פאפאנדראו: "יש לנו מפת דרכים ליציאה מהחובות"

טרישה: "הפרדוקס האירופי: למרות שהמדיניות הפיסקאלית איננה מתואמת, הגרעון הממוצע באירופה נמוך מזה של יפן וארה''ב. על כל פנים זה לא זמן לשאננות"

"האיחוד האירופי הוא פרויקט של שלום. האתגר העיקרי הוא להיות מודל למשילות. הבעיה היוונית איננה רק בעייה של חוב אלא בעיה של משילות". כך אמר ראש ממשלת יוון, אנדראס פאפאנדראו, בועידת השנתית של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס.

"חווינו שינויים חדים. קיבלנו מדינה מאוד לא שקופה אבל אנו מבצעים רפורמה כמו במערכת הגמלאות, ובמערכת המס. עשינו הכול לפי הספר. אבל גם אירופה צריכה לעשות כמה דברים. המדינות עצמן צריכות לעשות שיעורי הבית שלהם. הדבר השני הוא המערכת המוניטארית והפיננסית. אנו חייבים שקיפות מלאה. אנו היום מובילים בשקיפות - זה הכרחי כדי להיות אמינים".

עוד אמר פפנדראו כי "יש לנו מפת דרכים איך לצאת מבעיית החוב. אנו עושים את מה שמתחייב. השינויים שאנו מצבעים הם כואבים מאוד. אנו הוכחנו שהעם היווני יכול להתמודד ולהתגבר על הכאב. הירידה החדה בגרעון היא מדהימה. אנו בונים אמון. אנו צריכים מנגנון חזק יותר וגמיש יותר ( קרן ליציבות פיננסית) כמו אג''ח איורפה (יורו-בונדס)".

קלג, המשנה לראש ממשלת בריטניה, אמר כי "היה לנו אחד הגרעונות הגבוהים ביותר בעולם שגרם לנו לשלם ריבית חסרת תקדים ובלתי סבירה בגין החוב שלנו. אז הייתה לנו החלטה מאוד פשוטה: או שאנו שולטים במצב ומחליטים החלטות קשות או שיקרו דברים שאין לנו כבר עליהם שליטה וזה יכאב הרבה יותר. בכל זאת עדיין ההוצאה הציבורית בבריטניה עומדת על 41% מהתמ''ג שזה יותר ממה שממשלת בלייר הוציאה בתחילת הקדנציה שלה, לעומת הרושם שנוצר".

"עלינו לעשות 2 דברים קשים: להפחית את החוב ולהפחית את המינוף. הצמיחה בבריטניה הובלה על ידי שירותים פיננסים שממוקמים באזור אחד וזה שימש כקטר של כל הכלכלה. אין טעם לפגוע או להפחית את זה פשוט צריכים לחשוב על מנועי צמיחה אחרים כדי למנוע חוסר איזונים פנימים. לצורך כך יש להשקיע בתשתיות פיזיות וגם חינוך, תוך ניצול היתרונות היחסיים שלנו".

טרישה: יש לנו גרעון נמוך מארה"ב ויפן

ז'אן קלוד טרישה, נשיא הבנק המרכזי האירופי, אמר בכנס כי "יש לנו 12 שנים יציבות מחירים לפי ההגדרה, כ-2% , וזה יותר טוב מכל ממוצע אחר שנרשם אי פעם ב-60 השנים האחרונות. אז זו המטרה של האירו: יציבות מחירים. אז אנו מחוייבם ליציבות הזו לעוד 10 שנים".

"עד כה חשבנו שאין צורך למדיניות פיסקאלית משותפת. היום זה ברור שכאשר יש לך איחוד מוניטארי אתה חייב איחוד חזק עם סנקציות חזקות בנושא מדיניות פיסקאלית, אחרת זה קשה. מה שבריטניה עושה זה בדיוק בכיוון הנכון כי זה משפר את האמון וזה שם המשחק, אמון הציבור, אמון החברות. ניתן לשלב מדיניות פיסקאלית רצינית שחותרת לקונסולידציה לבין מדיניות שחותרת לצמיחה כלכלית - זה לא נוגד אחד את השני".

"יש לנו עוד הרבה עבודה בכל הנושא של איחוד כלכלי. עלינו ללמוד את הלקחים של המשבר בצורה אקטיבית ומהירה. אין ספק שעלינו לשפר את המשילות. עלינו לעקוב מקרוב אחרי שיפור בתחרותיות בתוך הגוש על מנת למנוע חוסר איזון פנימי. יש את הפרדוקס האירופי: למרות שהמדיניות הפיסקאלית איננה מתואמת, הגרעון הממוצע באירופה נמוך מזה של יפן וארה''ב. על כל פנים זה לא זמן לשאננות", סיכם טרישה.