לאומי: "לא צפויה התמתנות משמעותית במחירי הדיור"

"תהליך של התמתנות משמעותית יותר במחירי הדיור יהיה ממושך" ■ "סביבת האינפלציה הגבוהה, לצד איתנות הפעילות הכלכלית הריאלית, יחייבו את המשך תהליך העלאת הריבית"

כלכלני לאומי מגיבים היום (ה') לנתוני מדד המחירים לצרכן שפורסם השבוע, ומספקים תחזיות בנוגע לשוק הדיור ולמגמת הריבית. כזכור, מדד המחירים לחודש פברואר רשם עלייה מפתיעה של 0.3%, אשר גורם לקצב אינפלציה שנתית של 4.2%, גבוה משמעותית מיעד יציבות המחירים של הממשלה (1%-3%).

בבנק לאומי מנכים מהמדד את עליית מחירי המזון העולמיים ואת עליית מחיר הנפט, שגרר עלייה במחירי הדלקים בישראל, ומתייחסים ספציפית לאחד הנושאים הבוערים בסדר היום הישראלי - מחירי הדיור. על פי כלכלני הבנק, קצב עליית המחירים השנתי של סעיף שירותי דיור בבעלות, המבוסס על מחירי שכירות של חוזים מתחדשים, ממשיך בקצב ממוצע של כ- 5% עד 7% ובכך תורם לסביבת האינפלציה הגבוהה.

הכלכלנים מסבירים כי מחירי הדיור כפי שהם נמדדים במדד סקר מחירי הדיור, המבוסס על מחירי העסקאות המדווחות לרשות המסים, עלה בחודש דצמבר 2010 ב-16%. "מדובר בירידה בקצב העלייה שנתי מ-20% ויותר במחצית הראשונה של 2010. יחד עם זאת, עדיין מדובר בקצב עלייה גבוה מאוד ולהערכתנו תהליך של התמתנות משמעותית יותר במחירי הדיור יהיה ממושך", מסכמים בבנק לאומי את הדיון בסעיף הדיור.

בנוגע למגמת הריבית במשק הישראלי, צופים בבנק לאומי המשך עלייה בקצב השינוי השנתי של מדד המחירים לצרכן, גם ברקע המשך הלחצים לעלייה במחירי הדיור ורמתם הגבוהה של מחירי הסחורות. לאור סביבת אינפלציה גבוהה כאמור מחד, ואיתנותה של הכלכלה הישראלית מאידך, מעריכים בלאומי כי בנק ישראל ייאלץ להגביר את קצב העלאות הריבית. העלאה מהירה של הריבית, לדעת כלכלני הבנק, עשויה לרסן בסופו של דבר את האינפלציה הגואה בהמשך שנת 2011.