האם שיווקי הקרקע התחילו לעזור או שמא המחירים הגבוהים בשוק הנדל"ן גרמו לכל הקבלנים לעלות על הקרקע? נתוני הלישכה המרכזית לסטטיסטיקה המתפרסמים היום (ה') מעידים על עלייה משמעותית בהתחלות הבנייה בשנת 2010.
בשנה האחרונה הוחל בבנייתן של כ-39 אלף דירות חדשות במשק, כ-12% יותר ממספר הדירות שהוחל בבנייתן בשנת 2009 והגבוה ביותר מאז שנת 2000. במקביל, נתוני הלמ"ס גם מראים כי בכל מה שנוגע לדירות שבנייתן הסתיימה ב-2010, לא נרשם כל שינויי משנה שעברה. ב-2010 עמד מספר זה כ-32,780 דירות.
ברבעון האחרון של 2010 הוחל בבנייתן של מעל ל-10,000 דירות ברחבי הארץ, עלייה של כ-4.3% בהשוואה לרבעון הקודם. למעשה, הפעם האחרונה שהתחלות הבנייה חצו את קו עשרת האלפים דירות היה רק בשנת 2000.
במחוז המרכז התחילה בנייתן של מספר השירות הגדול נתון המהווה כ-38% מכלל הדירות שנבנו ב-2010. במחוז ירושלים נרשמה התחלת הבנייה המעטה ביותר שעמדה על כ-7% בלבד מסך התחלות הבנייה, המהווה ירידה של 2% מהנתון המתייחס ל-2009. פרט מעניין שעולה מהנתונים מעיד כי אזור הדרום תפס תאוצה במהלך השנה החולפת כאשר המחוז זה נרשמה עלייה של לא פחות מ-45% במספר הדירות שהוחל בבנייתן.
שיאנית התחלות הבנייה לשנת 2010 היא העיר פתח תקווה בתחומה החלו להיבנות 2,830 דירות, כ-69% יותר מב-2009. בירושלים התחילה בנייתן של 2091 דירות השנה, מה שמציב אותה במקום השני במספר התחלות הבנייה, אולם מדובר כאמור בירידה של כ-1.6% מהשנה שעברה. את המקום השלישי תופסת תל אביב=יפו בה החלה בנייתן של 1,940 דירות (עלייה של כ-40%).
ביבנה נרשמה עלייה מטאורית בהתחלות הבנייה כאשר ב-2010 החלו להיבנות בתחום העיר 762 דירות לעומת 22 דירות בלבד בשנה שעברה. מדובר בעלייה של למעלה מ-3000% כאשר בשלושת השנים האחרונות יחד התחילה בעיר בנייתן של 86 דירות בלבד. זינוק נוסף בהתחלות הבנייה נרשם גם בערים באר שבע (206%), הוד השרון (177%) וחדרה (148%). ירידה נרשמה בשנת 2010 בהשוואה ל-2009 ביישובים אשדוד (25%-), חולון (13%-) כפר סבא (8%-).
בכל הנוגע לדירות שבנייתן הסתיימה בשנת 2010 לא נרשם כל שינויי משמעותי מהשנה שעברה ומספרן עמד על כ-32,780 דירות. המספר הגדול ביותר של דירות שבנייתן הסתיימה בשנת 2010 היה במחוז המרכז (כ-34%).
מספר הדירות בבנייה פעילה הסתכם בסוף דצמבר 2010 בכ-69.6 אלף דירות 10% יותר ממספר הדירות בבנייה פעילה בסוף דצמבר 2009. על פי נתוני הלמ"ס מדובר במספר הגבוה ביותר מאז סוף יוני 2002.
נמשיך גם בשנת 2011 בהגדלת השיווקים
"שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס הציב כיעד מרכזי עם כניסתו לתפקיד להקל על מצוקת הדיור הקשה, בראש ובראשונה של זוגות צעירים וחסרי דירה", נמסר היום ממשרד הבינוי והשיכון בעקבות פרסום ממצאי הלמ"ס.
"בשנה וחצי האחרונות הוביל השר אטיאס שיווק אגרסיבי של קרקעות באמצעות משרד הבינוי והשיכון ומינהל מקרקעי ישראל, עם דגש על אזורי הביקוש. כך שבשנת 2010 העמידו המשרד והמינהל קרקעות המיועדות לבניית כ-34,250, היקף כפול מהממוצע בעשור האחרון".
במשרד הבינוי והשיכון מציינים כי מרבית מערים בהן נרשם גידול בקצב התחלות הבנייה נערכו שיווקים גדולים של משרד הבינוי והשיכון ומינהל מקרקעי ישראל.
עוד ציינו במשרד הבינוי והשיכון כי כי העלייה במספר התחלות בנייה, שיווקי הקרקעות והיתרי הבנייה שיצאו בשנה האחרונה הם שעושים ויעשו את העבודה מול מחירי הדירות, ואין ספק שלשיווקים המאסיביים שנעשו בידי המינהל ומשרד הבינוי והשיכון ישנו חלק בלתי מבוטל בכך, הכל במטרה שההיצע ינצח את הביקושים למען הקלת מצוקת הדיור.
שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס אמר היום בעקבות הנתונים: "המאמץ המרוכז מניב פירות בהגדלת מלאי הקרקעות הזמינות לבנייה ובעלייה במספר התחלות הבנייה. יש איתותים חיוביים של שוק הנדל"ן לצעדים של הגדלת היצע הקרקעות. אנחנו נמשיך גם בשנת 2011 בהגדלת השיווקים בדגש על מכרזי מחיר למשתכן ומסלולים אטרקטיביים נוספים".
מצוקת עובדים בענף הבנייה
לצד הנתונים על גידול בהתחלות הבנייה בשנת 2010 מתייחס מנכ"ל התאחדות הקבלנים מוטי כידור דווקא למספר הדירות שבנייתן נסתיימה.
"ברבעון האחרון של 2010 הסתיימה בנייתן של 8,177 יח"ד לעומת 8,446 יח"ד ברבעון הקודם ולעומת 8,383 ברבעון המקביל אשתקד. התאחדות הקבלנים מזהירה מזה חודשים כי ללא הגדלת המכסות של פועלי הבניין המקצועיים בענף ייווצר עיכוב בבניית פרויקטים ועיכובים בהשלמת הדירות, כך שלמרות שנרשם גידול בהתחלות הבנייה לא נוצר במקביל פתרון אמיתי למצוקת הדיור כי את הדירות שיתחילו לבנות השנה יקבלו הרוכשים רק בעוד שלוש שנים ויותר. זו גם אחת הסיבות לכך שיש גידול של הדירות הנמצאות בבנייה פעילה". .
כידור מציין כי הסיבה לירידה בגמר הבנייה היא המחסור המחריף בפועלי בניין מקצועיים. "התאחדות הקבלנים מזהירה מזה חודשים כי ללא הגדלת המכסות של פועלי הבניין המקצועיים בענף ייווצר עיכוב בבניית פרויקטים ועיכובים בהשלמת הדירות, כך שלמרות שנרשם גידול בהתחלות הבנייה לא נוצר במקביל פתרון אמיתי למצוקת הדיור כי את הדירות שיתחילו לבנות השנה יקבלו הרוכשים רק בעוד שלוש שנים ויותר".
לדבריו, התאחדות הקבלנים פועלת במקביל לגיבוש תוכנית להכשרת עובדים ישראלים. בין היתר נפגשו השבוע בכירי התאחדות הקבלנים עם שר השיכון, אריאל אטיאס, ודנו על שיתוף פעולה בנושא של הכשרת עובדים מהמגזר החרדי למקצועות הבנייה.
תוכנית זו כוללת הכשרה מקצועית של העובדים בבתי ספר מקצועיים בהתאם לשיטות הבנייה המתקדמות הנהוגות כיום באתרי הבנייה. מתן שכר כבר בשלבי ההכשרה ושכר גבוה לאחר ההכשרה לעובדים מקצועיים. כיום עובדים מקצועיים ומנוסים בענף כבר משתכרים סכומים של בין 14 ל-15 אלף שקל ברוטו לחודש.
כידור הוסיף כי: "בשלבי ההכשרה וגם בשלבי העבודה ניתן ליצור לעובדים החרדים סביבת עבודה המתאימה לאורח חייהם וניתן ליצור קבוצות ייעודיות למגזר שיוכשרו יחד ויעבדו יחד. עם זאת, הליכי ההכשרה של עובדים ישראלים אינם יכולים לספק לענף את העובדים הנדרשים כיום על הפיגומים ועל הממשלה לספק לענף פועלי בניין מקצועיים לתקופת הביניים עד להכשרת עובדים ישראלים מהמגזר החרדי וממגזרים נוספים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.