וול סטריט התמודדה עם אסון הטבע העצום שהיכה ביפן ועם גלי הצונאמי שמגיעים עד לחופים המערביים של ארה"ב כמו גם ל-50 מדינות האוקיינוס השקט - בשקט יחסי ואולי אף בשאננות. המסחר בארה"ב שהתנהל בתחילת הערב (ו') במגמה מעורבת תוך נטייה לירידות עבר במהלך היום לטריטוריה החיובית וסגר בעליות של 0.5%-0.7% את הערב האחרון בשבוע שהיה בסה"כ שלילי ובו איבדו המדדים המובילים כ-1%. רעידת האדמה האדירה ביפן, והתראות הצונאמי המתלוות אליה, מלחיצות את המשקיעים בוול סטריט, ובעולם כולו, אך עד כה השווקים מגיבים באיפוק.
באירופה הסתיים המסחר בירידות, אך בברזיל עלה מדד הבווספה. הנפט נפל אך נותר מעל רמת ה-100 דולר. שני נתוני המאקרו שפורסמו איכזבו, המכירות הקמעונאיות היו חלשות מהצפי וסנטימנט הצרכנים רשם במארס את הירידה החדה ביותר מאז 2008. אמש, נזכיר, ננעלו המדדים המובילים בוול סטריט בירידות שערים חדות ביום המסחר הגרוע ביותר מאז ה-11 באוגוסט 2010. מדד הדאו ג'ונס ננעל מתחת לרף הפסיכולוגי של 12 אלף נקודות, ומדד ה-S&P 500 ננעל מתחת לרף ה-1,300 נקודות. הערב הם סגרו מעל לרמות אלו.
כאמור, רעידת אדמה בעוצמה של 8.9 בסולם ריכטר היכתה את צפון-מזרח יפן בשעה 7:46 שעון ישראל. גלי הצונאמי עלו על אזורי ספר נרחבים במדינה, והגיעו גם לפרברי טוקיו הממשלה ביפן הורתה לפנות איזור ברדיוס של 3 ק"מ מהכור הגרעיני פוקושימה על רקע פגיעה במערכות הצינון של הכור וחשש מדליפה רדיואקטיבית. בארה"ב הופעלה התראת צונאמי והגלים הגיעו הערב לאיי הוואי ולחופים המערביים של ארה"ב, מאורגון לקליפורניה, שם לא דווח על נזקים עד כה. במהלך היום נרשמו כ-20 רעידות משנה ביפן, אשר הגדולה שבהן הגיעה ל-6.6 בסולם ריכטר.
המשקיעים מודאגים מהשלכות האסון. שיקום הכלכלה היפנית - אחת הגדולות בעולם - עלול לקחת זמן, וכן לצרוך משאבים העלולים להעלות את מחירי הסחורות, הגבוהים ממילא, ולפגוע בהמשך ההתאוששות הכלכלית העולמית. מצד שני יש מי שרואה בהשקעות שידרשו לשיקום המדינה - תמריץ לפעילות הכלכלית באי שנאבק כבר יותר משני עשורים עם כלכלה מקרטעת. עדיין לא ברורות התוצאות וההשלכות הרחבות יותר של אסון הטבע על יפן ונראה שהמשקיעים לקחו הערב פסק זמן ויתכן שרעידות המשנה יגיעו לשווקים מאוחר יותר.
בגזרת המאקרו
נתוני המכירות הקמעונאיות לחודש פברואר התפרסמו ב-15:30 שעון ישראל והצביעו על עלייה של 1% לעומת צפי לעלייה של 1.3%. בניטרול מכירות כלי רכב שעלו ב-2.4%, הסתכמה העלייה במכירות הקימעונאיות ב-0.7% לעומת צפי לעלייה של 0.9%. במונחים שנתיים, בפברואר חלה עלייה של 8.9% במכירות ביחס לחודש המקביל ב-2010. הנתון לחודש ינואר עודכן כלפי מעלה והצביע על עלייה של 0.7% לעומת דיווח קודם על עלייה של 0.3%.
25 דקות לאחר פתיחת המסחר, ב-16:55 שעון ישראל, דווח כי מדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן ורויטרס ירד ל-68.2 נקודות במארס לעומת 77.5 בפברואר ולעומת צפי לירידה מתונה בהרבה ל-75.8 נקודות. השיפור בשוק העבודה האמריקני קוזז ונפגע בשל עליית מחירי הדלק במארס.
מחירו של הנפט המשיך לרדת גם היום ואת השבוע סיים בירידה של 3.1%. הירידות היום בבורסת הסחורות בניו יורק הסתכמו ב-ירידה של 1.5% ומחיר הנפט נקבע ב-101.16 דולר לחבית, לאחר שמוקדם יותר נסחר מתחת ל-100 ד' לחבית. בדו"ח התפוקה החודשי של ארגון אופ"ק דווח על העלאת תפוקת הנפט העולמית ב-110,000 חביות ליום ל-30.02 חביות ליום. "הארגון מוכן להגיב לדרישה בהתאם לצורך ולעלות את התפוקה", נאמר. מניות הנפט והאנרגיה בלטו לחיוב על רקע הירידה במחיר הנפט.
הדולר נחלש: שערו של הדולר כנגד הין היפני נחלש ב-1.25% ל-81.8 דולר, האירו מתחזק כנגד הדולר ב-0.15% ל-1.384 דולר לאירו.
המניות של יצרניות הרכב היפניות ריכזו עניין. מניית טויוטה , אשר מפעליה ביפן הושבתו, מאבדת גובה. יצרנית המכוניות היפנית ניסאן הודיעה כי פעילות היצור במפעליה לא נפגעה בצורה משמעותית. הונדה הודיעה כי היא סוגרת את מרכז המחקר והפיתוח צפונית לטוקיו, אך שני מפעלי ההרכבה ימשיכו לפעול.
מניית רשת האופנה האמריקנית, אן טיילור זינקה לאחר שהחברה דיווחה על זינוק ברווחיה ברבעון הרביעי תודות לשיפור בביקושים.
[לפורטל הפיננסי][לבורסות בעולם]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.