תנועת אומ"ץ פנתה הבוקר (א') למבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, בבקשה כי יפסול את המכרז הבינלאומי שהוציאה לשכת ראש הממשלה בעלות של מיליונים "לגיבוש אסטרטגיה חברתית-כלכלית למשק הישראלי ל-15 השנים הקרובות".
זאת, בטענה כי הממשלה עצמה אחראית לגיבוש המדיניות הדרושה לה ולא אמורה להעביר את הטיפול בכך לידי גורם חיצוני, ועל כן מדובר בבזבוז כספי ציבור.
בפנייה כתב יו"ר הנהלת אומ"ץ, אריה אבנרי: "נראה כי כל התרגיל ההזוי הזה מעיד יותר מכל על אובדן דרך מנהיגותי של ממשלת ישראל. ובמלים הברורות ביותר: כסת"ח פוליטי-כלכלי. כי אם לא תצליח התוכנית שתזכה במכרז, תמיד אפשר יהיה להאשים מישהו אחר".
עוד נכתב בפנייה למבקר כי "אם כל החוכמה הכלכלית-חברתית מצויה רק בראשם של מומחים מארה"ב, אולי עדיף לבחור במומחים אלה שינהלו את הממשלה במקום הנבחרים 'מתוצרת הארץ' שאזרחי ישראל החליטו להפקיד בידיהם את עתידם?".
הרקע לפניית התנועה למבקר הינה הנחייה קודמת של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, למועצה הלאומית לכלכלה ולמשרד האוצר כי יובילו, בשיתוף עם בנק ישראל ומשרדי ממשלה נוספים, תהליך גיבוש אסטרטגיה חברתית-כלכלית ארוכת-טווח למדינה.
לצורך כך אף הוקם צוות היגוי בהשתתפות ראש המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' יוג'ין קנדל; מנכ"ל משרד האוצר, חיים שני; והממונה על התקציבים באוצר, ד"ר אודי ניסן, שהגדרת תפקידו הייתה לגבש את האסטרטגיה האמורה, בשיתוף קבוצות שונות בחברה הישראלית ובכללן גופי ממשל, המגזר שלישי והמגזר העסקי.
לטענת תנועת אומ"ץ, "למרות ההגדרה הברורה של המטלה הוחלט במשרד ראש הממשלה כי אין בישראל מספיק מומחים המסוגלים לבצע את המשימה, ועל כן נקבע כי יפורסם מכרז בינלאומי, בעלות של יותר מ-4 מיליון שקל, כדי שמישהו מבין המומחים המובילים בעולם המערבי יגבש בעבור ממשלת ישראל את המדיניות המיטבית, או במלים אחרות: את מה שהממשלה צריכה לחשוב".
לפני כשבועיים פורסם המכרז המדובר, המזמין חברות ייעוץ אסטרטגי בעלות ניסיון בינלאומי להציע הצעות שכוללות ניתוח מעמיק על המשק הישראלי, תוך שימת דגש על האתגרים והזדמנויות העומדים בפני המשק ב-15 השנה הבאות, ברמה המקומית והגלובלית. המועד האחרון להגשת ההצעות למכרז הוא 28/4/11.
בפניית אומ"ץ למבקר צוין כי "העובדה שהממשלה מוציאה למקור חיצוני את המדיניות הדרושה לה מעלה מספר תמיהות חמורות: לא ברור לנו מדוע משרד ראש הממשלה והאוצר מתעלמים מהמיומנויות המקצועיות של חברי הוועדה המייעצת למועצה הלאומית לכלכלה; מדוע גוף פרטי אמור לתת 'ייעוץ אסטרטגי' בנושא חשוב ביותר לעתידה של המדינה, אבל משרד ראש הממשלה חושב שאין זה ראוי שהציבור בישראל יהיה שותף בקביעת עתידו הכלכלי-חברתי?; האם זה סביר שחברה אמריקנית, בעל תפיסת עולם קפיטליסטית, תדע טוב יותר מאזרחי ישראל מהם הצרכים העתידיים של המדינה בתחומי הכלכלה והחברה?".
אבנרי מציין בציניות את הצהרותיו של נתניהו מן העבר בנושא המדיניות הכלכלית: "ראש הממשלה נתניהו נוהג להתגאות בכך שהוא המומחה שהציל את כלכלת ישראל מקריסה כאשר כיהן כשר האוצר. מה קרה לראש הממשלה? האם איבד את בטחונו העצמי והוא זקוק למומחים מארה"ב שיאמרו לו מה הוא צריך לחשוב ומה טוב וחשוב בשביל המדינה?".
באומ"ץ מעלים אף את התהייה מה יהיה ביום שלאחר הבחירות. "סימנים רבים מצביעים על כך שישראל מתקדמת במהירות לקראת בחירות... האם יש לצפות לכך שתוכנית מיותרת שעולה מיליונים תמצא את עצמה מושלכת במגירות מאובקות, יחד עם עוד תוכניות רבות שאיש לא התכוון לממש אותן מלכתחילה?".
לטענת התנועה, יש לבטל מיידית את המכרז "היקר והמיותר", כדי למנוע בזבוז של מיליונים מקופת הציבור.
ממשרד ראש הממשלה, משרד האוצר והמועצה הלאומית לכלכלה נמסר בתגובה: "במשרד ראש הממשלה ומשרד האוצר לא התקבלה כל פנייה מעמותת אומ"ץ. בהנחה כי אכן ישנן טענות כפי שמועלות בפנייתכם, אנו מציעים לפונים ראשית ללמוד את העובדות ולקרוא את מסמכי המכרז שמפורסם באתר האינטרנט הממשלתי. בנוסף, אנו כמובן מזמינים הערות והארות, ככל שיהיו, לעניין המכרז עצמו.
"יצוין כי זו הפעם הראשונה שהממשלה בוחרת להוביל תהליך מסוג זה להבדיל מיוזמות מבורכות שהובילו בשנים האחרונות גופים חוץ ממשלתיים. הצוות פועל לגיבוש אסטרטגיה בשיתוף קבוצות שונות בחברה הישראלית, ובכללן גופי ממשל, המגזר שלישי והמגזר העסקי, מתוך הנחה כי הצבת ישראל בין המדינות המובילות בעולם מבחינת רמת החיים וחוסן החברתי- כלכלי, היא מטרה משותפת לכולם ובכלל זה עמותת אומ"ץ.
"בחודשים האחרונים הצוות ערך פגישות רבות עם גורמי מקצוע ונציגי מדינות שבחרו להנהיג תהליכים דומים. בהמשך לכך וכחלק מלמידת הנעשה בעולם, הוחלט להיעזר בשירותי חברת ייעוץ חיצונית בעלת ניסיון בינלאומי (לא חברה בינלאומית). חברת הייעוץ תתבקש להציג את הנעשה בעולם בתחום זה לרבות השוואות בינלאומיות מקיפות. בנוסף, החברה תציג ניתוח מעמיק הכולל את החוזקות והחולשות של המשק הישראלי לאור המגמות העולמיות.
"התוכנית האסטרטגית עצמה תגובש על-ידי צוות ההיגוי הממשלתי, בשיתוף גורמי ממשל, מגזר שלישי והמגזר הפרטי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.