הרבעון הראשון של השנה היטיב עם חברות הקלינטק בארה"ב - כך משתקף מהדוח הרבעוני שפורסם השבוע על-ידי חברת הייעוץ והמחקר האמריקנית Cleantech Group. תחום הקלינטק פרץ לעולם ההון סיכון לפני כמה שנים והוא מעורר תערובת של תהיות, ובראשן השאלה אם חברות הקלינטק מתאימות למודל ההון סיכון.
על-פי נתוני הרבעון הראשון של השנה, 2.5 מיליארד דולר הושקעו ב-159 חברות קלינטק, עלייה של 13% לעומת הרבעון הראשון של 2010. בנוסף, היקף ההשקעה הוא השני בגובהו מאז שהתחום החל להימדד בשנת 2002. לעומת זאת, מספר העסקאות ירד והשתווה למספר ההשקעות שבוצעו ברבעון השני של שנת 2009, כלומר בשיאו של המשבר.
104 השקעות שבוצעו ברבעון הראשון של 2011 (65%) היו עסקאות בחברות קיימות. כלומר 93% מסך ההון הכללי הושקע בחברות שגייסו כסף בעבר, ורק 7% מההון הופנה למימון חברות עובריות.
נראה, שבדומה למשקיעים בתחומים אחרים כגון תוכנה, מוליכים למחצה ותקשורת, גם המשקיעים בקלינטק מפנים עורף לחברות בשלבים המוקדמים.
641 ממיליון דולר הושקעו בסולאר
רוב ההון שהושקע - 641 מיליון דולר - זרם לחברות בתחום הסולאר, ומתוכם 201 מיליון דולר לחברת ברייטסורס הישראלית-אמריקנית.
311 מיליון דולר הושקעו בחברות המפתחות מכוניות חשמליות; מחצית מהסכום 150 מיליון דולר הושקעו בחברת Fisker, המייצרת מכוניות היברדיות מפוארות.
המשקיעים הפעילים ביותר בתחום הקלינטק הם קרן ההון סיכון קליינר פרקינס, זרוע ההון סיכון של GE, גוגל וקושלה ונצ'רס.
עורכי המחקר העריכו כי ההנפקה הראשונה המוצלחת של חברת המכוניות החשמליות טסלה בנאסד"ק עוררה תקוות אצל משקיעים שמיהרו להשקיע בחברות בשלבים מתקדמים בתקווה שגם הן יגיעו להנפקה ראשונה בעתיד הקרוב.
התאגידים מזרימים כסף לתחום
מחקר אחר שערכה פירמת הייעוץ ארנסט אנד יאנג ופורסם השבוע, בחן את עמדתם של זרועות ההשקעה התאגידיות הגדולות בארה"ב בנוגע לקלינטק. תוצאות המחקר אולי יעוררו תקוות רבות, גם אצל יזמים ישראלים. שני שליש מגופי ההשקעה התאגידיים מתכוונים להגדיל את הקצאותיהם לתחום הקלינטק בשנתיים הקרובות. 44% מהם מתכוונים להשקיע 50 מיליון דולר בחברות קלינטק ו-12% ישקיעו 250 מיליון דולר בשנתיים הקרובות.
בשנה האחרונה הוקמו כמה זרועות השקעה גדולות בתחום - חברת החשמל האמריקנית ABB הקימה קרן השקעות; GM הקימה זרוע השקעות שמנהל נשיא החברה ג'ון לאקנר וכבר השקיעה בכמה חברות.
ועוד חדשות טובות מגיעות מצד המשקיעים התאגידים, שמתעניינים גם הם במיזוגים ורכישות. 75% מהמשתתפים במחקר אמרו שהתאגיד כבר קנה חברת קלינטק או מתכוון לעשות כן בעתיד הקרוב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.