4 דירקטורים חדשים בבנק לאומי ייבחרו ב-24 במאי

האסיפה הכללית של הבנק תבחר 3 דירקטורים פנימיים ודח"צ אחד

שוב בחירות לדירקטוריון בנק לאומי . האסיפה הכללית של הבנק תבחר ב-24 במאי ארבעה דירקטורים חדשים, מתוכם שלושה דירקטורים פנימיים ודח"צ אחד. המועד האחרון להגשת מועמדות הוא 4 באפריל. כל בעל מניות רשאי להציג מועמד לדירקטוריון מטעמו או את עצמו; זאת, על פי סעיף 87 לתקנון הבנק. על פי החוק אסור לבעלי מניות לתאם עמדות לבחירת מועמד.

הואיל ומכירת מניות לאומי שבידי המדינה התעכבה, תצטרך ועדת המניות של בנק לאומי, בראשות מרגלית נוף, להציג רשימת מועמדים מומלצים מטעם המדינה. נוף עשויה להציג את הדירקטורים המכהנים שכהונתם מסתיימת לבחירה נוספת. מדובר בארבעה דירקטורים. צבי קורן, כיום יועץ כלכלי ובעבר מנכ"ל משרד התמ"ס ודירקטור בבנק הפועלים; ויעקב משעל, לשעבר סמנכ"ל כספים בשופרסל, המוגדרים דירקטורים פנימיים. שניהם מסיימים קדנציה שנייה ומכהנים כבר 6 שנים. דירקטורית פנימית נוספת היא מירי כץ, שמסיימת קדנציה ראשונה של שלוש שנים.

השפעה משמעותית

על פי הערכות, כץ - לשעבר יו"ר רשות ניירות ערך - תציג שוב את מועמדותה. הרביעי הוא רמי גוזמן, לשעבר סגן נשיא ומנהל כספים במוטורולה, שמוגדר דירקטור חיצוני לפי הוראות בנק ישראל. גוזמן מסיים קדנציה שנייה, ומכהן כדירקטור כבר שש שנים, אך לאור תיקון 16 לחוק החברות שעבר באחרונה, ניתן להאריך את כהונתו לתקופה שלישית, של שלוש שנים נוספות.

בחירת הדירקטורים השנה חשובה במיוחד, הואיל ולאחר שהמדינה תמכור בהמשך השנה את מניותיה, יהיה לאומי ללא גרעין שליטה. נראה כי התגבשות גרעין שליטה וקבלת האישורים הנדרשים מבנק ישראל תימשך, במקרה הטוב, לפחות שנה עד שנה וחצי. לכן, מי שינהל בפועל את הבנק יהיה הדירקטוריון.

בבחירות לדירקטוריון בשנה שעברה התמודדו 25 מועמדים, שחלקם אף העסיקו יחצ"נים ולוביסטים שפעלו למענם. צפוי כי גם השנה יהיו מועמדים רבים מטעם עצמם, וייתכן גם כי שלמה אליהו, בעל המניות הפרטי הגדול ביותר (9.59%), יציג מועמד מטעמו. מועמדים אלו יצטרכו, כדי להיבחר, לגייס את תמיכת מחזיקי המניות הגדולים האחרים, ובעיקר את הגופים המוסדיים המחזיקים כ-50% מהמניות.

לשבעה גופים תהיה השפעה משמעותית על ההצבעה. קבוצת דלק וקבוצת אי.די.בי מחזיקות כל אחת כ-5%, קצת פחות מהרף המרבי לאחזקה ללא היתר. האחזקה היא דרך קופות הגמל, הפוליסות המשתתפות ברווחים, קרנות נאמנות ותעודות הסל של כלל ביטוח (בבעלות אי.די.בי) הפניקס ואקסלנס (בבעלות דלק). אלפרד אקירוב מחזיק כ-4.85% דרך חברת אלרוב שבבעלותו ובאופן פרטי. לדוד עזריאלי 4.83% מהמניות, שאותן רכש מקרן סרברוס. אוצר התיישבות היהודים מחזיק 4.95% מלאומי. גופים מוסדיים נוספים שמחזיקים בלאומי דרך כספי העמיתים הם מגדל, שמחזיקה ב-4.76%, ופסגות ב-4.7%.

ועדת המניות תצביע השנה רק בשם 6.46% המניות שנותרו בידי המדינה, אך למרות זאת נראה כי למועמדים שתציג נוף הסיכוי הרב ביותר להיבחר, כאשר יתכן שמועמד עצמאי אחד יצליח להתברג בין הארבעה. במערכת הבנקאית מעריכים כי הגופים המוסדיים יהססו מאוד להצביע נגד מועמדי ועדת נוף, קרי נגד המדינה, ויהיה להם קל מאוד לתמוך במועמדי המדינה שעברו הליך סינון. בייחוד כאשר בנק ישראל הבהיר בעבר כי יבדוק מי הצביע בעבור מי, ויבחן את אופי הצבעת המוסדיים - כדי למנוע תיאום או שיקולים זרים בהצבעתם.