אימפקט: "נוצר חלון הזדמנויות למשקיעים באג"ח מדינה"

צחי ליבוביץ', מנהל השקעות ראשי באימפקט מקבוצת בנק איגוד: "ישראל תמשיך להיות 'אי של יציבות' כלכלית גם תחת האירועים במצרים"

אג"ח המדינה מסכם שלושה חודשים של ירידות שערים, תקופת הירידות הממושכת ביותר מאז 2002, אז הגיע הדולר לשווי של 5 שקלים בעקבות משחקי הריבית של הנגיד דאז קליין.

צחי ליבוביץ', מנהל השקעות ראשי באימפקט מקבוצת בנק איגוד, אומר בסקירה שפרסם ושהגיעה לידי "גלובס", כי הירידות באג"ח מדינה נובעות מרצף של סיבות שבאו בסמיכות כאשר האחרונה מציגה שינוי למצב אליו הורגלנו בשנים האחרונות כאשר אג"ח מדינה עולות כאשר המניות יורדות. הפעם המצב שונה: אג"ח מדינה יורדות לצד הירידה בשערי המניות.

הירידות החלו בתחילת נובמבר 2010 במקביל לכך שהתשואות על האג"חים של ממשלת ארה"ב עלו מ-2.5% ל-3.5% בתוך כחודש, בדיוק לאחר שהודיע נגיד הפד האמריקאי על תוכנית ההרחבה הכמותית השנייה (ה- 2QE) וזאת למרות שהתוכנית הייתה אמורה להשפיע בכוון ההפוך.

המשך הירידות נכנס לאמצע חודש ינואר האחרון, כאשר פרסם נגיד בנק ישראל את צעדיו למען הגדלת השקיפות במסחר בשקל, שמטרתו להקטין את המרכיב הספקולטיבי במסחר במטבע הישראלי ובכך להקטין את האטרקטיביות של השקל מול הדולר חרף פער הריביות בין ישראל לארה"ב. כל זאת במסגרת מלחמת המטבעות המתחוללת בעולם. מיד לאחר פרסום הרגולציה של בנק ישראל לשקיפות פרסם גם משרד האוצר כי הוא בוחן את האפשרות לבטל את הפטור ממס על השקעות זרים באג"חים קצרות, מהלך שהמשיך להזניק את הדולר כלפי מעלה.

שני המהלכים האחרונים לצד החשש מפני בריחת משקיעים זרים, שעד כה הסתערו בחיבה יתרה על האג"חים של ממשלת ישראל - גרמו להמשך ירידות השערים בהן . המכה האחרונה היא כמובן האירועים במצרים. אירועים אילו שהחלו בסוף השבוע שעבר הוסיפו לירידות שערים חדות גם בשערי המניות.

בשנים האחרונות, אומר ליבוביץ', התרגלנו לכך שעתות משבר בהן אפיקי המניות והאג"חים הקונצרניים יורדים, דווקא אג"ח ממשלת ישראל עולה, זאת במסגרת הריצה לבטוח, כלומר אג"ח ממשלת ישראל הוא הבטוח. מה שקורה מתחילת השבוע הוא שאג"ח מדינה דווקא יורד. יש לכך שתי סיבות שהן נובעות אחת מהשנייה: עלייה בפרמיית הסיכון של ישראל כפי שהיא נתפסת בעולם נכון לרגע זה כתוצאה מאירועי מצרים והמשך החשש לבריחת משקיעים זרים.

נוצרת בימים אלה הזדמנות למשקיעים באג"ח מדינה במח"מ בינוני וארוך

האם אג"ח ממשלת ישראל איננו כבר מקום מבטחים? האם ישראל עדיין מוגדרת כ"אי של יציבות"?

"הוכח בשנים האחרונות שהשוק בארץ מושפע הרבה יותר ממה שקורה בעולם מאשר מה שקורה באזורנו, ראו ערך מלחמת לבנון השנייה ומבצע עופרת יצוקה. לכן קשה לראות מצב בו השווקים בארה"ב ובאירופה עולים והשוק בארץ יורד. אלא אם מתרחש במצרים תרחיש קיצון כמו זה שבו עולה משטר עוין לישראל המבטל את הסכמי השלום. אז בהחלט יש הצדקה לעלייה בפרמיית הסיכון של מדינת ישראל. סכויי תרחיש זה, נכון לעכשיו, ועל פי פרשנים בתחום נמוכים".

על אף זאת, אומר ליבוביץ', יש לשכללם באותה פרמיית סיכון, מה שכרגע עולה בקנה אחד עם הכיוון של אג"ח המדינה.

לסיכום אומר ליבוביץ', אם לא יתקיימו תרחישי קיצון במצריים ושינויי הרגולציה של בנק ישראל והאוצר יותירו את מרבית המשקיעים באג"ח מדינה ניתן לומר כי נוצרת בימים אלה הזדמנות למשקיעים באג"ח מדינה במח"מ בינוני וארוך. "להערכתנו ישראל תמשיך להיות "אי של יציבות" כלכלית גם תחת האירועים במצרים והשינויים הרגולטוריים שהוכרזו לא יהיה בהם כדי להבריח את המשקיעים מהשקל הישראלי היציב".

כיום אג"ח מדינה שקליות ל-10 שנים עומדת על 5% כאשר עד לפני ימים אחדים התשואה עמדה על 4.5% מה שאומר זינוק של חצי אחוז בתשואה למשקיעים. אג"ח מדינה צמודות למדד ל-10 שנים עומדת כיום על 2.25% בתוספת המדד ואילו בשיא בעבר התשואה עמדה על 1.75% בתוספת המדד. גם כאן מדובר על זינוק של מחצית האחוז בתוך זמן קצר.