נתוני הצמיחה בתמ"ג החזקים בהרבה מהציפיות בשוק שפירסם היום הלמ"ס, גוררים אחריהם תגובות רבות, אשר בעיקרן מעריכיות כי בנק ישראל יצטרך להעלות את הריבית במשק בקצב מהיר יותר ממה שצפו עד כה, עם כי על שיעור העלייה חלוקות הדעות בין הכלכלנים המובילים בשוק.
רון אייכל, הכלכלן והאסטרטג הראשי של בית ההשקעות מיטב אמר ל"גלובס": "אחד הדברים שבנק ישראל תמיד מדבר עליו הוא חוסר הודאות ביחס לתחזית הצמיחה והנה אנו רואים שהוא נתפס לא מוכן לשיעור צמיחה כה חזק. הדילמה כרגע בשוק היא איך בנק ישראל יגיב לנתוני הצמיחה החדשים. אנו רואים כרגע את השוק מתכונן להעלאת ריבית, אך לדעתי יהיה לבנק ישראל קשה להעלות את הריבית בצורה משמעותית. פישר לא יוכל להעלות את הריבית השנה מעל לרמה של 3%. זאת מאחר שהשקל המתחזק פוגע ביצואנים והעלאת דרמטית יותר של הריבית תביא ליסוף חד בשערו של השקל, לפגיעה ביצוא ולהגדלת פערי הריבית מול ארה"ב. אם הריבית תטפס מהר מדי נמצא את השקל נופל לרמות של 3.5 שקלים, שינוי של 10 אגורות בשערו של המטבע זה לא דבר שקשה מדי לראות אותו קורה".
אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי דש ניירות ערך והשקעות אמר כי "על פי הנתונים של הלמ"ס המשק צמח במחצית השנייה של שנת 2010 בקצב שנתי של 5.4% (התוצר העסקי ב-6.1%). הצמיחה הגבוהה במיוחד נרשמה ברבע האחרון בשיעור של 7.8% (התוצר העסקי בשיעור של 8.9%). עיקר התרומה לצמיחה במחצית השנייה נובע מגידול בצריכה מוצרי בני קיימא (בעיקר הרכב), ומהשקעות. במיוחד יש לציין את השקעות החברות בענפי המשק, שגם בהן גדלו משמעותית השקעות בכלי תחבורה יבשתיים לשימוש עסקי. נתוני סחר חוץ השתפרו ברבעון הרביעי. במיוחד נציין את הגידול ביבוא".
לדבריו, "בסה"כ מדובר בקצב צמיחה מאוד גבוה, יתכן אף גבוה יותר מפוטנציאל הצמיחה של המשק. הנתונים שהתפרסמו מחזקים את הערכתנו כי בנק ישראל יצטרך להתאים את הריבית לרמת הפעילות במשק ולקצב האינפלציה. הריבית צפויה לעלות כבר בהחלטתו הקרבה. קצב עליית הריבית צפוי להתגבר בהמשך השנה".
ד"ר מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל פיננסים אמר כי "הפתעה כלפי מעלה של למעלה מ-3 נקודות אחוז בנתוני צמיחה היא חריגה בהיקפה. קיימת כמובן אפשרות שהנתון שגוי ויתוקן כלפי מטה בחודשים הקרובים. אולם, אם הוא יתברר כנכון, המשמעות היא התעצמות של לחצי האינפלציה. לכך תורמת גם העלייה החדה שנרשמה בצריכה הפרטית.
"כתוצאה מכך, ריבית בנק ישראל תצטרך לעלות בחודשים הקרובים בקצב הרבה יותר מהיר והשקל צפוי להתחזק. נכון שתהליך כזה יפגע במידה מסוימת בהתאוששות היצוא, אולם כאשר הצמיחה בארץ היא בקצב של 8%, האינפלציה עומדת על 4% וההתאוששות בעולם נמשכת, הדאגה ליצוא לא צריכה להוות שיקול מכריע במדיניות של בנק ישראל".
איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות IBI אמרה כי "קצב צמיחה מהיר ברבע האחרון של השנה, צפוי לייצר השפעת קצה שתגרור בעקבותיה עדכון של תחזיות הצמיחה ל- 2011 כלפי מעלה. קצב צמיחה מהיר של הצריכה הפרטית לנפש, מהווה סיגנל לשיפור ברמת החיים של משקי הבית (בממוצע), ולקיומם של לחצים אינפלציוניים (סיגנל דומה מהווה הגידול המהיר בהוצאה הציבורית). אבל היצוא שלנו לא נראה טוב.... אתם כבר מבינים לאן זה מגיע. לריבית. גם נתונים אלו תומכים בהעלאת הריבית במשק ביום שני הקרוב, למרות נתוני היצוא הלא מחמיאים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.