הסכם אסטרטגי לטבע ואלקוברה במיליוני דולרים

טבע תשקיע את הכספים הדרושים למו"פ, ותקבל אופציה לרכישת החברה בעשרות מיליוני דולרים לפחות ■ אלקוברה פיתחה תרופה להפרעות קשב על בסיס תרופה קיימת

ענקית התרופות הישראלית טבע חתמה על הסכם אסטרטגי עם חברת Alcobra, שפיתחה תרופה לטיפול בהפרעות קשב. כך נודע ל"גלובס". ההסכם דומה להסכמים אחרים שעליהם חתמה טבע לאחרונה עם חברות כמו סל-קיור, קיורטק, מדיוונד ואחרות.

לפי ההסכם, טבע תממן את פיתוח המוצר עד סופו, וכן תהיה לה אופציה לרכוש את אלקוברה בעשרות מיליוני דולרים לפחות. בשלב הראשון תשקיע טבע בחברה מיליוני דולרים בודדים. העסקה נחתמה אך לא נסגרה, והיא כפופה לאישורים נוספים.

אודי גלבוע, מנכ"ל חברת ההשקעות TopNotch ומשקיע בביומד המוכר לשוק ההון ממעורבותו בחברת אינסוליין, וד"ר דליה מגידו, השותפה המובילה בקרן 7healthventures ששינתה שמה לאחרונה ל-Expedio, הקימו את החברה ב-2008. גלבוע, אקספדיו ומשקיעים נוספים מימנו את החברה עד כה בהיקף של כמה מיליוני דולרים.

אלקוברה פיתחה תרופה להפרעות קשב על בסיס תרופה שכבר הייתה בשוק, ולכן הדרך לניסויים קליניים הייתה קצרה. בימים אלה היא נכנסת לניסוי שלב IIb (ניסוי יעילות רב-מרכזי) ב-120 מטופלים, שצפוי להימשך תשעה חודשים.

בניסוי היעילות הראשון, שנערך ב-40 מבוגרים מאובחנים בהפרעת קשב, נצפה לדברי החברה שיפור משמעותי בפרמטרים קוגניטיביים אחדים.

ד"ר ירון דניאלי, מנכ"ל אלקוברה, אומר כי, "דליה היא זו שעלתה על הרעיון למוצר, המבוסס על תרופה ששימשה קודם לכן לטיפול במחלות שנובעות מצריכת אלכוהול". הקניין הרוחני על ההתוויה החדשה של המוצר נמצא בידי החברה.

תרופה לא ממריצה

לפי נתוני בית החולים הדסה, שם נערך הניסוי הראשון של החברה, המוצר נוסה להתוויה של נטרול ההשפעה הקוגניטיבית של אלכוהול. בדיקת הפיכחות של הנבדקים נעשתה בין היתר באמצעות מבחן המשמש בדרך-כלל לאבחון הפרעות קשב, ותוצאות המבחן רמזו לחברה כי המוצר עשוי להיות יעיל להתוויה זו.

כעת השימוש להפחתת השפעת האלכוהול נזנח והתרופה נבדקת להפרעות קשב בלבד. ייתכן שבעתיד היא תפותח להפרעות קוגניטיביות נוספות. "התרופה היא ממשפחת הלא-ממריצים", אומר דניאלי. "היא עונה על צורך רפואי גדול בתחום, שברובו מטופל על-ידי תרופות ממריצות".

אם תוצאות הניסוי יהיו טובות, תיגש אלקוברה ל-FDA (רשות המזון והתרופות האמריקנית) כדי להיכנס לשלב השלישי של הניסויים. הניסויים בתחום הפרעות הקשב הם לרוב קצרים יחסית. החברה אמנם לא תכננה את פרוטוקול הניסוי יחד עם ה-FDA, אך בנתה אותו כך שיהיה זהה לניסויי שלב III שנדרשו מחברות אחרות שבחנו תרופות להפרעות קשב.

אלקוברה אינה הפעילות הראשונה של טבע בתחום הפרעות הקשב. לחברה גרסאות גנריות של רוב התרופות המובילות בתחום, ולאחרונה החלה לשווק גם את תוסף המזון Sharp-PS(r) Platinum של אנזימוטק, המיועד גם הוא לטיפול בהפרעה.