סדקים ראשונים בבנק ישראל בסוגיית רכישות הדולרים

הפרוטוקולים של בנק ישראל חושפים: חלק מחברי הנהלת הבנק הביעו ספקות באשר לצורך בהמשך רכישות המט"ח ■ בנק ישראל שוקל להגביל שוב את המשכנתאות

הזינוק במחירי הדירות והחשש מאינפלציה בשל הצמיחה האיתנה במשק הישראלי היו סיבות מספיקות להעלאת הריבית במשק בשלהי ינואר, ובנק ישראל ימשיך לעקוב מקרוב אחר שוק הדיור וינקוט צעדים מאקרו-יציבותיים נוספים במידת הצורך. כך עולה מהפרוטוקולים מדיוני החלטת הריבית האחרונה, בה החליטו חברי הנהלת בנק ישראל להעלות את הריבית ב-0.25% ל-2.25%. הפרוטוקולים פורסמו היום (ב').

"הנושא הראשון שעלה בדיון הוא ההתפתחויות בשוק הדיור", נכתב בפרוטוקולים. כידוע, מחירי הדירות זינקו ב-17% בשנה האחרונה וכך גם היקפי המשכנתאות (שהגיעו לשיא של 5.5 מיליארד שקל בחודש דצמבר).

בהמשך נכתב בפרוטוקולים, כי "קיים סיכון להמשך הגידול המהיר במחירי הדירות. לנוכח ההתפתחויות בשוק הדיור, חברי הפורום המצומצם דנו בהשפעתם של הצעדים שננקטו עד כה על ידי הגופים השונים במשק על התפתחות המחירים בפועל. הועלתה האפשרות לשקול נקיטת צעדים מאקרו-יציבותיים (Macro-Prudential) נוספים מצד בנק ישראל בהנחה שתוואי התפתחות מחירי הדירות ורמת המינוף הנוכחיים לא ישתנו".

כזכור, בנק ישראל הטיל בחודשים האחרונים מגבלות על מתן המשכנתאות בשתי פעימות, צעדים שנועדו להקטין את רמת המינוף בקרב רוכשי הדירות ולהגביל את רכיב הפריים (ריבית שקלית המשתנה בהתאם לריבית במשק) במשכנתאות בהיקף של 800 אלף שקל ומעלה, כאשר הפריים מהווה 25% מסך המשכנתא. כעת שוקלים בנק ישראל צעדים נוספים, כדוגמת הקטנת שיעור המימון ל-50% מערך הדירה, במקום 60% היום.

סוגיה חשובה נוספת שנידונה בדיונים היא שערו של השקל מול הדולר. בבנק ישראל חוששים כי העלאה מהירה מדי של הריבית תחזק את השקל ותפגע בייצוא, ולפיכך ממשיך הבנק ברכישות הדולרים וגם הטיל "חובת נזילות" על משקיעים זרים, אשר נועדה לייקר עסקאות במט"ח ולהרחיק מהשוק את הספקולנטים המשקיעים לטווחים קצרים במטרה לגרוף רווחים מהירים.

לפי הפרוטוקולים, בבנק ישראל מאמינים כי חובת הנזילות תפעל למיתון ייסוף השקל, אולם ניתן למצוא בפרוטוקולים סדקים בקרב חברי ההנהלה על מדיניות רכישות המט"ח של הבנק, כאשר חלק מחברי ההנהלה הביעו אי שביעות רצון מהמשך רכישות הדולרים.

"משתתפי הפורום התייחסו לצורך בהמשך ההתערבות בפעילות של שוק המט"ח והביעו דעות שונות לגבי תנאי ההתערבות", נכתב בפרוטוקולים בהתייחס לרכישות הדולרים. "במיוחד נדונו מידת הגמישות שיש לאפשר לשער החליפין וההשלכות של החלופות השונות על המאזן המסחרי ועל תנועות ההון. הוסכם כי לאור ההתפתחויות בצד הריאלי במהלך השנה שעברה מדיניות בנק ישראל בשוק המט"ח, עליה הכריז הבנק באוגוסט 2009, נחוצה לעת עתה ולכן תישאר על כנה".