"אנחנו רוצים לעשות אקזיטים מהירים, לא לגדל חברה שתגיע למכירות של 500 מיליון דולר. אנחנו מדברים מראש על חברות צנועות, ומאמינים שאם אחרי חצי שנה המיזם לא מראה סימנים של הצלחה - עדיף לעצור. אין סיבה לשרוף עוד שלוש שנים". כך אומרים בראיון בלעדי ל"גלובס" קובי סמבורסקי ואריק קליינשטיין, מי שהקימו את קרן ההון סיכון הישראלית החדשה גלילות. באחרונה השלימו השניים סגירה ראשונה (First Closing) בגיוס הקרן, בהיקף של 20 מיליון דולר.
קליינשטיין: "הגיוס ארך פחות משנה. לא קל לגייס כסף לקרן חדשה. גייסנו ממשקיעים פרטיים בארה"ב, אירופה וישראל, רובם אמריקנים, וגם מאנשי עסקים מובילים".
גלילות היא ניצן נוסף בענף הקרנות החדשות שקמות, יחד עם קימה ונצ'רס, טובי אנג'לס ויזראל גיקס, שמנהלות כמה עשרות מיליוני דולרים ושמהוות עדות לכך ששוק ההון הישראלי עובר תהליך של התעוררות.
בנוסף, בעוד הקרנות הוותיקות והמוכרות ממשיכות בשלהן, קרן גלילות אימצה אסטרטגיה חדשה: "אין סיבה לגדל חברה שתתקדם מגיוס הון אחד לשני ולהיות תלויים במשקיעים חיצוניים. החברות צריכות להגיע למצב של מכירות מהר ככל האפשר. במודל הרגיל דוהרים לכיוון צוק ומקווים שמישהו יחכה שם לפני התהום ויבנה גשר. המסקנה שלנו, ואנחנו לא היחידים, היא שהמודל הזה בעייתי".
* מה הפתרון שלכם?
סמבורסקי: "במקום להשקיע חודשים ארוכים במציאת משקיע חדש לחברה, עדיף להשקיע את האנרגיה במציאת לקוחות משלמים נוספים לחברה. גיוסי ההון צריכים להיעשות לשם העצמת ערך החברה, לא בשביל לשרוד".
קליינשטיין: "בתור קרן אנחנו בונים פלטפורמה לשותפות. עולם ההשקעות צריך להתאים את עצמו למחסור התמידי של הון פנוי לחברות עובריות. נשקיע במעט חברות, עשר בסך הכול, ונהיה מעורבים. אנחנו אנשי עשייה ורוצים להיכנס לחברות כשותפים. יהיה לזה ערך. אנחנו לא בונים על חברה או שתיים שיצליחו בענק, יחזירו את הקרן ויחפו על האחרות. אנחנו רוצים שכל החברות שלנו יעשו אקזיטים סבירים ורווח למשקיעים בקרן".
* כמה תשקיעו בכל חברה?
קליינשטיין: "עד חצי מיליון דולר עם אופציה לעוד מיליון דולר בשלבים מאוחרים. אנחנו לא רוצים להישאר בלי כסף בשביל חברה, כך שניאלץ לדלל אחזקות או שהיא תפורק".
הרכב שותפים מגוון
סמבורסקי וקליינשטיין מכירים זה את זה עוד מהצבא: "שירתנו יחד ביחידת המודיעין 8200, אחר כך למדנו בטכניון ולתואר שני במינהל עסקים יחד", אומר קליינשטיין, "תמיד ידענו שאנחנו רוצים לעשות משהו ביחד, והנה הגיע הזמן".
קליינשטיין עבד בבנק ההשקעות ג'רוזלם גלובל, לפני שהפך לקרן הון סיכון. הוא ניהל את Ecitel ארה"ב, היה מייסד-שותף ומנהל כספים ב-VideoCodes ומילא את אותו התפקיד בחברת המכשור הרפואי אינטרקיור.
סמבורסקי היה בכיר בין השאר בחברות I-web שנמכרה לסופטבנק, ב- InfoGear שנרכשה בידי סיסקו בשנת 2000 תמורת 301 מיליון דולר.
השותפים הנוספים בגלילות הם סליי מרידור, לשעבר שגריר ישראל בארה"ב ויו"ר הסוכנות היהודית; עו"ד אהרון אברמוביץ, ששימש בעבר כמנכ"ל משרד החוץ בממשלת אולמרט ומנכ"ל משרד המשפטים ומנכ"ל הסוכנות היהודית; וגורדון אינגלנד, לשעבר סגן שר ההגנה בממשל בוש, וסגן למזכיר ביטחון הפנים בארה"ב.
סמבורסקי: "אינגלנד הצטרף כשותף-מנהל הממוקם בארה"ב ויהיה אחראי לסייע לחברות בפיתוח עסקי. הרכב השותפים מאפשר לתמוך במגוון תחומים. יש לנו ניסיון יזמי, ניסיון אסטרטגי ורשת קשרים ענפה".
* למה בחרתם בשם גלילות? אתם פונים ליזמים יוצאי היחידה?
קליינשטיין: "בגדול לא, אבל הפילוסופיה שלנו התעצבה ביחידה. שם ראינו איך קבוצות של צעירים עם תקציב מוגבל יכולות לעשות נפלאות. ראינו שלא צריך בהכרח 5 מיליון דולר כדי לפתח מוצר שיעבוד".
סמבורסקי: "התעשייה המקומית התחילה כמו ביחידה - קבוצת יזמים שהיה לה רעיון בנתה אותו לבד עם אמצעים מוגבלים. אחר כך התעשייה סטתה למקומות פחות בריאים, היה יותר מדי כסף שהושקע בחברות ושהיה צריך להוציא אותו. אני חושב שהיום יש חזרה לערכים הישנים".
* איך מתרגמים את ההתנהלות הזאת בשוק הפרטי?
קליינשטיין: "היום, כמו שהיה בשנות ה-90 המוקדמות, חצי מיליון דולר זה הרבה כסף ואפשר לעשות הרבה עם ההון הזה, כל עוד לא מדובר על תהליכי פיתוח ארוכים".
בגלילות מאמינים שליזמים הישראלים יש פורטהשכדאי לטפח. סמבורסקי: "אנחנו חושבים שהישראלים טובים בשלב היזמות, ברעיונות מבריקים ובאלתורים. הם יודעים לעשות מזה כסף, אבל פחות טובים בהקמת חברות ענק. אין בושה שישראל תהיה האינקובטור של העולם - היזמים יעשו כסף, ויקימו עוד חברות או ישקיעו ביזמים אחרים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.