במקום המק"מ: קרנות ממונפות שרוצות להיות סולידיות

באפיק קרנות הנאמנות האסטרטגיות והממונפות עושים שימוש גם בנגזרים ובמינוף, אך חלק מהקרנות בו רואות עצמן בכלל כסולידיות

פיק קרנות הנאמנות האסטרטגיות והממונפות אינו זוכה לחשיפה גדולה בימים כתיקונם. הקרנות הכלולות בו מתקשות לגייס, והיקף הנכסים שהן מנהלות מהווה רק 1% מכלל תעשיית הקרנות. נדמה כי הסיבה המרכזית לכך היא המינוף והתנודתיות הגבוהה המאפיינים את חלקן, הצובעים את האפיק כולו בצבעים מאיימים.

בחינה לעומק של האפיק מגלה כי מדובר על ערב רב, לא הומוגני, של קרנות. קיים שוני גדול ולעתים מהותי באופן הפעילות, רמת הסיכון והבנצ'מרק אליו מתייחסות הקרנות. כך, לצד קרן כמו "מגדל דיקלה מעוף כפליים" התנודתית מאוד והחשופה ברובה במינוף של כ-200% למניות ת"א 25, שוכנות קרנות המגדירות עצמן כסולידיות מאוד, או כאלו המבקשות להשיג תשואה חיובית ללא קשר למצב השווקים.

20 קרנות מרכיבות את האפיק, בפיזור נכסים בלתי שווה, כאשר חמש קרנות בלבד מנהלות כ-80% מכלל הנכסים בו, והן מאופיינות בדמי ניהול גבוהים יחסית לתעשייה (2% ומעלה).

הקרנות באפיק מתחלקות לשלושה סיווגים: 'אסטרטגיות לא ממונפות' העושות שימוש מוגבר באסטרטגיות השקעה שונות, כמו בנגזרי מעו"ף, לונג-שורט, מט"ח, חוזים עתידיים אחרים או ניתוח טכני; 'ממונפות אחר', אשר שווי הבטוחות שהן נדרשות להעמיד לצורך מינוף יכול להגיע עד 40%; ו'ממונפות בסיכון גבוה' - שבנוסף למאפייני הבטוחות של 'ממונפות אחר', הן בעלות התנודתיות הגבוהה בתעשייה, בשל אופי השימוש שהן עושות במינוף.

השונות עולה על הדמיון

הקרן הגדולה באפיק היא של מיטב, המנהלת כ-40% מכלל הנכסים בו ומטרתה להשיג תשואה חיובית ללא תלות במצב השוק. הקרן עושה שימוש במודל ממוחשב של תמחור אופציות, שאינו מתבסס על נוסחת בלאק אנד שולס ומטרתו לנצל עיוותים בשוק זה. 99% מנכסיה מושקעים במק"מ, והמודל משתמש רק ב-1% מנכסי הקרן, כאשר ניצול הביטחונות עומד בפועל על כ-10%-12% בממוצע. החשיפה העקיפה שלה למניות (דרך האופציות) עשויה להגיע עד לרמה של כ-31% בערכה המוחלט.

במיטב רואים בקרן כסולידית. אמנם לפי התשקיף היא מכוונת להשיג תשואה עודפת על מדד המק"מ, וזהו נכס הייחוס שלה, אך הדבר עשוי להטעות. "זו אינה קרן מק"מ, פשוט שם מושקע רוב הכסף. רצינו נכס שאינו קורלטיבי לשווקים", מציין רפי ניב, מנכ"ל מיטב קרנות נאמנות. "השאיפה היא להשיג תשואה שנתית חד ספרתית גבוהה כשל מדד מנייתי, אך בתנודתיות נמוכה באופן משמעותי. תנודה של מעל 0.25% יומיים בקרן היא נדירה".

גם 'תטא לכל מזג אוויר', הנחשבת לאסטרטגית לא ממונפת, שואפת להשיג תשואה חיובית בכל מצב שוק נתון. אך היא שונה מאוד ממיטב בתנודתיות הגבוהה בהרבה ובאופי הפעולה. התשקיף מגלה שלקרן אין בנצ'מרק, והיא עושה שימוש רק באופציות וחוזים עתידיים להשגת מטרותיה.

"יעד רווח שנתי ממוצע של כ-15% הוא הבנצ'מרק שלי", מצהיר בועז איילון, מנכ"ל חברת תטא1. "ההגדרה שלנו לניהול סיכון היא שהקרן לא תציג תשואה שלילית של יותר ממחצית מיעד הרווח בזמן נתון, כלומר עד מינוס 7.5%".

להיות אלטרנטיבה למק"מ

אקסלנס אג"ח ואסטרטגיות, הקרן השנייה בגודלה מבחינת היקף הנכסים באפיק, מבקשת לתת תשואה עודפת של 2% על מדד המק"מ, בעיקר באמצעות אסטרטגיות לונג-שורט בשוק האג"ח. על פי התשקיף יכולה הקרן לעשות שימוש בנגזרים, אך באקסלנס רואים בה השקעה סולידית. "אנחנו לא משתמשים במינוף או בנגזרים, למעט פוטים המשמשים כביטוח על התיק", אומר שי זמיר, מנהל דסק מניות בקרנות אקסלנס. "המגרש הוא סולידי. אנחנו לא מתיימרים לתת תשואה חיובית בכל תנאי שוק, אני לא מאמין בפנטזיות וחלומות. הקרן היא תחליף הולם למק"מ". השאיפה להשיג תשואה עודפת על מדד הייחוס מתבטאת בסטיית התקן, 1.58, הגבוהה בהרבה משל המק"מ (0.23).

הבעייתיות הגדולה באפיק היא חוסר האחידות שבו, המקשה מאוד להשוות בין הקרנות ולהעריך את האטרקטיביות שלהן. האפיק עצמו איננו מפותח, עם כמות קרנות קטנה מאוד, אשר התנודתיות שבהן מרתיעה את המשקיעים מלהתקרב לאפיק כולו. בעיה נוספת טמונה בגמישות הרבה שמעניק תשקיף הקרנות, גם אם בפועל הן אינן מנצלות זאת.

אולם, בתקופה של חוסר ודאות בשווקים, חלק מהן עשויות לשמש אלטרנטיבה למשקיעים שאינם חוששים ממינוף מסוים או משימוש בנגזרים או באסטרטגיות שורט.

11
 11