כשמעלים בראש תמונה כלכלית של אסיה, לרוב חושבים על מפעלי ייצור ענקיים. תמונה זו מאפיינת את סין, מלזיה ומדינות נוספות באזור. אולם הודו, על אף היותה בעלת היקף האוכלוסייה השני בגודלו בעולם אחרי סין (1.2 מיליארד נפש), ואחת הכלכלות הגדולות בעולם (שלישית באסיה ושביעית בעולם), מבוססת בעיקר על ענפי השירותים.
מנוע צמיחה זה, המתבסס בעיקר על שירותי IT, מהווה כיום למעלה ממחצית מהכלכלה ההודית. הפרשן הבכיר של ניו יורק טיימס תומס פרידמן ציין בספרו "העולם הוא שטוח", כי מזה כעשור עוסקים מיליוני הודים במיקור חוץ עבור תעשיית התוכנה ומרכזי השירות האמריקניים. במסגרת תהליך ההכשרה הם מקבלים שמות אמריקניים טיפוסיים, ומתרגלים את המבטא הרלוונטי לאזור הפעילות שלהם. באופן זה, לקוח מבוסטון שמטלפן למרכז השירות של AT&T יזכה לשוחח עם איש שירות שדובר אנגלית שוטפת לכאורה במבטא מקומי.
פרט לענפי השירותים נשענת כלכלת הודו על המגזר התעשייתי, שמהווה כ-30% מהתמ"ג; ועל החקלאות, שתופסת נתח של כשישית מהתוצר, אולם מעסיקה כמחצית מכוח העבודה במדינה.
בשנים האחרונות חל גידול ניכר במעמד הבינוני במדינה, שתורם רבות להתרחבות הצריכה הפרטית ולגידול בביקושים המקומיים, ומהווה מנוע צמיחה עיקרי בכלכלה ההודית.
דווקא בשעה שסין מפחיתה את תחזיות הצמיחה לשנים הקרובות, מעלה הודו את תחזיותיה לרמה של 9.25%, שתעמיד אותה ככלכלה בעלת שיעור הצמיחה הגבוה ביותר בין הכלכלות הגדולות בעולם. גם בזמן המשבר העולמי קיבלה הודו ציונים גבוהים מכלכלנים בעלי שם, כאשר הצמיחה לא נפלה מ-5.7% גם ב-2009.
צליחת המשבר בצורה מיטבית מיוחסת למדיניות הפיננסית והמאקרו-כלכלית המוצלחת של הממשל ההודי. בדומה למצב בישראל, גם בהודו מתחבט הבנק המרכזי עם השאלה, כיצד להתמודד עם התחזקות המטבע המקומי, שמתרחשת על רקע הכניסה המאסיבית של השקעות זרות למדינה. עם זאת, בשונה מסין, הודו בחרה לא לקחת חלק במלחמת מטבעות אקטיבית, מתוך רצון לשמר את עקרונות השוק החופשי.
האינפלציה כאיום עיקרי
נקודה קריטית למשקיעים בהודו היא רמת האינפלציה הגבוהה ששוררת במשק בשנים האחרונות, כתוצאה ממיקוד יתר של הממשל בצמיחת הכלכלה על חשבון הזנחת יעדי האינפלציה.
עבורנו כמשקיעים מדובר בחדשות רעות משתי סיבות: האחת, ככל שהאינפלציה תעלה בצורה חדה יותר, כך גם תועלה הריבית. תהליך זה מפחית את כדאיות ההשקעה בשוקי המניות והאג"ח; והשנייה, פגיעה בצריכה הפרטית כתוצאה מהעלייה במוצרי המזון, אשר מהווים כ-65% ממדד המחירים ההודי - שיעור גבוה בכל קנה מידה.
עליית רמת החיים בהודו, כתוצאה מהצמיחה המואצת וממענקים שהעבירה הממשלה לאזוריים הכפריים הנחשלים, שמהווים כ-60% מאוכלוסייתה, הובילה אותם לצרוך מוצרי מזון מבוססי חלבון כגון חלב, ביצים, דגים ובשר. מוצרים אלו אחראיים ל-40% מעליית האינפלציה בהודו בשנים האחרונות.
מאז יוני 2010 מחירי הסחורות החקלאיות בעולם הכפילו את ערכם, כך שהמשך עלייתם צפויה להגביה עוד את להבות האינפלציה בהודו, ובכך להקשות על קובעי המדיניות באחת המשימות המרכזיות שלהם: הוצאת חלקים ניכרים מהציבור ההודי אל מחוץ למעגל העוני. מעבר לכך, המשמעות היא הפחתת כוח הקנייה של המעמד הבינוני - מנוע צמיחה עיקרי בכלכלתה - שיקטין את ביקושיו ליתר המוצרים.
האם יש הזדמנויות השקעה?
סביבת הריבית בהודו (כיום 6.5%) נמוכה מרמת האינפלציה הממוצעת בשנה החולפת (למעלה מ-8%), ומשמעותה - קיום ריבית ריאלית שלילית בטווחים הקצרים של עקום התשואות. ההערכה היא, כי האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים תעמוד על 5.7%.
לאור תהליך העלאת הריבית, שצפוי להביא את הריבית המוניטארית לרמה של למעלה מ-7% בסוף השנה, פוחתת האטרקטיביות של שוק האג"ח הממשלתיות. בנוסף, חשוב לקחת בחשבון את הסיכון האינפלציוני שעלול לחלחל לכדי פיחות חד ברופי, ואת שיעור הגירעון התקציבי, שנושק ל-10% מהתוצר בשנים האחרונות.
שוק המניות ההודי רושם מתחילת השנה נסיגה דו-ספרתית בערכו, על רקע התגברות האינפלציה ואי-הוודאות בנוגע לקצב העלאות הריבית. מדדי המניות המובילים הם Sensex, שמשקלל את 30 החברות הגדולות בבורסת בומביי; ו-Nifty, שכולל את 50 החברות הגדולות ביותר, ביניהן גם את המניות במדד ה-Sensex.
נציין כי מסיום המשבר הפיננסי ועד היום רשם השוק ההודי תשואה עודפת על פני השווקים המפותחים והשווקים המתעוררים האחרים. עם זאת, מכפיל הרווח הנוכחי במדד הניפטי גבוה מדי ביחס לחלופות, ועומד על 16.1.
חשיפה להודו
הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר ליועצים בפסגות בית השקעות. פסגות עשויה להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים שונים לרבות אלו שהוזכרו בכתבה. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק כאמור המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות לעיל לתוצאות בפועל. פסגות אינה מתחייבת כי שימוש במידע עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש. פסגות בית השקעות עוסקת בשיווק השקעות ולא בייעוץ
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.