חטיבת השווקים בבנק ישראל פרסמה היום (ג') את הדו"ח השנתי על יתרות מטבע החוץ לשנת 2010. יתרות מטבע החוץ של ישראל עלו בשנת 2010 ב-10.2 מיליארד דולר, בהמשך לעלייה של כ-17 מיליארד דולר ב-2009, והסתכמו בסוף השנה ב-69.3 מיליארד דולר.
העלייה ביתרות השנה, בדומה לעלייתן בשנתיים הקודמות, היא בעיקרה תוצאה של רכישות מטבע חוץ על ידי בנק ישראל. מגמת הגדלת יתרות מטבע החוץ נמשכה ב-2010 גם במדינות מתקדמות ומתעוררות, בדומה למגמה בישראל, על רקע העובדה שהמשבר הפיננסי העולמי הדגיש את החשיבות שבהחזקת רמה גבוהה והולמת של יתרות.
בבנק ישראל מציינים כי העלייה ברמת היתרות ב-2010 באה לידי ביטוי בגידול ביחסים בין היתרות למצרפים שונים של המשק, שלפיהם מקובל לבחון הלימות רמתן של היתרות. רמתם הגבוהה של יחסים אלו מחזקת את עמידות המשק בפני משברים ומשפרת את מעמדה של ישראל בסביבה הפיננסית הבין-לאומית, ובכך משרתת את יכולתו של בנק ישראל להשיג את יעדיו על פי החוק החדש.
תשואת ההחזקה של יתרות המט"ח במונחי המטבעות שלהן בשנת 2010 הייתה 1.2%, לעומת 3.8% בממוצע בשנים 2001-2010. במונחי שקלים תשואת ההחזקה של תיק היתרות הייתה שלילית, בשיעור של 7.1%, עקב התחזקות השקל לעומת הדולר והאירו במהלך השנה.
מספר המטבעות שבהם מוחזקות היתרות הוגדל ב-2010, במטרה להשיג פיזור טוב יותר ולצמצם את ההשלכות האפשריות של המשבר בתרחישי קיצון. בבנק המרכזי מציינים כי התשואה הושפעה במידה רבה משני גורמים: מהרמה הנמוכה של הריביות והתשואות לפדיון בשווקים הפיננסיים של המדינות המפותחות, ומהמח"מ הממוצע של אגרות החוב בהן מושקעות היתרות, שהייתה קצרה מאשר ברוב השנים הקודמות.
בבנק מסבירים כי ההחלטה על מח"מ קצר יחסית התקבלה לנוכח הסיכון הגבוה של קבלת תשואת החזקה שלילית, הכרוך בניהול היתרות באריכות גבוהה יותר כאשר רמות הריבית והתשואות לפדיון הן כה נמוכות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.