ת"א נעלה שבוע בטון חיובי אך המעו"ף ירד השבוע 0.4%

עליות שערים בולטות בשוקי העולם ■ ביום א' לא יתקיים מסחר לרגל חג פורים ■ דש ברוקראז': "השווקים הפיננסיים בעולם פועלים במצב של אי הידיעה על מה שמתרחש ביפן"

יום המסחר בבורסה ננעל היום (ה') בטון חיובי על אף פתיחת מסחר חיובית וברקע הנעשה ביפן. למרות הפתיחה השלילית בצל נעילה שלילית בוול סטריט אמש, הלכו העליות והתגברו ככל שנקפו השעות עד לנעילה ברמות הגבוהות של היום. עדיין, סיכום של שבוע קשה בשוקי העולם איבד המעו"ף 0.4%. באירופה ובוול סטריט נסחרות הבורסות במגמה חיובית בולטת. נזכיר כי ביום ראשון לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג פורים.

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בדש ברוקראז', אמר ל"גלובס" כי "השווקים הפיננסיים בעולם פועלים במצב של אי הידיעה על מה שמתרחש ביפן בזמן אמת וניזונים מדיווחים מעורפלים של סוכנויות הממשלתיות היפניות אשר לעיתים, כפי שכבר ניתן להעריך, אינן מלאות במקרה הטוב. כמובן שבמצב הזה, כאשר האירועים עדיין מתרחשים, לא ניתן להעריך את השפעתן על הכלכלה היפנית, ומה שיותר חשוב על הכלכלה העולמית. קיימות ההערכות שמסתמכות על התקדים של רעידת האדמה ביפן בשנת 1995, אשר אחריה, בסופו שדבר, בא תהליך שיקום מוצלח ולא נגרם נזק ממשי לכלכלה העולמית".

"כעת המצב עלול להיות מסובך יותר וזאת בגלל סיבות רבות. קודם כל סיכון של זיהום הרדיואקטיבי מעלה במספר דרגות את חומרת הנזק האפשרי ואת הקשיים בשיקום אחרי האסון. יפן מהווה צומת משמעותית בשרשרת האספקה לתעשיית הייצור העולמית בתחומים חשובים ופגיעה רדיואקטיבית עלולה לשבש ואף לעצור את פעילותן של חברות רבות להרתיע מהשקעות חדשות. סיבה נוספת שמאיימת על התעשייה היפנית הינה ההרס של מקורות האנרגיה. מאמצי השיקום ידרשו השקעות ממשלתיות גדולות אשר ממשלת יפן עלולה להתקשות בגיוסן נוכח רמת החובות הגדולה בה היא כבר מצויה. יפנים, כולל הבנקים והחברות היפניות, מחזיקים כספים ונכסים רבים בחו"ל. הממשלה תעודד חזרת המקורות הללו אל המדינה, מה שיכול להשפיע על מחירי הנכסים הפיננסיים ואחרים בשוקי העולם. נזכיר שיפן מחזיקה כ-10% מהחוב הכולל של ממשלת ארה"ב".

כל אלה, אומר זבז'ינסקי, מחייבים גישה זהירה להשקעות בתקופה זו. "עד עתה, מאז רעידת האדמה ביפן, שוק המניות המקומי אמנם ירד, אך רשם ביצועים עודפים בהשוואה לשוקי המניות האחרים בעולם. נראה שהפעם ההשפעה הישירה של האירועים ביפן נוגעת במידה מועטה בכלכלה הישראלית וההשפעה עליה תהיה תלויה במידת הנזק שיגרם לכלכלה העולמית כולה. זאת להבדיל מהאירועים האחרונים בעולם הערבי, כאשר ישראל הצטיירה כאחת הנפגעות העיקריות הישירות מהמשבר. נראה ששוק המניות המקומי צפוי לשמור על היתרון ביחס לשוקי המניות הגדולים בעולם בתקופה הקרובה. שוק האג"ח מושפע לחיוב ממגמת ירידת התשואות בארה"ב במהלך של בריחה לאיכות של המשקיעים, אך מנגד מדד המחירים הגבוה וציפיות לעליית הריבית מקשים עליו. מדדי האג"ח הקונצרניות כמעט לא ירדו, למרות ירידות שערים בשוק המניות ולכן נדרשת גישה דפנסיבית באפיק זה".

סיטי: זמן לקנות מניות

בסיטי מעבירים מסר אופטימי למשקיעים ומעריכים כי המימושים החדים בשווקים הגלובליים מהווים הזדמנות קנייה. "התשואות העתידיות נראות אטרקטיביות", אמרו האנליסטים בבנק ההשקעות ובראשם רוברט בקלנד. בסיטי לא צופים השפעה מהותית של אירועים אלה על הכלכלה הגלובלית לכן בסיטי נותרים שוריים לגבי מצב השווקים ומעריכים כי המשך ירידה בשווקים מהווה הזדמנות.

הכלכלה העולמית צפויה להתרחב ב-4.4% השנה וב-4.5% בשנת 2012. רעידת האדמה הקטלנית ביפן עלולה לגרום נזק של כ-10 טריליון ין (126 מיליארד דולר) שמהווים 2% מהתמ"ג של יפן, כך מעריכים כלכלני סיטי.

הפסד של כ-159 מיליון דולר למכתשים אגן ברבעון הרביעי

טבע גייסה אמש 750 מיליון דולר נוספים באג"ח. החברה הגישה תשקיף ל-SEC, רשות ניירות ערך האמריקנית, ומתכננת להשלים את הגיוס במהלך המסחר היום. החתמים בהנפקה כוללים את גולדמן זאקס וסיטי, ולצידם ברקליס, BNP Paribas, מורגן סטנלי ו-HSBC. טבע תציע אג"ח בריבית קבועה לפירעון ב-2014, וסדרה נוספת לפירעון ב-2014 אך בריבית משתנה, שמחושבת על בסיס ריבית הליבור. נזכיר שהחוב של טבע מדורג בקטגוריה A של שתי חברות הדירוג הבינלאומיות, מודי'ס ו-S&P.

סלקום היא מניית הסלולר המועדפת להשקעה על-פני פרטנר, כך כותבים כלכלני מיטב בסקירה עדכנית על המניה לאחר פרסום הדוחות שלשום. האנליסט גלעד אלפר ממחלקת המחקר של מיטב מעלה את ההמלצה למניית סלקום ל"תשואת שוק" מהמלצה קודמת של "תשואת חסר", ומותיר את מחיר היעד ב-100 שקל למניה - נמוך ב-10% ממחיר השוק. יחד עם זאת, הכלכלנים מציינים כי בטווח הבינוני-ארוך ההשקפה שלהם באשר לביצועי המניה נשארת שלילית, ומכאן מחיר היעד הנמוך ממחיר השוק

ברקע התקדמות מכירתה לכימצ'יינה הסינית, מסכמת הבוקר מכתשים אגן את הרבעון הרביעי של השנה ואת 2010 כולה. מכתשים אגן עברה להפסד שנתי של 132.2 מיליון דולר לעומת רווח של 32.7 מיליון דולר ב-2009. הסיבה העיקרית להפסד נעוצה בהתאמות חד פעמיות בסך כולל של 153 מיליון דולר.

מניות הגז הטבעי המשיכו לרכז עניין רב, על רקע המשך הדיונים בוועדת הכספים בנוגע ליישום מסקנות ועדת ששינסקי. נציין את ישראמקו , אבנר יהש , דלק קידוחים ורציו . גם מודיעין וגלוב מרכזות עניין.

כלל ביוטכנולוגיה דיווחה היום על התוצאות הכספיות לשנת 2010. החברה רשמה בשנת 2010 רווח נקי של כ-351 מיליון שקל, בהשוואה לרווח נקי של כ- 65 מיליון שקל בשנת 2009. הרווח הגבוה נוצר עקב השלמת עיסקת מדיוונד-פוליהיל-טבע.

[לאתר המעו"ף][לאתר האג"ח]