ההתפתחויות האחרונות במזרח התיכון הביאו לכדי עלייה משמעותית במחיריו של הנפט הגולמי בעולם. אלו, גם הביאו לכדי חשש שמחיר הנפט הגבוה יביא להתמתנות בצמיחה העולמית. לדעת רון אייכל, כלכלן ואסטרטג ראשי של בית ההשקעות מיטב " השוק הגזים במידת החשיבות של מדינות כמו מצרים, תוניסיה ואף לוב על שוק הנפט העולמי והעלייה במחיר הנפט מרמה של כ-85 דולר לחבית באמצע פברואר, לכדי 105 דולר לחבית, במסחר ביום ו', הייתה מופרזת.
לדבריו, "גורם הסיכון המרכזי למחיר הנפט היא ערב הסעודית. למדינה זו מלאי עתודות עצום, כ-19% ממלאי מאגרי הנפט בעולם. יתר על כן, הפקת הנפט פועלת במלוא המרץ והתפוקה שלה מהווה כ-14% משוק הנפט העולמי, לעומת משקל של 2.4% ללוב. כלומר, לערב הסעודית יש משקל סגולי גבוה מאוד במשוואת הייצור העולמית ואם כאן תחול בעיה בתפוקה, יש בהחלט הצדקה לעלייה במחיר הנפט".
מעבר לכך, להערכתו, "גם נפט במחיר של 105 דולר לחבית לא צפוי לעצור הכלכלה העולמית וגם לא מחיר של 115 דולר לחבית. לכן, הייתה כאן תגובת יתר, של המשקיעים להתפתחויות במזרח התיכון, אולי מהסוג שאנו רגילים לראות בשנים האחרונות".
"חרף העובדה שמחיר נפט של 100 דולר לחבית הוא רחוק מלהיות מלבב, אנו לא רואים בו סיכון מהותי לצמיחה העולמית. העולם יעיל מאוד, לא פועל ברמת תפוקה מלאה ובהשפעת הייצור בסין, השינוי במחירים בעולם גם על רקע האמרת מחירי הסחורות הם צנועים מאוד.
על רקע זה, חשוב להזכיר כי באמצע 2007 חצתה חבית הנפט הגולמי את מחיר ה-100 דולר עד כדי כך שביולי 2008 נסחר הנפט הגולמי במחיר שיא של 145 דולר לחבית. הכלכלה העולמית לא נעצרה בגללו. בשנת 2007 צמחה הכלכלה העולמית בשיעור של 5.3%, הגבוה ביותר, אי פעם.
לפיכך אומר אייכל, "יידרשו תנאי רקע נוספים, מעבר למחירי הסחורות, בכדי לעצור בצורה ברורה את הכלכלה העולמית. להערכתנו, הראלי של הסחורות ייבלם (ואולי יתהפך) ברגע שהריבית המוניטארית בארה"ב תחל במסעה מעלה".
התחולל שינוי דרמטי שעוד לא הופנם
לעומתו הזהיר ריצ'רד ברנשטיין, מנכ"ל בית ההשקעות ברנשטיין קפיטל, בראיון לרשת CNBC בסוף השבוע "התחולל שינוי דרמטי בכלכלה ואנשים עדיין לא מפנימים זאת. אנשים עדיין בשלב ההכחשה". לאחר שמחיר הנפט חצה את ה-104 דולר לחבית ולחץ מטה את המניות בוול סטריט ביום ו'.
המהומות בלוב החריפו אתמול (שבת) כאשר ההתמקדות הייתה בעיר זאוויה, כמו גם בעיר ברגה שם נמצאים מתקני נפט של לוב. לאחר קרבות קשים הכריזו המפגינים על כיבוש העיר זאוויה, אולם שעות ספורות לאחר מכן שבו כוחותיו של מועמר קדאפי לעיר והפציצו את המפגינים באמצעות טנקים. המסר ברור: קדאפי נלחם על הנפט. בינתיים, ברשתות התקשורת הזרות מדווחים על בריחתם של עובדים זרים ממתקני הנפט של לוב ועל ירידה של 50% באספקת הנפט מהמדינה. לפני פרוץ המהומות, לוב סיפקה 1.6 מיליון חביות נפט ביום (כ-1.9% מתפוקת הנפט העולמית).
מחיר הנפט זינק ב-20 דולר לחבית מאז החלו המהומות במצרים אך במקביל לא נרשמו ירידות חדות יחסית בשוקי המניות. עם זאת, החשש הגדול הוא מפני התרחבות המהומות לסעודיה, כפי שמסביר זאת ברנשטיין: "אם העניינים יתחממו שם, נחווה 'הלם נפט' ושוקי המניות יירדו".
גם תומאס לי, אסטרטג ההשקעות הראשי לשוק האמריקני של JP מורגן, מזהיר כי מחירי הנפט הגבוהים הינם בבחינת "איום מהותי" על שוק המניות בארה"ב. בסקירה שהוציא ללקוחותיו הוא מסביר שכל עלייה של 20 דולר לחבית נפט גורעת מהרווח למניה בקרב החברות ב-S&P 500 כ-2.22 דולר. הוא עדיין מעריך שהחברות במדד S&P 500 יציגו השנה רווח מצרפי של 97.5 דולר למניה ושהמדד יעלה לרמה של 1,425 נקודות (עלייה של 7.8% משערו הנוכחי של המדד), אולם הוא מזהיר כי המשך העלייה במחיר הנפט תעמיד את התחזיות הללו בסיכון.
לי ממליץ למשקיעים להיחשף ל-8 המניות הבאות, בהן הוא מוצא פוטנציאל לעלייה של כ-10%: ניומונט מיינינג (סימול: NEM), מטאלס USA הולדינגס (סימול: MUSA), פריפורט מקרורן (סימול: FCX), אמג'ן (סימול: AMGN), סטיל דינמיקס (סימול: STLD), ג'ביל סירקוט (סימול: JBL), גיליד (סימול: GILD) ומניית DHT הולדינגס (סימול: DHT).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.