צפירת הרגעה באסיה: לאחר שאיבד כ-20% מאז יום ו', חתם היום (ד') מדד הניקיי היפני את יום המסחר בזינוק של 5.7% למרות החשש מאסון גרעיני ביפן, לאחר שגם וול סטריט אמש חתמה את המסחר בירידות מתונות יחסית. נראה כי הפאניקה שניכרה אתמול בשווקים נמצאת במגמת ירידה ניכרת בשוקי אסיה. אתמול, נזכיר, צנח הניקיי ב-10.2% ביום המסחר בגרוע ביותר מאז המפולת הגדולה של שנת 1987.
אבל העניינים ביפן רחוקים מלהיות ורודים. בריחה המונית מטוקיו נרשמת בשעות האחרונות בשל הקרינה הרדיואקטיבית. התושבים עוזבים את מקום מגוריהם ועוברים לערים צפוניות יותר. במהלך הלילה התקבלו דיווחים על עשן לבן שייצא מאחד הכורים בפוקושימה. בנוסף התקבל דיווח כי אש פרצה בכור מספר 4, אך כובתה כחצי שעה לאחר מכן. ראש הקבינט הביטחוני ביפן דיבר הלילה והודיע כי יפן משעה את תוכנית קירור הכורים לפי שעה ומפנה את העובדים בכורים הגרעינים בפוקושימה בשל הסיכון הרדיואקטיבי הגבוה.
"האירועים שהחלו ביום ו' לא משנים את הערכות שלנו כי המשקיעים צריכים להפנות משאבים לשוק היפני ותיקי ההשקעות שלהם - במשקל יתר למניות היפניות", ציינו הבוקר כלכלני קרדיט סוויס. "בכלל, התרחיש שבו שוק המניות ירד ב-21% בחמשת החודשים שאחרי רעידת האדמה הקשה בעיר קובה במדינה ב-1995 - לא סביר בעליל", הוסיפו הכלכלנים.
לסיכום, מפנים בקרדיט סוויס את תשומת הלב לעובדה כי מכפילי המחיר לשווי בספרים של המניות היפניות מגלמים הנחה של 47% על שוקי המניות העולמיים - "הזדמנות יוצאת מן הכלל".
מוד'יס: "צורכי המימון עלולים לשחוק את אמון המשקיעים ביפן"
נזכיר כי אתמול שר האוצר של יפן ניסה להרגיע ואמר לתקשורת הזרה כי "התפוקה בכלכלת יפן לא נפלה. אני חושב שהבלבול בשווקים יירגע במהירות". הוא הוסיף כי להערכתו הירידות החדות בבורסה הן תגובה ל"גורמים זמניים" והדגיש כי יחול דווקא שיפור בכלכלת יפן בהמשך.
בתוך כך, אתמול נחשפו הערכות ראשוניות לגבי עלות השיקום שתאלץ לשאת יפן, פגועת רעידת האדמה המאסיבית והצונאמי. הערכות עומדות על לפחות 180 מיליארד דולר, או 3% מהתוצר המקומי הגולמי השנתי שלה - 50% יותר מהעלות הכוללת של רעידת האדמה החזקה בעיר קובה ב-1995, שבה נהרגו 6,400 בני אדם. הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, שעליה רובץ כבר חוב ציבורי כפול מן התמ"ג השנתי שלה, 5 טריליון דולר, צריכה לשקם תשתיות - כבישים, מסילות רכבת, תחנות כוח ונמלים - בקנה מידה שלא נראה מאז תום מלחמת העולם השנייה.
סוכנות הדירוג מודי'ס כבר הזהירה כי צורכי המימון האדירים של יפן עלולים לשחוק את אמון המשקיעים ביכולתה של המדינה לפרוע את חובותיה, ומכן להגדיל את עלויות המימון שלה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.