המסחר בוול סטריט עבר לירידות שהתגברו במהלך הערב על רקע החרפת המהומות במצרים שהובילו לזינוק חד במחיר הנפט, כאשר המשקיעים חוששים כי הבערה שהחלה בתוניס, גלשה ללבנון וכעת מתרחשת במצרים תוביל למשבר אזורי חדש שיאיים על ההתאוששות הכלכלית. המדדים המובילים סגרו ברמות הנמוכות של הערב ורשמו את הירידות החדות ביותר שנרשמו בשוק מאז נובמבר כשהם נסוגים מרמת שיא של 29 חודשים, בכך קיזזו המדדים המובילים בוול סטריט את העליות שנרשמו במהלך השבוע וסגרו בירידה שבועית של עד 0.5% ובכך נקטע רצף של 8 שבועות של עלייה בוול סטריט.
על רקע החרפת המהומות במצרים שמובילות את המדינה ערבית הגדולה בעולם ויצואנית נפט עולמית מובילה לסף הפיכה, נרשם הערב זינוק במחירו של החוזה העתידי על הנפט הגולמי שקפץ בשיעור חד של כ-4.2% לרמה של 89.23 דולר לחבית. למרות שלרוב ישנה קורלציה הפוכה בין מחירו של הנפט לשערו של הדולר, הערב נראה כי המשקיעים בורחים אל הדולר על רקע ההסלמה במזרח התיכון והאירו נופל כנגדו בשיעור של 1% ל-1.36 דולר. עוד אפיק שהושפע הערב מהתגברות הסיכון בשוק הוא האפיק האג"חי, לאחר שבתחילת היום נרשמה עלייה מרשימה בתשואות על האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים, חל היפוך במגמה ונראה כי המשקיעים שועטים לעבר האפיק הסולידי, מה שמעלה את מחיר האג"ח ומוריד את התשואה עליה ב-1.65% ל-3.33%. מדד הפחד, ה-VIX זינק הערב בשיעור חד של 23%.
נציין כי בתחילת יום המסחר נרשמו עליות קלות כאשר הדאו ג'ונס שוב ניסה לעלות מעל לרמה הפסיכולוגית של 12,000 נקודות וה-S&P 500 עלה ל-1,300 נקודות. כל זאת ביום בו צמרת הכלכלה העולמית מתכנסת בדאבוס. בשוק הגיבו בתחילת היום (ו') גם לפרסום נתוני צמיחת התמ"ג בארה"ב ברבעון הרביעי שהיו חלשים מהציפיות אך גבוהים מהרבעון הקודם ועזרו לשנת 2010 להיות החזקה ביותר מזה 5 שנים ולאחר מכן למדד סנטימנט הצרכנים שירד ביחס לחודש הקודם אף שהיה טוב מהצפי. מגוון דו"חות של חברות מרכזיות משפיעים על המסחר בהם נציין את אלו של פורד, אמזון ומיקרוסופט. באירופה סגרו המדדים בירידות לאחר שמוקדם יותר נסחרו במגמה מעורבת. באסיה סגרו המדדים המובילים בירידות שערים.
על הכיוון שנבחר בשוק רמזו עוד לפני תחילת המסחר דבריו של סימון דנאהם, מנהל השקעות ראשי בחברת קפיטל ספרדס שאמר: "כאשר לוקחים בחשבון את העוצמה של השוק האמריקני בחודשיים האחרונים, בהם נרשמו עליות של כ-10%, מגיע השלב בו המחירים צריכים להיבחן. הלקוחות שלנו פתוחים עם פוזיציות שורט כבדות על המדדים, במיוחד על המדדים האמריקנים בהם נרשמה העלייה החזקה ביותר לאחרונה".
גייתנר ופישר נואמים בדאבוס
בנאום מיוחד שנשא היום (ו') שר האוצר האמריקני, טימותי גייתנר, בוועידה הכלכלית בדאבוס הוא שידר לעולם ביטחון. לדבריו הכלכלה האמריקנית עודנה יציבה ועדיפה על הכלכלות האחרות בעולם: "יש יותר אמון בכך שהמשבר הגדול או לפחות החלק הקשה מאחורינו. יש לנו אתגרים רבים עדיין - אבל אני לא הייתי מחליף את האתגרים שלנו עם האתגרים של אף מדינה אחרת", אמר גייתנר והוסיף כי ארה"ב מצויה במצב טוב יחסית להתמודד עם אותם אתגרים.
שר האוצר האמריקני הוסיף: "הצלחנו להוביל מהלכים מרחיקי לכת - החלק הקשה במשבר מאחורינו, הצלחנו לגמור עם הפאניקה די מהר". בהתייחסו לסיכון הטמון באינפלציה אמר: "האינפלציה לא עומדת בראש דירוג הסיכונים הגלובליים". גייתנר הביע אמון בגוש האירו: "הוא ישרוד את המשבר, אין למדינות אירופה ברירה".
עם זאת, דבריו אלה של גייתנר נלקחו בערבון מוגבל ביום בו הודיעה סוכנות דירוג האשראי מודי'ס כי הזמן של ארה"ב הולך ואוזל לאחר ש-S&P חתכה את דירוג האשראי של יפן. הסוכנות מסרה כי יתכן ותצטרך להכניס את הדירוג המושלם של ארה"ב, Aaa, לרשימת בדיקה עם השלכות שליליות מוקדם מן הצפוי על רקע התרחבות הגירעון התקציבי של ארה"ב.
נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר גם הוא נשא היום דברים בפני פאנל שעניינו מלחמת המטבעות ואמר כי "באחריות ארה"ב להחזיר את המשק לצמיחה". עוד טען פישר כי מטרת תכנית הסיוע QE2 אינה להוריד את הדולר אלא לעודד צמיחה. לדעתו כאשר המדינות הפיסקאלית היא מרחיבה גם המדיניות המוניטרית חייבת להיות מרחיבה".
לגבי עתידו של הדולר אמר פישר: "אני יותר אופטימי לגבי הדולר והוא ימשיך לכהן כמטבע העיקרי וכמטבע של הרזרבות בעולם לשנים הבאות, אבל מזה שנים רבות אין רק מטבע רזרבה אחד. אני חושב שבעתיד גם המטבעות אסיאתיים יצטרפו כמטבעות רזרבה. לגבי האירו הוא ציין: "אני די משוכנע שהאירו עדיין יהיה חזק ומרכזי מאוד בעוד 10 שנים".
צמיחת התמ"ג ברבעון הרביעי היתה חלשה מהצפי
ב-15:30 שעון ישראל, פורסמו הנתונים על צמיחת התמ"ג ברבעון הרביעי שהצביעו על צמיחה של 3.2% לעומת צפי לצמיחה של 3.5%, צמיחה חזקה מזו שנרשמה ברבעון השלישי שהיתה 2.6%, אך עדיין לא מספיק חזקה על מנת להביא לירידת רמת האבטלה הגבוהה בארה"ב. בסיכום שנת 2010 כולה רשמה הכלכלה האמריקנית צמיחה של 2.9% לעומת התכווצות של 2.6% שנרשמה בשנת 2009, כך שבשנה החולפת נרשמה בארה"ב הצמיחה החזקה ביותר ב-5 השנים האחרונות.
לאחר פתיחת המסחר פורסם מדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן ורויטרס לחודש ינואר. המדד הסופי לינואר ירד ל-74.2 נק' לעומת 74.5 בדצמבר. עם זאת נציין כי הצפי היה לירידה חדה יותר ל-73.5 נק' והמדד שפורסם היה גם גבוה מהנתון המקדים לינואר שהיה 72.7 נק'. הגורמים המרכזיים לירידה בסנטימנט: עליית מחירי המזון והדלק.
רווחי פורד: הגבוהים בעשור האחרון אך פחות מהצפי
יצרנית המכוניות השניה בגודלה בארה"ב, פורד דיווחה כי רווחיה צנחו ברבעון הרביעי של 2010 ב-79% בעקבות ההפסדים הלא צפויים שנבעו לחברה מפעילותה באירופה. הרווח הנקי צנח ל-190 מיליון דולר או 5 סנט למניה לעומת 886 מ' ד' או 25 סנט למניה בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח הנקי המתואם נפל ל-30 סנט למניה לעומת צפי האנליסטים כי פורד תציג רווח של 48 סנט למניה. עם זאת נציין כי הרווחים עליהם דיווחה פורד בשנת 2010 כולה הינם הגבוהים ביותר שרשמה החברה מזה יותר מעשור.
אמזון נופלת במסחר המוקדם בכ-7.7% על רקע פרסום תוצאות חלשות ממה שציפו האנליסטים. רווחי רשת הקמעונאות המקוונת הגדולה בעולם עלו ב-8%, אך שולי הרווח היו נמוכים מהציפיות.
גם מיקרוסופט שפרסמה אתמול דוחות מרכזת עניין לאחר שענקית התוכנה דיווחה על ירידה קלה ברווחי הרבעון אך דיווחה כי הכנסותיה צמחו ב-5% בזכות ביקושים חזקים למוצרים הקינטיים בתחום משחקי הוידאו ובזכות תוכנת האופיס. עם זאת הדוחות הראו נפילה במכירות חלונות, מה שמעלה את החששות ביחס לביקוש למערכת ההפעלה.
יצרנית הנפט שברון נהנתה ברבעון האחרון מהעלייה בביקושים לנפט ומעליית מחירו והציגה זינוק של 72% ברווחיה שזינקו ל-5.3 מיליארד דולר או 2.64 דולר למניה. הכנסותיה עלו ב-11% ל-54 מיליארד דולר. ביחס לציפיות מדובר בתוצאות מעורבות מאחר והאנליסטים ציפו לרווח נמוך יותר של 2.35 דולר למניה, אך להכנסות גבוהות יותר של 60 מיליארד דולר.
חריגה בנוף היתה הערב מניית נובל אנרג'י שרושמת עליות במחזור גדול מהממוצע בשלושת החודשים האחרונים, זאת לאחר שאת החברה החלו לסקר האנליסטים של בית ההשקעות Wunderlich בהמלצת "קניה". בשוק ממתינים בדריכות לפרסום ממצאים נוספים מתגלית "לוויתן" כאשר בשלב הבא צפויים להתפרסם נתונים בדבר היקפי הנפט המצויים בתחתית המאגר הענק שלגביו כבר דווח על קיומם של 16 TCF של גז טבעי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.