק בחברת שרביב, מרגישה את הביקושים הגואים בשוק, לדבריה: "בפרויקט החדש שאנחנו מקימים בהוד השרון, שינינו את לוח הזמנים המקורי של השיווק, לאחר שכבר בשלבים מוקדמים שלו נמכרו 75% מהדירות בבניין הראשון, הרבה יותר מהתחזית האופטימית שלנו. למעשה, פתחנו לשיווק את המגדל השני כשלושה חודשים לפני המועד המתוכנן".
נשיא התאחדות הקבלנים , ניסים בובליל התייחס לנתונים וציין כי "לאור הפער שנוצר בשנים האחרונות בין היצע הדירות ובין הביקוש, כיום מרבית הדירות החדשות נמכרות "על הנייר" ובמקרים רבים קבלנים מדווחים על מכירתן של כל הדירות בפרויקט עוד טרם תחילת הבנייה. המחסור בעובדים מקצועיים גרם לעלייה במשך הבנייה הממוצע כך שאותם רוכשים שקונים היום דירה מיד עם צאתה לשיווק יוכלו לאכלס את הדירה רק שנתיים או שלוש מאוחר יותר, כך שהדירות שנמכרות היום עדיין אינן מהוות פתרון מגורים מיידי".
"המגמה המעניינת שעולה מהנתונים היא הביקושים הערים לדירות במחוזות הצפוני והדרומי והעובדה שבמחוז הצפון הדירות נמכרות הכי מהר בעיקר כאשר משווים את הנתון לשנים קודמות. הביקושים לדירות חדשות בפריפריה נובעים מעליית מחירי הדירות במרכז לצד מחסור בהתחלות בנייה חדשות בעיקר במחוז הצפון".
בובליל הוסיף כי "ממשלת ישראל יכולה לנצל את המגמה על מנת לשחרר באופן מיידי קרקעות לבנייה במחוז הצפון ולנצל את המומנטום שנוצר בשוק על מנת לחזק את הפריפריה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.