מה הקשר בין פשיטת רגל של חברת ביוטכנולוגיה אמריקנית לבין תרופת הדגל של טבע - הקופקסון? חברת Peptimmune ממסצ'וסטס הגישה בקשה לפשיטת רגל לאחר שלא הצליחה לגייס סכום של 35 מיליון דולר שהיה נחוץ להמשך פעילותה.
החברה מפתחת מספר תרופות, כשהתרופה המתקדמת יותר בפיתוח הייתה PI-2301, תרופה לטיפול בטרשת נפוצה שסיימה בהצלחה את השלב הראשון בניסויים הקליניים. התרופה מיועדת להיות גרסה משופרת של תרופת הקופקסון של טבע, כלומר bio-better. במקרה של ה-PI-2301, המטרה הייתה להקל על המטופלים שיוכלו להזריק את התרופה על בסיס שבועי ולא יומי כמו הקופקסון.
למרות שפפטימיון מפתחת תרופה מתחרה, לפני מספר חודשים היא דווקא נקטה עמדה חיובית עבור טבע. החברה פתחה בהליך של הגשת Citizen's Petition לרשות המזון והתרופות של ארה"ב, FDA. היא טענה אז שאסור ל-FDA לאשר גרסאות גנריות לקופקסון עד שיבדוק את המאפיינים הייחודיים שפפטימיון פיתחה. נזכיר, שטבע מתמודדת עם מספר חברות גנריות שמנסות לפתח "קופקסון גנרי".
כשתיכנס תחרות גנרית לשוק, מחיר הקופקסון ירד משמעותית ויפגע בתוצאות טבע. החברה מתמודדת נגד החברות הגנריות בהליך משפטי, אך במקביל היא גם טוענת שהתרופה היא מורכבת מאוד ואי אפשר לאשר גרסה גנרית שלה ללא ביצוע ניסויים קליניים. כאמור, פפטימיון תמכה בעמדת טבע בנושא זה. הקופקסון היא התרופה הנמכרת ביותר של טבע, עם מכירות של למעלה מ-3 מיליארד דולר בשנה, וההערכה היא שהתרופה אחראית על כשליש מרווחי טבע.
לדברי האנליסטית נתלי גוטליב מ-IBI, ה-FDA יידרש להגיב בכל מקרה לטענות של פפטימיון, גם אם החברה בהליכי פשיטת רגל. תשובת ה-FDA צפויה להתפרסם ב-1 באפריל, כלומר בסוף השבוע הבא. "פפטימיון טענו שאסור לאשר אף גרסה גנרית עד שלא ייערכו ניסויים קליניים, כנראה במטרה להראות שהם פיתחו דרכים לאפיין את הקופקסון טוב יותר", אומרת גוטליב. במורגן סטנלי העריכו אתמול שתשובת ה-FDA לא תכלול פירוט על הדרישות מהחברות הגנריות, אך אם בכל זאת ייקבע שהן ידרשו לבצע ניסויים קליניים, מניית טבע יכולה להיסחר בעלייה משמעותית.
מעניין לציין שפפטימיון חתמה לפני שנתיים על הסכם פיתוח ומסחור התרופה PI-2301 עם חברת נוברטיס, שהיא החברה האם של סנדוז - אחת מהחברות שמנסות לפתח קופקסון גנרי. גוטליב מעריכה שהעובדה שנוברטיס לא השקיעה בפפטימיון שחיפשה מימון, מעידה על כך שכנראה נוברטיס לא מאוד מתעניינת בתרופה.
פפטימיון הייתה בעבר חלק מחברת ג'נזיים והיא פוצלה ממנה ב-2002. לפי הדיווחים החברה גייסה עד כה 100 מיליון דולר בחוב ובמניות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.