החור באוזון מתרחב: ההידלדלות של שכבת האוזון באזור הקוטב הצפוני הגיעה לרמה חסרת תקדים - אובדן של 40 אחוזים בעובי השכבה מאז תחילת החורף - כך הודיעה היום סוכנות מזג האוויר של האו"ם בדוח מיוחד שפירסמה. מדובר בהתרחבות הגדולה ביותר בשנים האחרונות.
ארגון המטאורולוגיה העולמי מאשים במצב הקשה את החורף הקשה ששורר בסטרטוספרה, השכבה האמצעית של מעטפת כדור הארץ, ואת המזהמים התעשייתיים שמרחיבים את הידלדלות האוזון. יש לציין כי מדי שנה במהלך החורף חלה הידלדלות באוזון בשל הטמפרטורות הקרות, אך הפעם, למרות שציפו לה - ההתרחבות התרחשה במימדים מדאיגים במיוחד.
"למרות שרמת ההרס של שכבת האוזון היא חסרת תקדים, היא גם עדיין לא בלתי צפויה", נכתב בהודעת הארגון. "מדעני האוזון חזו את המצב האיום הזה כבר הרבה שנים והזהירו מפניו", הוסיפו מדעני הארגון בהודעה. המדינות שנמצאות בסיכון הגבוה ביותר מהידלדלות שכבת האוזון הן קנדה, רוסיה ואלסקה, שעלולת להיחשף לקרינה אולטרה-סגולית מסוכנת.
ההשלכות: גידול בחשיפה למחלות ההידלדלות
בחור באוזון המשמעותית ביותר שנמדדה בשנים האחרונות הייתה במהלך מספר חורפים בשני העשורים האחרונים - בכל פעם דלדול של 30% מעובי השכבה. עם זאת, כאמור, הנתון המדאיג החדש קובע שיא שלילי חדש בהיבט הזה.
"להתרחבות החור יש השלכות אדירות - החל מהמסת הקרחונים, התחממות גלובלית ועד לעלייה במחלות כמו סרטן העור", אמר גורם בכיר בסוכנות מזג האוויר של האו"ם. "מחלות נוספות שיכולות להיגרם כתוצאה מכך הן קטרקט, פגיעה במערכת החיסונית ועוד".
פרופ' הדס סערוני מאוניברסיטת תל אביב הסבירה בשיחה עם חדשות 2 כי בהתאם למידע החדש, ניתן להעריך כי בשלב זה ההשפעות של העמקת החור באוזון בקוטב הצפוני עלינו כאן בישראל - זניחה. "בשל קווי הרוחב שבהם אנחנו ממוקמים, המרוחקים מאד מהקוטב, רמות האוזון באטמוספירה מעלינו יציבות", אמרה פרופ' סערוני.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.