קומפיוג'ן שוב עושה שינויים במודל העסקי - אולי הפעם זה יצליח

ענת כהן-דייג, המנכ"לית: "התאמנו את עצמנו לצורכי חברות הפארמה. אחריהן יבואו המשקיעים"

כבר עשר שנים שחברת קומפיוג'ן , העוסקת בגילוי תרופות על בסיס אלגוריתמים ממוחשבים, מצהירה שהנה, היא סיימה לבנות את התשתית המדעית שלה ובקרוב היא תתחיל ליהנות מתמורה להשקעתה.

הפעם, מבטיחה מנכ"לית החברה ענת כהן-דייג, זה אמיתי. "השנה החלטנו שזהו - יש לנו היכולות המדעיות. פיתחנו את היכולות הקריטיות שמציבות אותנו בפער משמעותי מהמתחרים, ועכשיו הגיע הזמן לממש".

לדברי כהן-דייג, השנה החברה שינתה שוב את המודל העסקי שלה, וכעת היא פועלת לפיתוח תרופות תוך התאמה הדוקה יותר עם צורכיהן של חברות התרופות הגדולות.

שינוי נוסף שעורכת החברה הוא קידום מוצריה לשלבים מאוחרים, אפילו עד סוף שלב הניסויים בחיות. לראשונה בתולדותיה מדברת החברה על מוצרים ספציפיים שלה, למשל ה-Cgen1015, מוצר בעל פוטנציאל אנטי-דלקתי ואנטי-סרטני.

לפי הדו"חות הדרך עוד ארוכה

"בשנתיים-שלוש האחרונות, פעלנו כדי להוכיח משהו לחברות התרופות", אומרת כהן-דייג. "הראינו להן כי לא רק בניסויים שלנו, אלא גם אצל מומחים מבחוץ, המוצרים שלנו מקיימים את ההבטחות שלהם. היום הן כבר לא אומרות לנו 'תבואו עם תוצאות' אלא 'זה מעניין'".

כהן-דייג מוסיפה כי, "השווי של קומפיוג'ן לא יהיה תלוי בכך שהיא תקדם מוצר כזה או אחר, אלא ביכולת לזכות בהערכה ובשת"פ עם חברות התרופות הגדולות. כשנעשה את זה, הדבר ימשוך גם משקיעים. אם נצליח במשימה, זה יכול להשפיע על השווי שלנו הרבה לפני שנביא מוצר לשוק".

כהן-דייג אומרת את הדברים בראיון בלעדי ל"גלובס", עם פרסום דו"חות 2010. לפני שנה היא מונתה למנכ"לית החברה, לאחר כשנה שבה חלקה תפקיד זה עם היו"ר מרטין גרסטל.

לפי הדו"חות הכספיים של 2010, החברה עדיין לא קוצרת את פירות ההשקעה - הכנסותיה הן 1.1 מיליון דולר בלבד - אמנם גידול של 340% לעומת 2009, אך עדיין נמוך. הפסדיה היו 7.2 מיליון דולר ב-2010. שווי השוק של קומפיוג'ן בנאסד"ק ובבורסה של תל אביב הוא 167 מיליון דולר, לעומת 20-80 מיליון דולר ב-2009.

קומפיוג'ן עסקה תחילה במתן שירותי גילוי תרופות לחברות הפארמה הגדולות, ומשהבינה כי לא תוכל להפיק מכך הכנסות משמעותיות, החליטה לפעול לגילוי תרופות בעצמה.

"לא מצטערים שמכרנו את חלקנו באבוג'ן"

בראיון ל"גלובס" בתחילת 2009 ציין גרסטל, כי אם החברה תגלה עשרות תרופות ו"תשפוך" אותן לתוך צנרות פיתוח התרופות של החברת הגדולות, לפחות כמה מהן יתקדמו עד שלב שבו יניבו לחברה תמלוגים.

"הבנו שאנחנו אמנם מייצרים מוצרים נהדרים, אבל כנראה לא את אלה שחברות התרופות באמת רצו", אומרת כהן-דייג. "רק לאחר שנים ספורות של חשיפה לחברות הללו הבנו באמת את הצרכים שלהם".

לפני כשנה אמרה כהן-דייג כי המודל החדש הוא לרתום את החברות הגדולות להסכם שיתוף פעולה כבר בשלב הגדרת הצורך. בנוסף, החברה חושפת עכשיו גם מוצרים ספציפיים.

"מוצר Cgen150 פותח מתוך ההבנה של קומפיוג'ן כי חברות התרופות מחפשות מולקולה ממשפחה מסוימת, הרלבנטית לטיפול בסרטן ולמחלות דלקתיות", אומרת כהן-דייג. "היכולות המדעיות אפשרו לנו לזהות תשע מולקולות חדשות הקיימות בגוף באופן טבעי, שעל-פי המבנה הגנטי שלהן אמורות להשתייך למשפחה זו.

"לאחר מכן בחרנו מולקולה אחת והראינו בניסויי חיות כי היא קיימת על-גבי תאים סרטניים והן גם מדכאות פעילות של המערכת החיסונית. כיוון שקומפיוג'ן מאמינה במוצר, הוחלט לקדם אותו יותר מכפי שהתרגלנו".

* ייתכן שתפתחו אותה עד סוף שלב II של הניסויים הקליניים, כפי שעושים כולם?

"נגיע לכל היותר עד רגע לפני הכניסה לניסויים הקליניים".

* המוצר המתקדם ביותר של קומפיוג'ן נמצא רק בניסויי חיות. מה ההבדל בהערכת השווי אם המוצר מבוסס על מדע עצמאי כמו שלכם, לעומת מוצר שנרכש מאוניברסיטה, למשל?

"לאנליסטים שמעריכים חברות ביומד באמת לא אכפת", היא אומרת. "אנחנו חושבים שהם טועים, ושיש ערך רב למדע הייחודי שלנו. הוא מאפשר לנו לפתח מוצרים טובים יותר, וגם יכולת אדירה לבזר סיכונים.

"חברות שהחלו מגילוי תרופות כמונו, ובסופו של דבר התמקדו רק בפיתוח כמה מוצרים, שרפו המון כסף על הניסויים הקליניים ובו בזמן לא הצליחו לפתח מדע טוב מספיק. או שהן נסגרו, או שהחלו לרכוש מוצרים מבחוץ".

סימן מעודד לגבי המדע של קומפיוג'ן, הוא ההצלחה של חברת אבוג'ן, חברה-בת של קומפיוג'ן המבוססת חלקית על אותה טכנולוגיה. אבוג'ן נסחרת לפי שווי של 678 מיליון שקל בבורסה בתל אביב.

* אתם מצטערים שמכרתם את חלקכם באבוג'ן?

"בהחלט לא. היה חשוב לאבוג'ן לעשות את דרכה בעצמה, ולנו זה טוב לא רק להכנסות אלא גם למוניטין. הם עושים פחות או יותר מה שאנחנו עושים, אבל בתחום שלהם יותר קל להתקדם מהר".