אובמה: "אתמוך בהמשך הסיוע האמריקני השנתי לישראל"

אובמה בפגישה עם מנהיגים יהודיים: "ישראל צריכה להתמודד עם העובדה שהיא נעשתה מבודדת יותר"■ משתתף בפגישה ל"גלובס": "הטענות כאילו אובמה גילה בפגישה עוינות לישראל – זבל"

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הבטיח לראשי ארגונים יהודיים שיוסיף לתמוך בהמשכת הסיוע האמריקני השנתי לישראל. כך אמר ל"גלובס" אחד מהמשתתפים בפגישה.

זו היתה אחת מהפעמים הנדירות שבהן התייחס אובמה ישירות לסוגיית הסיוע הצבאי לישראל, שמסתכם עתה בכשלושה מיליארד דולר בשנה. גורמים יהודיים אמרו אמש, כי למרות שהדברים נאמרו בשיחה פרטית, יש להם חשיבות רבה בגלל המאבק על אופי הקיצוצים בתקציב שמתנהל עתה בין דמוקרטים לרפובליקנים, ובמיוחד לנוכח הקמפיין שמנהלים גורמים במפלגה הרפובליקנית לקיצוצים משמעותיים בסיוע החוץ, או אפילו לביטולו כליל, והמסע שמנהל הסנטור הרפובליקני ראנד פול נגד הסיוע לישראל.

בפגישה השתתפו כ-50 מנהיגים, חברי ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים הגדולים הגדולים בארה"ב. זה ארגון גג שנחשב הגוף המייצג של הממסד היהודי שם. הפגישה התקיימה שלשום (ג') ביזמת ועידת הנשיאים. בראש המשלחת עמדו יו"ר הוועידה, אלן סולו, וסגן הנשיא האקזקיוטיבי, מלקולם הוהנליין.

אובמה אמר עוד, כי לארה"ב יש התחייבות בלתי ניתנת לערעור לביטחון ישראל, התבטאות שאותה משמיעים פקידי ממשל בכל הזדמנות, והדגיש, כי ארה"ב תוסיף לקיים את הייתרון הצבאי האיכותי של ישראל.

בתשובה לשאלות "מאתגרות" של כמה משתתפים, אמר הנשיא, כי בהחלט ייתכנו חילוקי דעות בין ממשלו לבין גורמים בקהילה היהודית בארה"ב לגבי היבט זה או אחר של המדיניות כלפי המזה"ת, אבל אבל אי אפשר להטיל ספק בכנות הכוונות של ארה"ב לגבי ישראל. ישנן דרכים שונות להגיע למטרה, ובעוד שאפשר להתווכח על הדרכים, אנו כולנו מסכימים על המטרה: השגת שלום וביטחון לישראל, אמר אובמה.

לדבריו, ישראל צריכה להתמודד עם העובדה שהיא נעשתה מבודדת יותר בקהיליה הבינלאומית מכפי שהיתה בעבר, והדרך הטובה ביותר להתמודד עם הבעיה היא מאמצים להשגת שלום, מאמצים שארה"ב שותפה נאמנה בהם.

"כמה תיאורים שצצו בעקבות הפגישה, שלפיהם הפגין אובמה עוינות כלפי ישראל , התיאורים האלה הם זבל", אמר ל"גלובס" מנהיג יהודי. "הנשיא גילה הבנה לבעיות ישראל וחזר והדגיש את תמיכת ארה"ב בה, אך בה בעת הוא לא הסתיר את השקפתו, שישראל, ארה"ב העולם הערבי אינם יכולים להתעלם מלקחי התהפוכות שפקדו את האזור".

לדברי כמה משתתפים, הציע אובמה לנוכחים לפנות לידידים ובני משפחה בישראל בבקשה שיעשו חשבון נפש לגבי נכונותה של ישראל להגיע להסכם שלום שיהיה מבוסס על פתרון של שתי מדינות. הוא הביע הבנה למפחי הנפש שגורמת לישראל ההתנהלות של הצד הפלסטיני, אך אמר, שבה בעת הפלסטינים צריכים להיות משוכנעים שישראל אכן תהיה מוכנה לוויתורים טריטוריאליים תמורת שלום.

בהודעה של ועידת הנשיאים נאמר: "בניגוד לכמה דיווחים, הפגישה בבית הלבן התנהלה באווירה חמימה, ידידותית ופתוחה ולא היתה בה שום הבעה של עוינות כלפי ישראל או ממשלתה. למעשה, הנשיא הכריז על תמיכה שאינה משתמעת לשתי פנים ביחסים חזקים ובעבותות שאינם ניתנים לניתוק בין ארה"ב לישראל, ועל מחויבותו האישית לפעול יחד עם ישראל בזמנים מאתגרים אלה. הוא הביע הבנה לצרכי ישראל ואמר שלארה"ב אין ידידה טובה יותר מישראל...

"אובמה הכיר בעובדה שבקהילה היהודית בארה"ב יש מגוון רחב של דעות ושקיימת אפשרות שלא כל החלטה טקטית שלו תתקבל בהבנה ע"י כל הנוכחים בפגישה.... הוא הדגיש את שיתוף הפעולה הביטחוני חסר התקדים בין שתי המדינות וחזר על מחויבותו לקיים את יתרונה האיכותי של ישראל ולהמשיך במתן הסיוע השנתי. הוא הכריז שכל מאמץ לדה-לגיטימציה של ישראל ייתקל בתגובה נמרצת של הממשל".

הודעה של הבית הלבן תיארה את הפגישה כ"פרודוקטיבית" וציינה את המחויבות של הממשל לביטחון ישראל ולמאבק במאמצי הדה-לגיטימציה נגדה.