ותודה לקדאפי: המניות שעשויות להרוויח מהמשבר בלוב

בכל משבר טמונה גם הזדמנות, וביובנק סבורים כי חברות האנרגיה של קנדה ורוסיה עשויות להרוויח מהמשבר בלוב ומעליית מחירי הנפט

חוסר היציבות בשווקים קיבל בחודש וחצי האחרונים דחיפה מגל המהומות בעולם הערבי, שסחפו אחריהן את כלל המזרח התיכון. אלו הזכירו לנו עד כמה השוק נפיץ כשהוא מגיע לשיא.

את עיקר הדאגה כרגע מרכזת לוב. למרות שהיא מחזיקה רק כ-1.9% מתפוקת הנפט היומית העולמית, ההתקוממות האזרחית בה, והחלטתן של חברות האנרגיה BP ו-STATOIL להפסיק את פעילותן במדינה, הגבירו את החשש כי חברות בינלאומיות נוספות עלולות לסגור את פעילותן בלוב עקב המהומות. אלו הציפו מחדש את חששות המשקיעים מהתפשטות התופעה למדינות המפרץ הפרסי, ולערב הסעודית בפרט.

ארגון אופ"ק, המאגד את מפיקות הנפט הערביות ומדינות נוספות כגון ונצואלה, ניגריה ומדינות אפריקניות אחרות, אחראי כיום על הפקה יומית של 39 מיליון חביות, המהוות כ-44% מהפקת הנפט העולמית. "הארגון ידוע בחוסר אמינותו ובניסיון חברותיו לשלוט במחיר הנפט ולהביא לעלייתו", מציין רועי שגיב, מנהל קרנות הנאמנות קנדה, רוסיה ומזרח אירופה ביובנק. הוא מזכיר כיצד לפני שנתיים הצליח אופ"ק להשיג שליטה בכמויות ההפקה ולגרום לעליית מחיר הנפט.

נכון ל-2010, נצרכו בעולם כ-86 מיליון חביות נפט ביום, והצפי של שגיב לשנת 2011 עומד על כ-88 מיליון חביות ביום. זאת, בהסתמך על הגידול בביקוש לנפט לנוכח הצמיחה המואצת במדינות המתפתחות ויציאת המדינות המתועשות מהמיתון החריף.

כמו בכל משבר, לצד הסיכון קיים גם סיכוי, ואי היציבות במזה"ת מייצרת למשקיעים הזדמנויות השקעה במניות של חברות אנרגיה קנדיות ורוסיות - מדינות שאינן משתייכות לאופ"ק - שעשויות להערכתו של שגיב ליהנות מהעלייה במחירי הנפט מבלי לחשוש מפגיעה בהפקתו.

אוצר בחולות קנדה

קנדה היא בעלת עתודות הנפט השנייה בעולם, עם 179 מיליארד חביות נפט מוכחות, כאשר עיקר העתודות מצויות בחולות הנפט שבשטחה.

"הפקת הנפט מהחולות יקרה וסבוכה, לכן כשמחיר הנפט צלל בשיא המשבר ל-35 דולר לחבית, נזנחו פרויקטים רבים וההשקעות בהפקה וייצור הנפט מחול, הופסקו", מציין שגיב. עם זאת, הוא מזכיר כי בחצי השני של 2010, כשמחירי הנפט האמירו ומצב הכלכלה העולמית השתפר משמעותית, חזרו ההשקעות של חברות אנרגיה קנדיות לפרויקטים של חולות הנפט, וכיום חלק ניכר מהכנסותיהן נובע מתחום זה.

גם חברות אנרגיה בינלאומיות זיהו את הפוטנציאל הרב הטמון בחולות הנפט הקנדים, והחלו בגל רכישות והשקעות מאסיביות בחברות התחום. "מגמה זו צפויה להמשיך ואף להתגבר", מעריך שגיב, "כתוצאה מעליית מחיר הנפט, הידלדלות המאגרים ברחבי העולם והקשיים בהפקת נפט מהים, לאחר הזיהום האדיר במפרץ מקסיקו על ידי BP".

נציין, כי קנדה נהנית מיתרון נוסף בדמות האמינות ואספקת הנפט הסדירה שהיא מבטיחה לצרכנים, וזאת בניגוד למפיקות נפט אחרות בסדרי הגודל שלה ולמדינות אופ"ק, בהן שורר חוסר יציבות המקשה על מדינות המערב להסתמך על אספקה סדירה מהן.

שגיב ממליץ על 4 חברות קנדיות:

SUNCOR ENERGY - חברת החזקות בתחום האנרגיה שעוסקת בחיפוש והפקת גז ונפט בעיקר בחולות קנדה, אך גם בהרי הרוקי ובאלסקה.

NEXEN - חברת נפט העוסקת בחיפוש, הפקה ותפעול של מתקני קידוח לנפט בים הצפוני ובחולות אלברטה שבקנדה, ופעילה גם בתחום הגז בצפון אמריקה ודרום מערב אסיה.

CANADIAN NATURAL RESOURCES - העוסקת בחיפוש גז טבעי ונפט, ועיקר פעילותה בחולות הנפט שבקנדה.

IMPERIAL OIL הוותיקה, מ-1880, שעיקר פעילותה בקנדה.

הזדמנויות ברוסיה

נכון ל-2010 הייתה רוסיה מפיקת הנפט הגדולה בעולם, עם מעל 10 מיליון חביות ביום. למדינה עתודות נפט בהיקף 69 מיליארד חביות מוכחות, והיא נהנית מהסכמי סחר עם סין. חלק גדול מהיצוא מופנה ליתר מדינות אסיה, כאשר גם במערב אירופה ובארה"ב נהנים מהנפט הרוסי. בנוסף, מציין שגיב, כי גיאולוגים רבים טוענים שכיום עתודות הנפט הרוסיות גדולות בהרבה מהמדווח, בעיקר באזור סיביר והקוטב הצפוני.

בשל החשש מאי סדרים באספקת אנרגיה מרוסיה למערב אירופה, בעקבות סכסוך עם אוקראינה, החלה בנייתו של צינור גז תת ימי שיעקוף את אוקראינה ויגיע ישירות לגרמניה.

111
 111

על הכוונת של שגיב שלוש חברות רלוונטיות:

LUKOIL - מחברות הנפט הגדולות ברוסיה העוסקת בחיפוש, הפקה, זיקוק ומכירה של נפט, פטרו כימיקלים, אספקת כוח ושיווק קמעונאי. החברה מחזיקה בכ-1% מסך רזרבות הנפט המוכחות בעולם, ובמונחי הפקה אחראית לכ-2.4% מסך תפוקת הנפט העולמית.

ROSNEFT - המייצרת ומשווקת נפט ומוצריו, פועלת במערב סיביר ובצפון הקווקז, וכן באזור הארקטי של רוסיה.

GAZPROM NEFT - חברת הגז והנפט הגדולה ברוסיה, הנמצאת בשליטה ממשלתית (50.01%), מספקת כמעט את כל תצרוכת הגז של אירופה המזרחית ומדינות בריה"מ לשעבר, וכרבע מאספקת הגז של האיחוד האירופי. ברשותה עתודות ענקיות של גז ונפט, ותשתיות נרחבות של צנרת הולכה.