הארביטראז' הסיני

כאשר המשקיעים בפאניקה, יש הרבה דרכים לחלוב אותם. למשל, תובעים חברה סינית בחשד להונאה, ובמקביל מוכרים בשורט את המניות שלה * זה מריח לא טוב, והחקירות בטח עוד יגיעו. השאלה אם אפשר להרוויח מזה?

כשאתם יוצאים לטיול בארץ חדשה, אתם מצפים למרחב שלם של חוויות; נופים, אנשים, תרבות, ארכיטקטורה, הוויה, אוכל, מוסיקה ועוד. במקביל, אתם נערכים להרבה הפתעות, בעיות, וגם לאפשרות שתיפלו למלכודת תיירים כזו או אחרת. נהג המונית אולי יקח קצת יותר, המנה במסעדה רחוקה מהתמונה בתפריט והמזכרת שקניתם ב-10 דולר נמכרת במקום אחר בדולר. לעיתים אנחנו נחשפים לחוויות קשות יותר כמו שוד, גניבה, הונאה, הטרדה ועוד. בייחוד קשה לנו בארצות חדשות, כשאנחנו לא מבינים את השפה והשוני התרבותי גדול, למשל בסין או הודו.

תייר שרוצה ליהנות מטיול צריך להיות מסוגל לספוג "גניבות קטנות" כך שלא יקלקלו לו את החוויה, ובמקביל לשמור על עצמו, כספו ורכושו מפני שוד ואלימות. עקיצות קטנות לרוב לא מונעות מאיתנו לחזור לאזורים בהם נעקצנו, אך ישנם לפעמים אירועים טראומתיים המונעים מאיתנו לחזור למדינה, עיר, חברת תעופה, מלון או מסעדה.

כך גם בהשקעה במניות. מדובר בטיול וירטואלי של מוחנו וכספנו בארץ החלומות והאפשרויות; אנחנו רוצים לקטוף פירות טובים ולהימנע מאכילת באושים. אנו מצטיידים במזומנים, במפות, בתחזיות ובתוכניות, ומסתובבים עם כספנו ברחובות הווירטואליים של שוקי העולם, במטרה לרכוש בהם ניירות ערך שערכם יעלה. יש הבוחרים על פי כללים נוקשים, עם רשימה מתוכננת בקפידה, ויש המחכים לרעיונות שיצוצו מעצמם ואחר כך בודקים את כדאיות ההשקעה בהם. אנחנו משתייכים לקבוצה השנייה. וכן, יש קניות לגביהן אנחנו מגלים ש"אכלנו אותה" - אם בגלל זיוף, איכות ירודה או בגלל המחיר.

הקוטב הסיני

חוויית ההשקעות הסיניות שלנו היא בבחינת טיול קוטבי: מצד אחד מגלים ארץ חדשה של הזדמנויות ורווחים נאים, מצד שני מינון יתר של קשיים, בעיות, הונאות ואכזבות. אבל דווקא כשנדמה שהחכמנו ואנחנו כבר מטיילים מנוסים הדואגים טוב יותר לביטחוננו ורכושנו, אנחנו לומדים עוד פרק, מרתק לכשעצמו, על תהפוכות ההשקעה בסין. הפרק הזה מטלטל אותנו בין שתי יבשות ומחזיר אותנו לארה"ב, שמצד אחד יודעת לספק תחושת ביטחון ומצד שני בשטחה נולדו ההונאות הגדולות ביותר, הן מצד בני אדם פרטיים, דוגמת מיידוף, הן על ידי חברות כמו אנרון, והן ברמת ההונאה העצמית - כמו המשבר האחרון. מסתבר שבארה"ב היצירתיות ממשיכה לחגוג. קבלו את הארביטראז' החדש: תובעים חברה סינית החשודה בהונאה, ובמקביל פותחים פוזיציות שורט על מנייתה (ואולי בסדר הפוך, שימשוך בסופו של דבר את עיני רשות ני"ע). פוזיציות שורט הן עניין לגיטימי ותורמות לאיזון השווקים, למרות שהן תמיד מעוררות סוג של סלידה כשמדובר במניות. הן מרוויחות מכישלונות, דם, מוות, אבל לעיתים גם מהגרידיות של משקיעים וחברות, או מהטמטום של הראשונים והונאות של האחרונים. איני שופט אותן ערכית. אני בדעה שיש להבין את המציאות ולראות איך אנ י משקיע בה בתבונה. לכן איני שופט, כמשקיע, חברות שמבצעות את ארביטראז' התביעה-שורט, אם זה נעשה באופן חוקי. להיפך, במובן מסוים הן שמות כסף על הצלחתן.

אך יכולות להיות 2 בעיות: מקור המידע שעורר את החשדות להונאה הוא שברירי, ולעיתים בעל אינטרס ולא אמין בעליל. במקרה כזה, נגרם נזק לחברה ולמשקיעים רבים, בשל העצמת הכוונות של אותו מקור על ידי החברה התובעת והשורט. גם החברה התובעת אינה פועלת בתום לב. היא בונה סיפור של תביעה לא ממש מבוסס, מוכרת מניות בשורט, מנפחת את הסיפור למיצוי השורט, סוגרת את הפוזיציה ואז יורדת מהתביעה. סוג של סחיטה המונית.

לכל הסיפור הזה התוודענו בהקשר של חברה שסימולה הוא CCME. המניה שלה התרסקה ושיעור פוזיציות השורט שנפתחו עליה הוא כ-56% מהסחורה הצפה. מדובר במניה שאחוז הסחורה הצפה ממנה הוא נמוך, כך ששורט כזה מאסיבי מרסק אותה. לא ברור האם באמת החברה מרמה, או שהמקור מפוקפק, או האם התביעה והשורט נעשו בתום לב. אבל כן ברור שכל אחזקה במניה סינית, בוודאי כזו שכמות המניות הנסחרות בה לא גדולה, חשופה, בנוסף ל"סתם" גילוי של תרמית, למתקפת שורט שמעצימה את התגובה לתרמית ולכל מיני אינטרסנטים, גם ברמה של "חשיפת" תרמיות שלא היו וגם ברמת "ארביטראז' השורט-תביעה".

המשמעות היא שלפני שמשקיעים, צריך לבחון היטב מה מידת הביטחון שלנו, ככל שניתן, בחברה בה השקענו. אפשר לבדוק מי משקיע בה ומה כתבו עליה, מי המליץ עליה ומה מידת ההיכרות שלו, ועדיין, זה לא מבטיח 100% הצלחה. אחרי שהשקענו, היה וספגנו מתקפת שורט, צריך לזכור שעד לפני זמן לא רב חשבנו שהמניה מצוינת ולא בהכרח טעינו. גילוי בקיעים במהימנות חושפי השחיתויות מחייב זהירות יתרה בקפיצה על כל מידע שלילי. היחס למניות הסיניות היום הוא מאוד עצבני, ולא נרצה למכור מניה במחיר הפסד רק בגלל שמישהו מנצל את זה. מי שאמיץ ובטוח בהשקעתו, יכול גם לנצל את השורט לרכישת מניות נוספות. אם יסתבר שההונאה היא דווקא אצל החושפים ולא בחברה, מוכרי השורט ייאלצו לקנות את המניה בחזרה, ואז תהיה מסחטת שורטיסטים שתטיס את המניה מעלה ותעלה חיוך על הפנים.

אכלנו אותה?

ב-CCME לא השקענו (ענייני תזמון הרחיקו אותה בינתיים, במזל, מהתיק), אבל אנחנו עדיין משקיעים ב-CCSC שנלחצת למטה. על פניו, אין כרגע סיבות - שאינן שיקולי השקעה ומסחר - לירידה. אני מאמין בסיפור של החברה ולכן נשאר עם ההשקעה ולא נבהל מ"התסמונת הסינית", מ"תסמונת המניה שאחרי הנפקה", ובמקרה הזה גם מתעלם מהגרף. אני יודע שעובדה זו מציקה לכמה קוראים, אך זהו חלק מתהליך ההשקעות. ייתכן שאני טועה בשיפוט. אני מעריך שתהיה תשואה יפה על המניה, אבל בסה"כ ההיכרות שלי עם החברה מוגבלת בזמן ובעומק יחסית לחברות אחרות בתיק.