לאחר פרסום הדיווח כי פישר מכריז מלחמת חורמה בספקולנטים ומחייב את המוסדות הפיננסים לרתק הון כנגד עסקאות מט"ח, זינק שערו של הדולר בכ-2% כנגד השקל ונסחר בין הבנקים ב-3.614 שקלים. השער היציג שנקבע על פי דגימה הנערכה מוקדם יותר רשם עלייה של 1.552% בשער של 3.599 שקלים. שערו של האירו היציג זינק ב-1.828% ונקבע ברמה של 4.8587 שקלים לאחר שמוקדם יותר נרשמו בו התחזקות של 2.4%.
בנק ישראל דורש שחובת נזילות של 10% תוטל על עסקאות בנגזרות מט"ח מול תושבי חוץ מסוג SWAP ופורוורד. בנק ישראל: "צעד זה נעשה על ידי בנק ישראל במסגרת הצעדים הנשקלים על ידי בנק ישראל ועל ידי האוצר בתחום המט"ח".
מדובר בתיקון להוראת הנזילות, אשר ייכנס לתוקף ב-27 בינואר, ובו תוטל חובת נזילות על הבנקים בעסקאות מול הזרים בנגזרי מט"ח. מדובר בעסקאות החלף שקל-מט"ח (FX SWAPS) והמרות עתידיות שקל-מט"ח (FORWARDS) לסוגיהן. במילים אחרות, הבנקים יצטרכו לרתק יותר הון כנגד אשראי שהם מעניקים לזרים בעסקאות מט"ח, מה שייקר את העסקאות לזרים ונועד להרחיקם מהשוק.
"בחודשים האחרונים חל גידול ניכר בהיקף העסקאות בנגזרות מט"ח שביצעו תושבי חוץ; חלק מהותי מהגידול מקורו בפעילות לטווח קצר של תושבי החוץ", נכתב בהודעת בנק ישראל, ובכך מתכוון בנק ישראל לפעילותם הגוברת של הספקולנטים בשוק המט"ח הישראלי, אשר מנצלים את הריבית הגבוהה יחסית במשק הישראלי על מנת לגרוף רווחים בטווח הקצר ו"לעשות סיבוב" על השקל.
כלכלני בנק לאומי העריכו עוד לפני פרסום החלטתו זו של בנק ישראל כי בנק ישראל מתכוון להפעיל צעד דומה לזה שננקט בברזיל. כלכלני הבנק ציינו כי "ברזיל, המתמודדת עם נושא תנועות ההון הנכנסות אליה שהביאו ללחץ ניכר ולתיסוף המטבע המקומי, הכריזה בימים האחרונים על מהלך נוסף למלחמה בתנועות ההון קצרות הטווח אליה, המבוסס על הטלת חובת נזילות בשיעור גבוה מאוד על עסקאות החלף (החלפת דולר תמורת הריאל הברזילאי). סוג כזה של עסקאות נפוץ גם בקרב משקיעים מוסדיים זרים הפועלים בשוק הישראלי (בצמד דולר-שקל כמובן)".
בזירה העולמית, הדולר נחלש קלות, לאחר שמוקדם יותר רשם עלייה קלה מול המטבעות המרכזיים. האירו מתחזק כנגדו ב-0.3% ונסחר סביב שער של 1.349. מול המטבע היפני הדולר נסחר ביציבות בשער של 82.165 ין לדולר.
המלחמה בספקולנטים נפתחה אתמול
כל זאת מתרחש יום לאחר שבנק ישראל החליט להגביר את התערבותו בשוק המט"ח ע"י מתן צו מיוחד הדורש מהמוסדות הפיננסיים הפעילים בשוק המט"ח והמק"מ לחשוף פרטים מלאים על עסקאות בהיקף של 10 מיליון דולר ומעלה ביום. מטרת המהלך של בנק ישראל להרחיק את הספקולנטים מהשוק ולמנוע ייסוף נוסף של השקל מול הדולר.
בכלל פורקס מעריכים כי הבעיה עם המהלך היא שבנק ישראל מנסה בכל האמצעים לעצור את המגמה העולמית. "שוב כדאי לזכור שפערי הריבית בין ארה"ב לישראל צפויים לגדול לטובת ישראל, דבר אשר ימשיך להעיב על השטר הירוק. שינוי במגמה בצמד עשויה להתרחש רק כאשר בארה"ב יחליטו לשנות את המדיניות המוניטארית, שינוי שעד כה לא נראה באופק", אמרו.
[לפורטל הפיננסי][לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.