בנק ישראל: חברות הבנייה מתקשות לעמוד בביקוש לדירות

כך עולה מסקר החברות והעסקים לרבעון הרביעי של 2010 הבודק את כל הסקטורים במשק ■ הציפיות לאינפלציה בשנת 2011 עומדות על 2.65% בממוצע

בנק ישראל פירסם היום (ג') את סקר החברות והעסקים לרבעון האחרון של 2010, ממנו עולה כי הפעילות הכלכלית במשק המשיכה להיות חזקה בסוף 2010, בייחוד בענף הנדל"ן.

מדיווחי חברות הבנייה עולה כי חלה עלייה בפעילות החברות. עם זאת, מחירי הקרקעות, הירידה במספר העובדים והחמרה נוספת של מספר העובדים המקצועיים מהווים מגבלות להרחבת הפעילות. בעקבות כך ועל רקע הביקוש הגבוה ומגבלות ההיצע חלה עלייה במחירי הדירות.

נתון מעניין נוסף שעולה מתוך הסקר מראה כי על פי החברות, 12 חודשים לאחר מועד הסקר (סוף 2011) יגיע שער החליפין ל-3.78 שקלים לדולר בממוצע ובסוף הרבעון הראשון של 2011 יגיע שער החליפין ל-3.69 שקלים. זאת, בניגוד לציפיות אנליסטים וכלכלנים בעולם שצופים כי שער החליפין יגיע ל-3.2 שקלים לדולר.

נציין, כי שער החליפין בעת הסקר עמד על 3.57 שקלים לדולר וכי הסקר התבצע לפני ההחלטות שקיבל נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר.

עוד עולה מהסקר כי רוב החברות (80%) מעריכות שהאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים (ינואר 2011 עד דצמבר 2011) תעמוד בתוך תחום יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה (בין 1% ל-3%) והיא תעמוד על 2.65%.

16% מהחברות שהשתתפו בסקר צופות כי האינפלציה תחרוג מהגבול העליון של יעד המחירים.

בנוסף, מדווחות חברות התעשייה על עלייה במספר העובדים ועלייה ניכרת וממושכת בניצולת המכונות והציוד ועל גידול בהזמנות מהארץ ומחו"ל, דבר שמטבא בירידת ההסתברות להאטה בענף התעשייה ברבעון הראשון של 2011. נציין, כי הגידול הוא בניגוד לציפיות החברות ברבעון הקודם.

עם זאת, חברות המסחר מדווחות על התמתנות העלליה בהיקף המכירות בסוף 2010, לאחר עלייה ברבעונים הקודמים. החברות צופות עלייה נוספת במכירות גם ברבעון הראשון של 2011.

עוד עולה מהסקר כי שני שליש מהחברות סבורות כי התוכנית להפחתת המסים לא תבוצע באופן מלא, כאשר 77% מהחברות סבורות כי התוכנית איננה מגדילה את ההשקעות המתוכננות שלהן.

באופן חריג וחד פעמי, כלל סקר חברות זה שאלה לגבי עמדתן של החברות הישראליות, המוטבות העיקריות מהפחתת המסים הישרים (מס חברות ומס הכנסה), לגבי מתווה הפחתת המיסים המתוכנן עד לשנת 2016. נציין, כי כלל הגורמים המקצועיים בארץ, לרבות בנק ישראל ומשרד האוצר, וגם הגופים הבינלאומיים, לרבות ה-OECD וה-IMF, אינם תומכים בתוכנית.

סקר החברות והעסקים מתבסס על תשובותיהן של 602 חברות ועסקים מהסקטורים השונים.