קרוב לשלושה עשורים התנהלה חברת פיתוח השבבים צורן כחברה עצמאית, מתוכם 15 שנה כחברה שנסחרת בנאסד"ק. כעת היא צפויה להפוך לחלק מחברה אחרת, במסגרת עסקת מיזוג. החברה הבריטית CSR, שמספקת פתרונות לקישוריות תקשורת אלחוטית ונסחרת בלונדון, תרכוש את צורן בעסקת מניות לפי שווי של 679 מיליון דולר (13.03 דולר למניה).
זוהי פרמיה נאה של 39.8% על מחיר השוק של צורן, אולם בעבר צורן כבר נסחרה בשווי גבוה מזה, ולפני שלוש שנים וחצי שוויה אף הגיע למעל מיליארד דולר (ראו גרף).
בקופת צורן יש 261.3 מיליון דולר, כך שהעסקה משקפת לה שווי עודף (Enterprise Value) של 418 מיליון דולר. גולדמן זאקס היה היועץ הפיננסי של צורן בעסקה, ומהצד השני ייעצו ל-CSR הבנקים JP Morgan ורוטשילד. לאחר השלמת העסקה יחזיקו בעלי המניות הנוכחיים של צורן ב-35% מהחברה הממוזגת.
העסקה בין החברות תתבצע כך שבעלי המניות של צורן יקבלו 1.85 מניות של CSR עבור כל מניה שברשותם. במקביל, CSR תרכוש מניות של עצמה (Buy Back) בהיקף של 240 מיליון דולר, שיהוו מעין רכיב של מזומן בעסקה.
בתגובה להודעת המיזוג, נפלה מניית CSR היום במהלך המסחר בלונדון ב-8.1% וכך למעשה פחת שווי העסקה נכון להיום ל-624 מיליון דולר. עם זאת, עד לסגירת העסקה ייתכנו כמובן שינויים נוספים בשער המניה, גם כלפי מעלה. העסקה אמורה להיסגר במהלך הרבעון השני של 2011, בכפוף להסכמת בעלי המניות של שתי החברות.
כעת נותר לראות האם קרן Ramius, שמחזיקה 9.3% מצורן ומנהלת בחודשים האחרונים מאבק נגד הנהלת החברה (ראו מסגרת), תראה בעסקה הצפת ערך מספקת ותתמוך בה, למרות הקו הלוחמני שהיא מובילה נגד הנהלת צורן.
עם השלמת העסקה, רמיוס צפויה לקבל מניות CSR בשווי של 36.5 מיליון ליש"ט (כ-59 מיליון דולר), ועבור הקרן זהו אקזיט נאה. רמיוס נכנסה להשקעה בצורן במהלך הרבעון האחרון של 2010, בו מניית החברה נסחרה במחירים של 6.2-8.8 דולר. מכאן שהיא רכשה מניות בכ-34 מיליון דולר, והתשואה שלה - בהנחה שמחיר מניית CSR לא ייפול משמעותית - תהיה כ-70%.
בעלת המניות הגדולה בצורן היא בלקרוק, שמחזיקה ב-10.1% ממניות צורן, ותקבל מניות CSR בשווי 40.7 מיליון ליש"ט (66.1 מיליון דולר). מייסד ומנכ"ל צורן, ד"ר לוי גרצברג, יקבל מניות CSR בשווי 9 מיליון ליש"ט (14.6 מיליון דולר).
דירקטוריון צורן דיווח היום כי הוא בחן "פרטנרים פוטנציאליים נוספים למיזוג במניות או במזומן", וכן את האפשרות להישאר כחברה עצמאית, והחליט שהמיזוג הנוכחי הוא האפשרות הטובה ביותר.
"עסקה מרגשת בכל הרמות"
צורן, שהוקמה ומנוהלת על-ידי ד"ר לוי גרצברג, מפתחת שבבים המיועדים ליישומי אלקטרוניקה צרכנית והדמיה דיגיטלית. בין היתר היא מפתחת שבבים למצלמות דיגיטליות, מכשירי DVD וטלוויזיות. בהודעת CSR נכתב שהרציונל שמאחורי המיזוג הוא שהחברה הממוזגת תספק טכנולוגיה אינטגרטיבית ומובחנת, שמתאימה לשווקים הצומחים של מכשירי מולטימדיה שונים.
המיזוג אמור, בין היתר, לחזק את עסקי הליבה של CSR בעזרת שילוב של יכולות הדמיה ו-וידאו, ולייצר הזדמנויות צמיחה חדשות. הסינרגיות הצפויות מהעסקה, כלומר החיסכון שנובע משילוב שתי החברות, יגיעו ל-50 מיליון דולר עד סוף 2011.
עסקאות רכישה כוללות בדרך כלל גם פיטורי עובדים למניעת כפילויות, אולם בשלב זה עדיין לא ברור האם בעקבות המהלך יהיו פיטורים.
את החברה הממוזגת ינהל יו"ר ומנכ"ל CSR, ג'ואפ ואן ביורדן. גרצברג יקבל תפקיד כדירקטור, לצד דירקטור נוסף שיתמנה מטעם צורן.
"באמצעות העסקה אנו יכולים למנף טכנולוגיה ברמה עולמית, כישרון ומשאבים של שתי חברות מצוינות", אמר היום גרצברג. "כחלוצה בתחום הווידאו הדיגיטלי וההדמיה, לצורן יש פורטפוליו נרחב של קניין טכנולוגי שמשלים את היכולות של CSR. הצרכנים דורשים יותר ויותר קישוריות, והחברה הממוזגת תהיה ממוצבת באופן ייחודי לענות כל הביקושים".
ואן ביורדן ציין כי "זו עסקה מרגשת, גם ברמה האסטרטגית וגם ברמה הפיננסית". הוא הסביר כי מכשירי אלקטרוניקה הופכים להיות מקושרים, ונתן כדוגמה את היכולת להעביר תמונות מהמצלמה למחשב באמצעות סמארטפון. "מובילות השוק של צורן בתחום ההדמיה והוידאו, בשילוב היכולות לקישוריות ומיקום של CSR, הופכים את העסקה להזדמנות מצוינת עבורנו".
האנליסט ג'ונתן קרוספילד ממריל לינץ' מסכים כי "העסקה היא חיובית ל-CSR, במובן של גיוון היצע המוצרים ובסיס הלקוחות שלה". יחד עם זאת, הוא ציין כי העסקה גם מפחיתה במידת מה את האטרקטיביות של CSR כשחקנית טהורה בשוק הקישוריות.
"ההנהלה הורסת את הערך לבעלי המניות"
בדצמבר האחרון קיבל ד"ר לוי גרצברג, מייסד ומנכ"ל צורן, מכתב מגוף מוסדי אמריקני ששמו Ramius במה שהפך בדיעבד ליריית הפתיחה במאבק שליטה על החברה: הקרן האמריקנית דרשה להחליף את חברי הדירקטוריון ולשנות את האסטרטגיה של החברה.
רמיוס, שמחזיקה ב-9.3% ממניות צורן, פועלת כמשקיעה אקטיביסטית והיא מעורבת בלא מעט מאבקי שליטה בחברות ציבוריות ממגזרים שונים. הקרן שממוקמת בניו-יורק הוקמה בשנת 1994 על-ידי שני פיננסיירים, פיטר כהן וג'פרי סולומון, והיא מספקת שירותי ניהול השקעות. מנכ"ל רמיוס, שב-2009 התמזגה עם Cowen Group, הוא תומס שטראוס.
מלכתחילה, הטונים במאבק שניהלה רמיוס היו גבוהים. היא האשימה את חברי דירקטוריון צורן בכך שהם מאפשרים להנהלה "להמשיך לבזבז כסף במרדף אחר צמיחה" בתחומים שלטענת הקרן אינם רווחיים. רמיוס טענה כי "המשקיעים לא יכולים לשבת במנוחה ולתת להנהלת צורן להמשיך להרוס את הערך לבעלי המניות", ואף הקימה אתר אינטרנט ייעודי למאבק בהנהלת צורן בו קראה למשקיעים להצטרף אליה. בינתיים, בעלי המניות הגדולים האחרים בחברה לא בחרו צד במאבק. בצורן טענו שרמיוס מנסה להשיג שליטה על הדירקטוריון מבלי לשלם פרמיה למשקיעים. "לצורן יש דירקטוריון חזק, מנוסה וממוקד ביצירת ערך לכל המשקיעים", כתב בתגובה גרצברג למשקיעים.
במוקד הוויכוח עומד תחום הטלוויזיות הדיגיטליות, DTV. זהו אחד מתחומי הפעילות של צורן, ואליו שייכת גם מיקרוטיון שנרכשה על ידי החברה ב-2009. בצורן טוענים שהתחום יכניס ב-2011 מעל 75 מיליון דולר, בעוד שברמיוס מעריכים את ההכנסות ממנו ב-30-50 מיליון דולר בלבד.
למרות שהערכת צורן מקובלת גם על חלק מהאנליסטים שמסקרים את החברה, רמיוס לא משתכנעת. "אנו מאמינים שלצורן יש טענות מטעות במטרה ליצור אמון בתחום ה-DTV. אין לנו אמון בכך שהדירקטוריון מפקח כראוי על החברה", נכתב באחרונה במצגת שפרסמה רמיוס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.