עיריית ירושלים בונה על הסטודנטים והפעילות שהם מחוללים סביבם, להזרמת חיים חדשים ותוססים למרכז העיר. צעד חשוב בכיוון זה נעשה בשבוע שעבר, עם התקדמות באישור התוכנית להקמת בניין חדש לאקדמיה לאמנות ועיצוב "בצלאל" במגרש הרוסים.
התוכנית שיצאה לדרך לפני כ-5 שנים, בשנת המאה לבצלאל, החלה בתחרות אדריכלית בהשתתפות משרדי אדריכלים מובילים בארץ ובחו"ל. בתחרות זכה משרד האדריכלים הבינלאומי "סטודיו" הפועל בקלן שבגרמניה ובאיסטנבול והוא משתף פעולה עם משרד אדריכלים ירושלמי.
בשבוע שעבר הודיעה עיריית ירושלים כי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה אישרה את התוכנית להפקדה, שלב המכשיר את הקרקע לתחילת העבודות. נשיא בצלאל, ארנון צוקרמן, אמר בראיון ל"גלובס", כי התוכנית חייבת להתקדם במהרה, כיוון שהאקדמיה התחייבה לפנות את בנייניה הנוכחיים, בקמפוס האוניברסיטה העברית בהר הצופים, תוך ארבע שנים.
"חתמנו על הסכם למכירת הבניינים הקיימים לעמותה אמריקנית, שעוסקת בחינוך לטיפול באוטיסטים. העמותה עומדת להקים כאן מרכז מחקר ולימוד. בהסכם התחייבנו לצאת תוך ארבע שנים וכעת אנחנו מקווים לעמוד בלוח הזמנים".
התוכנית לבניין החדש לוקחת בחשבון את מטרת העל, להזרים חיים לסביבה העירונית, ולצורך כך תוכנן המקום כקמפוס פתוח, שמאפשר תנועת הולכי רגל מהרחוב דרך הבניין ובכל רחבי המתחם. "העירייה הכריחה אותנו להוריד שתי קומות מהתוכנית שנבחרה, ובתמורה הבטיחו להוסיף לנו מבנה קיים מהמבנים שהתפנו במגרש הרוסים", אומר צוקרמן.
לדבריו, הפנטזיה שלו היא לקבל אישור להשתמש במוזיאון אסירי המחתרות: "זהו בניין היסטורי רב ערך. הוא נמצא ברצף לחצר ולמבנה שלנו. המוזיאון מבחינתו ימשיך לתפקד ואנחנו רוצים לחבר ישן וחדש - ברוח הדברים שנעשים בתחום זה בעולם כיום".
התקציב הדרוש לפרויקט הבנייה והעברת בצלאל למרכז עומד על 350 מיליון שקל.
מהלך היסטורי
ראש העיר, ניר ברקת, הכתיר את המעבר כ"מהלך היסטורי" ואמר: "החזרת מוסד חשוב כמו בצלאל עם אלפי סטודנטים למרכז העיר היא חלק נוסף וחשוב בהחייאת מרכז העיר ובמשיכת צעירים, סטודנטים ואמנים רבים אליו והחזרתו להיות מרכז הומה, תוסס ומתקדם.
העירייה מצפה שהסטודנטים ייהנו מהקרבה למרכז העיר ויתרמו לפיתוח האורבני. כאשר האקדמיה נמצאת במרחק הליכה מאזורי מגורים ובילוי, הדבר מאפשר לסטודנטים גם תנועה קלה יותר ושהות ממושכת יותר בעיר. בנוסף, לפי התוכנית יהיה בצלאל נגיש יותר למבקרים וישתלב כחלק ממוסדות התרבות של מרכז העיר".
את בצלאל הקים ב-1906 האמן החלוצי בוריס שץ, שעלה לארץ וויתר על מנעמי הקרבה לשלטון האוסטרו-הונגרי, שם נחשב לאמן מצליח ואף לאיש חסותו של הנסיך. בית בצלאל המקורי שכן ברחוב שמואל הנגיד של היום. למעשה היו אלה שני מבנים, באחד פעלה האקדמיה ובשני גרה משפחת שץ. האקדמיה ידעה עליות ומורדות. היא נסגרה בעת מלחמת העולם הראשונה ונפתחה מחדש רק בשנות ה-30.
עם הזמן צר היה המקום מלהכיל את הסטודנטים והמבקרים הרבים, ובתחילת שנות ה-90 הוחלט להעבירה להר הצופים. בנין בצלאל שוכן במורד המזרחי של קמפוס האוניברסיטה העברית בהר הצופים. בשנים האחרונות עם הגידול בכמות הסטודנטים הפך המקום לצר מלהכיל. לפני מספר שנים חזרה המחלקה לאדריכלות לבניין ההיסטורי, הצמוד לבית האמנים בירושלים.
2,000 סטודנטים
תוכנית הבניין החדש ממוקמת במגרש הרוסים, בין היכל הגבורה ממזרח, בניין העירייה מדרום, רחוב גרוזנברג מצפון והכנסייה הרוסית ממערב. שטח התוכנית מעל 10 אלף מ"ר, בבעלות מנהל מקרקעי ישראל. המדינה הקצתה את השטח לבצלאל, תוך התניה שחלקו יישאר שטח ציבורי פתוח, והתכנון יכלול גם שטח מסחרי ושטח למלונאות. עם זאת, 90% מהמגרש ישמשו את האקדמיה.
כיום לומדים בבצלאל כ-2,000 סטודנטים. המחלקות הגדולות ביותר הן תקשורת חזותית וארכיטקטורה (400 סטודנטים בכל אחת מהמחלקות, רק בתואר הראשון).
המשנה לנשיא האחראית לנושאים אקדמיים בבצלאל, יערה בר-און, מוסיפה: "כבר כיום יש דגש על מעורבות בקהילה בפעילות שלנו. יש לנו עבודה על פיתוח תוכניות אורבניות במזרח ירושלים, יש לנו קבוצה שעובדת בשכונות הערביות, בפארק המסילה יש לנו פרויקט של פעילות קהילתית, גינות ופארקים, אקולוגיה. הסטודנטים מקבלים על כך מילגה וקרדיטים. יש לנו גם עבודות סטודיו בפריפריה, בשדרות ובנתיבות ובקרית שמונה - מגובה ביידע אקדמי וכלים מעשיים, זו לא סתם התנדבות לעזור לקשיש לחצות את הכביש".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.