שוקי המניות ברחבי העולם כבר כבשו בשנה החולפת את רמות השיא שאפיינו אותם לפני המשבר הכלכלי של סוף שנת 2008 - אבל כעת מסתבר שגם הנפט, למרות המשבר החמור ביפן, מצליח להמריא גבוה גבוה ולכבוש מחדש את רמות השיא.
ביום ד' האחרון הגיע הזהב השחור לשיא של 105.75 דולר לחבית במסגרת המסחר בבורסת הסחורות של ניו יורק - רמה אותה לא ידע מאז ספטמבר 2008, בראשית המשבר. אתמול (ו') נחתם המסחר כשמחירה של חבית עומד על 105.40 דולר. בסך הכל, בחישוב שבועי, רשם הנפט היום עלייה חדה של 4 אחוזים בערכו.
בהתאם, גם מחירי הדלק לצרכן ברחבי העולם עלו בשבועות האחרונים באופן ניכר - ולא מן הנמנע שיזנקו פעם נוספת גם בישראל.
הביקוש לאנרגיה ברחבי העולם, למרות הפופולריות ההולכת וגוברת של אנרגיות ירוקות, רק מתגברת: בסין, למשל, זינקה הדרישה לנפט בשנה האחרונה בלבד בשיעור מטורף של 15%. על פי ההערכות, העלייה בביקושים צפוייה להימשך בקצב גבוה גם השנה.
לצד העלייה בביקושים, הגורם המשמעותי ביותר בהתייקרות מחירי הנפט הוא ההיצע המצוי בסיכון לאור גל המהומות וההפיכות בעולם הערבי. בלוב התחדשות הבוקר הקרבות ביתר שאת - כאשר במהל הלילה כבשו המורדים מתנגדי קדאפי את העיירה אג'דבייה שמדרום לבנגזי. מדובר בעיקר הידועה בעיקר בריכוז הגבוה של מאגרי הנפט בה. במערב חוששים מפגיעה ארוכת-טווח ביכולת האספקה של לוב לאור פגיעה אפשרית בתשתיות כאשר הקרבות בין תומכי קדאפי למתנגדיו מתקיימים בקרבת אתרי הקידוח.
ערב הסעודית אמנם העלתה את קצב הייצור על מנת להתגבר על המחסור באספקה הלובית - אך זו עדיין אינה בשורה מספיקה למשקיעים שצופים ירידה ביכולת הייצור בטווח הארוך ומביטים בדאגה על גל המהומות ששוטף את העולם הערבי ומתקרב גם לגבולותיה של ערב הסעודית עצמה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.