לאחר היום הסוער בשוק המט"ח אתמול, הבוקר (ו') התנהל המסחר ברגיעה יחסית, כשהדולר והאירו רושמים התחזקות בשיעור קל מול השקל. לקראת סיום המסחר, העמיקה מגמת ההתחזקות בעליית המטבעות מול השקל. הדולר רשם עלייה של 0.66% לשער יציג של 3.68 שקלים והאירו התחזק בשיעור של 0.6% ושערו היציג נקבע על של 5.048 שקלים. בעולם נסחר האירו ברמה של 1.371 דולרים לאירו.
כלכלני בנק לאומי מציינים בסקירתם השבועית כי התנהגות הדולר מול השקל תמשיך בתקופה הקרובה להיות מושפעת ממגמת המסחר בעולם, כאשר לצעדים האחרונים עליהם הכריז בנק ישראל עשויה להיות השפעה מהותית על מגמת המסחר בטווח הקצר.
בפועלים אומרים כי השקל צפוי להמשיך ולהיסחר בתקופה הקרובה בהשפעת ההתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות בעולם. כמו כן, יושפע השקל מגורמים מקומיים מנוגדים. מחד, הגורם העיקרי התומך בהיחלשות השקל הוא התערבויות במסחר על ידי בנק ישראל במגוון דרכים. מאידך, בין הגורמים התומכים בהתחזקות השקל ניתן למנות את הכלכלה היציבה בישראל והציפיות להעלאות ריבית נוספות ע"י בנק ישראל (אם כי בקצב מתון) ובעקבותיהן, הרחבת הפער בין הריבית השקלית לריבית הדולרית.
אתמול, כאמור, נרשמה סערה בשוק המטבעות, כששר האוצר יובל שטייניץ הצטרף למאמציו של סטנלי פישר ובנק ישראל לבלימת מתקפת הספקולנטים בשוק המט"ח, והודיע כי החליט לפעול לביטול הפטור ממס הניתן למשקיעי חוץ על רווחים מהשקעה במק"מ ובאג"ח ממשלתיות קצרות. שערו של הדולר זינק בעקבות ההודעה בשיעור של 1.55% והאירו זינק בכ-1.8%.
בתגובה למהלך אמרו כלכלנים כי קשה לדעת איך המהלכים של האוצר ובנק ישראל ישפיעו בטווח הארוך. יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו המתמחה בניהול סיכונים והשקעות, ציין כי "פעולת האוצר לא אמורה להיות בעלת השפעה מהותית לטווח הארוך בזירת המט"ח הישראלית. הפעילים הזרים שבאו ליהנות מריבית שקלית על הדולר הם רק מרכיב אחד מהפעילים שהגיעו לשוק המקומי, בגלל פעילויות ה-SWAP ההשפעה של היצעי הזרים שבאו להשקיע במק"מים לא היו מהותיים לשוק. הנתונים של המשק הישראלי ימשיכו להיות דומיננטיים ויתמכו בהתחזקות מחודשת של השקל בשל המשך זרימת המט"ח לישראל".
[לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.