בנק ישראל מפרסם היום (ד') קטע נוסף מדוח בנק ישראל והפעם בנוגע לסכנת הידבקותה של ישראל ב"מחלה ההולנדית" בעקבות תגליות הגז הטבעי. נתחיל מהסוף: על פי כלכלני הבנק, רק במקרה שיתפתח ענף של יצוא גז טבעי, ויתגלו מאגרי גז נוספים, ההשפעה על שער החליפין הריאלי עלולה לפגוע במגזר הסחיר - "המחלה ההולנדית".
הפתרון הידוע של בנק ישראל, בו תומך נגיד הבנק סטנלי פישר, הוא הקמת קרן עושר לאומית, שתשקיע את הכנסות המדינה מהפקת הגז בחו"ל. "גורם שעשוי לאזן את ההשפעה של המחלה ההולנדית הוא הקמה של קרן עושר לאומית למטרת חיסכון פיסקאלי, שתשקיע את ההכנסות מייצוא הגז בחו"ל", נכתב בדוח הבנק.
מהמחקר של בנק ישראל עולה כי ייצוא גז בהיקף של מיליארד דולר יביא לייסוף של השקל ב-0.8%-1.5%.
"אם מאגר 'לוויתן' ישמש לייצוא, ההשפעות יכולות להיות גדולות", נכתב בדוח. "בגלל חוסר הוודאות לגבי היקף הייצוא, לא ניתן לכמת את ההשפעה על השקל". מאידך מרגיע הבנק כי לשימוש בגז טבעי לצרכים מקומיים בלבד תהיה השפעה קטנה יחסית על שער החליפין.
בשוק ההון מעריכים כי פוטנציאל ייצוא הגז מ"לוויתן" נאמד ב-10-15 BCM בשנה, או כ-2.5 מיליארד דולר בשנה על פני 20 שנה ויותר, החל משנת 2020 לערך, כלומר השפעה של כ-2% בשנה לטובת השנה. בהכפלה גסה ב-20, נקבל 40% ייסוף לשקל על פני שנות דור, בנטרול השפעת גורמים אחרים המשפיעים על שער החליפין.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.