היקף פעילות הזרים בשוק המט"ח נפל ב-11% בחודש פברואר - החודש בו החיל בנק ישראל את דרישות השקיפות המוגברות בעסקאות מט"ח ואת ההוראה לבנקים להקצות הון כנגד עסקאות מט"ח מול תושבי חוץ. כך עולה מנתונים שמפרסם היום (ג') בנק ישראל.
נפח המסחר הכולל בשוק המט"ח הסתכם בכ-111 מיליארד דולר בפברואר, ירידה לעומת 153 מיליארד דולר בינואר ו-146 מיליארד דולר בדצמבר. חלקם של הזרים בשוק המט"ח בפברואר עמד על 51% בלבד, לעומת 60% בינואר. למעשה, מדובר בשפל שלא נראה מאז אפריל 2009.
בשלהי ינואר פרסם בנק ישראל 2 הוראות - בזו אחר זו - שנועדו להגביל את המשקיעים הזרים בשוק המט"ח, מתוך ניסיון לבלום את ייסוף השקל מול הדולר. תחילה הורה הבנק לחשוף פרטים מלאים על כל עסקת מט"ח שהיקפה 10 מיליון דולר ומעלה, ולאחר מכן החיל "חובת נזילות" שמשמעותה דרישה מהבנקים להקצות הון כנגד עסקאות בשוק המט"ח (עסקאות FX SWAPS ו-FORWARDS לסוגיהן).
בנק ישראל דולר
מטרת ההוראות הייתה לייקר את העסקאות בשוק המט"ח ובכך להרחיק ספקולנטים זרים שמטרתם "לעשות סיבוב" ולגרוף רווחים מהירים, תוך ניצול פער הריביות של ישראל מול ארה"ב, כמו גם על מנת להכין את הקרקע להטלת מיסוי אפשרי על רווחים בעסקאות אלו.
השקל אמנם התחזק ב-2.4% מול הדולר וב-1.4% מול האירו בחודש פברואר, אך חינת נתוני בנק ישראל מראה כי היקף פעילות הזרים בשוק באותו חודש אכן ירדה בשיעור ניכר. הדבר בולט במיוחד בעסקאות ה-SWAP, שהיקפן הסתכם ב-50.7 מיליארד דולר בפברואר לעומת 81.6 מיליארד דולר בינואר - ירידה של 38%.
בנק ישראל דולר
[לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.