החלה הספירה לאחור לקראת ההצבעה הצפוייה ביום ד' הקרוב בוועדת הכספים של הכנסת, בדרך לעיגון בחוק של מסקנות ועדת ששינסקי שקבעה מתווה להעלאת תמלוגי המדינה מתגליות הגז והנפט בישראל.
הוועדה מקיימת בעת האחרונה רצף דיונים מרתוניים במסקנות, במטרה לבחון את סעיפיו ואת השפעותיהם. הדיונים הולידו בעת האחרונה התבטאויות חריפות מצד חברי כנסת שונים, דיונים קולניים בהשתתפות בכירים במשק האנרגיה לצד נוכחות ערה של חברי כנסת וכן עימותים פוליטיים משמעותיים.
הדיון במסקנות הוועדה הוליד חילוקי דעות, ויש אף שיאמרו קרע פנימי בתוך סיעת הליכוד, סביב עקרונות החוק הצפוי. העימות הגיע לשיאו לקראת סוף השבוע שעבר, אז התבטא באופן חריף ח"כ כרמל שאמה, המתפקד גם כיו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, כנגד עמיתו לסיעה ח"כ חיים כץ ורמז באופן ברור כי זה עומד מאחורי גל איומים לו הוא זוכה, לכאורה, על רקע תמיכתו בחוק המתגבש. שאמה טען כי כץ עושה שימוש בכוחו בתוך מרכז הליכוד, הנובע מהיותו יו"ר ועד העובדים של התעשייה האווירית, כדי לקדם את ענייניו וכי הוא מצוי בניגוד עניינים לאור היותו "מחזיק בתיק השקעות של 10 מיליון שקל במניות הגז". כץ הגיב בהשתלחות יוצאת דופן בחבר סיעתו וטען כי שאמה הוא "כלומניק פרלמנטרי".
"נחצו קווים אדומים בתוך הסיעה בעניין הזה", אמרה הבוקר (א') ל"גלובס" חברת הכנסת מירי רגב, גם היא מסיעת הליכוד, הנחשבת לאחת המתנגדות הבולטות לחוק בגירסתו הקיימת. "עברנו במשך השנתיים האחרונות הרבה חילוקי בתוך הסיעה. הרבה מקרים שבהם גם אני אישית לא הסכמתי הקואליציה בסוגיית מחירי המים או המע"מ על פירות וירקות - אבל אף פעם לא חצינו ככה קווים אדומים. צריך לזכור את הזכויות והחובות שיש לנו מעצם העיסוק בפוליטיקה".
- ובשורה התחתונה, החוק צפוי לעבור לדעתך ביום ד'?
"אני מאוד מקווה שראש הממשלה יקשיב וייעתר לבקשות של שלושת חברי הכנסת של הליכוד - יו"ר הקואליציה, רכז הקואליציה ואנוכי. אני לא חושבת שאלו בקשות מוגזמות.
"זה חוק חשוב שאני בעדו, אבל בשלוש התניות: שתהיה קרן רווחה לטובת הציבור, שיהיה מחיר חשמל שלא יעלה והדבר השלישי זה אותם אזרחים שעבדו כל החיים שלהם ולקחו את הפיצויים והפנסיה והשקיעו אותם בהתאם למה שהממשלה שלהם קראה להם להשקיע - חשוב לוודא שעומדים בהסכמים מול אזרחים פשוטים. אזרחים שמו כל אחד 50 או 100 אלף שקל, כסף שחסכו כל החיים שלהם... אני פשוט לא מאמינה לאוצר בעניין הזה. הוא מעולם לא היה חברתי וגם הפעם הוא לא חברתי. הפקידים שם הביאו לקטסטרופה במשק המים - אי אפשר לתת לציבור לשלם על החשמל מחיר גבוה בגלל ששינסקי".
רגב, כזכור, הציעה באחד מדיוני הוועדה להוריד את שיעור התמלוגים ל-40% - נמוך משמעותית מהצעת הוועדה, וזאת לטענתה על מנת להבטיח שלא תהיה השפעה שלילית על גובה מחיר החשמל לציבור. למולה, הציע עמיתה לסיעה ח"כ שאמה ועימו חברים נוספים בוועדה דווקא להעלות את שיעור התמלוגים ל60% ולהחמיר עם חברות הגז והנפט אף מעבר להצעת וועדת ששינסקי.
- ידוע שנתניהו תומך במסקנות הוועדה כלשונן. את לא חושבת שבסופו של דבר עמדתו היא שתכריע וכולם יגלו משמעת קואליציונית ויאשרו את המסקנות כמות שהן?
"אני מקווה שלקראת ההצבעה שצפויה ביום רביעי יהיו אכן שינויים נדרשים לטובת הציבור והאזרחים. אני יכולה לומר שאם לא יהיה שינוי באחד משלושת הסעיפים שעליהם אני נלחמת - אני לא אצביע בעד החוק. אני די בטוחה שכמוני יעשו גם שני חברי הכנסת האחרים של הליכוד שהביעו עמדה דומה. ובכלל, במליאה יהיה הרבה יותר קשה להעביר את המסקנות גם אם הן יאושרו בוועדה - לאור ההתנגדות הנחרצת של כל סיעת ישראל ביתנו ואחרים".
"מצפה מראש הממשלה להקשיב לח"כים שמגלים אחריות"
- ועד ההצבעה הזו, צפויה לדעתך הידרדרות נוספת בשיח סביב המסקנות וביחסים בין חברי הכנסת בתוך הליכוד?
"אני חוששת שבקצב הזה, כן. הרוחות עשויות להתלהט. לטעמי, אסור שהמנהיגות בליכוד תיתפס כמנהיגות שעושה הפרד ומשול כי אנחנו כבר יודעים מהעבר שהדברים האלה חזרו אלינו כבומרנג. אני מצפה מראש הממשלה שיקשיב לחברי הכנסת שמגלים אחריות
"אני חוששת מהחמרה. לא ברמה האישית - אני לא חוששת אישית מכלום. אבל ברמת התהליך כולו; יש כאן התנהלות שהיא לא בריאה ולא נכונה לא לסיעה וגם לא לנושא החשוב שעוסקים בו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.