שוק המניות בהחלט גורם לאחרונה נחת למשקיעים: הדאו-ג'ונס עלה בכ-22% מתחילת ספטמבר, S&P 500 עלה בכ-27% באותו פרק זמן והנאסד"ק עלה בכ-33% מה-1 בינואר השנה. כל שלושת המדדים עלו בכ-6% בשישה שבועות.
אבל החדשות טובות ביותר הן שזו עלייה עם בסיס רחב, שאינה מנת חלקם של סוחרים מתוחכמים וקרנות גידור בלבד. זהו ראלי אמיתי לאנשים אמיתיים שעובדים קשה על תוכניות הפנסיה שלהם, או שמנהלים את התיקים הקטנים שלהם.
קחו למשל את מניות הדאו. מקדונלד'ס , IBM , קאטרפילר ו-וול-מארט , עלו כולן ביותר מ-30% מאז 9 באוקטובר 2007. מדובר בעלייה שנתית של יותר מ-10%, וכשמוסיפים את הדיבידנדים מקבלים תשואה מצוינת בכל שוק, מה גם שזו תשואה שהתבססה על קניות בתמחורי "שיא", כאשר השוק חזר לרמתו מספטמבר 2008, טרם המשבר.
נכון, יש גם כמה מניות גרועות בדאו ג'ונס. נכון לכתיבת הדברים, סיסקו איבדה 42% מתחילת אוקטובר 2007, אלקואה נשחקה ב-52%, בנק אוף אמריקה התרסקה ב-68%, כאשר ג'נרל מוטורס ו-AIG מחקו כליל את המשקיעים שלא הספיקו להיחלץ מהן בשלב הקטלני של המשבר.
זה מציף בדיוק את השאלה, איך לבחור את המניות הנכונות? להלן חמישה טיפים, שיראו לכם שלבחור את המניות הנכונות אינה משימה "בשמיים", אפילו בשוק מאתגר כמו זה הנוכחי.
הגיון בלעשות כסף
וורן באפט נוהג לצחוק שהוא לא מספיק חכם כדי להבין איך חברות רבות מרוויחות כסף. צריך הרבה אמונה במסר שלו - לא לקנות מניה אם היא לא נראית כמודל עסקי טוב.
ניקח את מניית הטכנולוגיה שכולם אוהבים, אפל . מהו סוד ההצלחה של החברה? היא מייצרת מוצרים חדשניים שהצרכנים לא יכולים לחיות בלעדיהם. רק מי שהגיע מכוכב אחר לא יודע שאייפד הוא הצלחה מסחררת, שהאייפון מוביל את סקטור הטלפונים החכמים ושאייפוד ואייטיונס הם הסטנדרט בכל מה שנוגע למוזיקה דיגיטלית. אפל עלתה ב-115% מאז 9 באוקטובר 2007, היום בו רשם הדאו ג'ונס את שיאו שלפני המשבר.
זה לא פלא ש-71% ממניות אפל מוחזקות בידי מנהלי קרנות נאמנות ומשקיעים מוסדיים, כולל 16 מיליון מניות בתיק של קרן פידליטי קונטרה-פאנד (סימול: FCNTX). פשוט הגיוני להחזיק את אפל.
אחת המניות החביבות עלי אישית כעת היא בנק אוף אמריקה. מדוע? בשל השיפור בפעילותה העסקית, ולמשל בהחזרי המשכנתאות וכרטיסי האשראי, אבל גם משום שהסנטימנט לגביה בשוק נשאר שלילי יותר מדי.
דימוי גרוע לא מעיד על ההשקעה
להערכתי, יתכן זינוק מפתיע בנתוני העיקולים של בתים, או גילויים מזעזעים בוויקיליקס לגבי מנהלים מושחתים ו"בישול" של דוחות כספיים. אבל, הבנק רשם זה עתה הפסד של 1.2 מיליארד דולר על משכנתאות גרועות, והוא מעריך שיידרשו לו עוד 7-10 מיליארד דולר כדי להסדיר תביעות הקשורות לני"ע משכנתאיים. אז מה כבר יכול להיות יותר גרוע מזה? נציין, כי למרות נסיגה קצרה סמוך לפרסום הדוחות בסוף ינואר, המניה עלתה ב-11% מתחילת השנה.
יש תמיד מניות טובות שהן פופולריות ומניות גרועות שמתעללים בהן עם סיבה טובה, אך זכרו שמחיר מניה הוא במידה רבה השתקפות של סנטימנט. אם אתם בטוחים שהסנטימנט הזה שלילי מדי, תוכלו לקנות מציאה בזול.
צמיחה זה דבר טוב
אם אתם לא אוהבים לשחק את משחק הערך, תסתכלו על הדוחות הכספיים ותשתמשו בראש שלכם. האם החברה מציגה צמיחה בהכנסות וברווחים בקצב בריא?
ניקח לדוגמה את נטפליקס , אייקון הזמנות הסרטים ותוכניות הטלוויזיה המקוונות. בטבלה המצורפת מפורטים נתוניה הכספיים מ-2007 ועד לתחזיות ל-2011.
עדיין מפליא אתכם איך המניה זינקה ב-870% בחמש השנים האחרונות, ב-290% בשנה האחרונה וב-40% מתחילת השנה הנוכחית? ובכן, החברה צומחת ביציבות ובקצב מרשים, ולא רואים את הסוף של זה באופק. תמיד יש סכנה של מתחרה חדשה או שינוי בכללי המשחק עם טכנולוגיה חדשה או שירות זול ומהיר יותר, אבל לפי שעה עושה רושם שהמספרים של נטפליקס יכולים רק לעלות.
לגוון תוך מודעות למחזוריות השוק
מניות צריכה בסיסיות כמו וול-מארט וקוקה קולה גילו עמידות רבה במיתון האחרון. שתיהן עקפו משמעותית את השוק מאז 2007, בעיקר הודות לעובדה שלא נפגעו בהרבה מהמשבר והמיתון. אלא, שב-2011 שתי המניות הללו מפגרות בהרבה אחרי השוק, מפני שההוצאה הצרכנית התחילה להתאושש והוצאות העסקים על טכנולוגיית מידע היו חזקות. התוצאה היא שמניות הטכנולוגיה זינקו מסוף 2010, וכך אפל, גוגל ואפילו יבמ רשמו עליות של מעל 30% מאז 1 בספטמבר.
משקיעים לטווח הארוך צריכים אמנם להיזהר מאופנות שחולפות מהר, אבל אין כל רע במעקב אחרי המגמות הרחבות בשוק, שמעדיפות סקטורים ספציפיים על פני אחרים כאשר התנאים הכלכליים משתנים.
אל תהיו חמדניים מדי
בסופו של יום, כל משקיע פועל למטרת רווח, אבל זה לא אומר שצריך לקחת סיכונים בלתי ראויים. אי אפשר לצפות שתכפיל את התשואה של מדד 500 S&P בלי לקחת הימורים אגרסיביים וסיכונים מאסיביים.
מסריקה מהירה שערכתי של קרנות נאמנות שקיבלו דירוגים של ארבעה וחמישה כוכבים מחברת מורנינגסטאר, ועקפו משמעותית את השוק בחמש השנים האחרונות הסוערות בוול-סטריט, עולה כי כמעט כולן רשמו תשואה של 1-2 נקודות אחוז בסך הכול מעל הדאו. היו רק שתי יוצאות מהכלל: קרן מתיוס צ'יינה (סימול: MCHFX) וקרן טוקוויל זהב (סימול: TGLDX).
השקעה בזהב ובשווקים מתעוררים היא אולי רעיון טוב לכל משקיע, אבל מסוכן לשים את כל הביצים על שתי הקרנות התנודתיות הללו. מספיק שהמטוטלת תנוע בכיוון ההפוך, ואפשר להפסיד הכול.
* כל הזכויות שמורות ל-marketwatch.com 2011
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.