שאלת מיליון הדולר: האם השוק האמריקני זול או מנופח?

רוברט שילר, הכלכלן מאוניברסיטת ייל שניבא את התפוצצות בועת ההיי-טק בשנת 2000 ואת התפוצצות בועת הנדל"ן שהחלה ב-2006, טוען שמחירי המניות יקרים

שאלת מיליון הדולר תמיד מרחפת באוויר, ועל אחת כמה וכמה בתקופה האחרונה: האם שוק המניות מנופח או זול? התשובה, כרגיל, לא פשוטה וכלכלן בכיר ומנהל השקעות בכיר בארה"ב מנסים לענות עליה.

הראשון, רוברט שילר, הכלכלן מאוניברסיטת ייל שניבא את התפוצצות בועת ההיי-טק בשנת 2000 ואת התפוצצות בועת הנדל"ן שהחלה ב-2006, טוען שמחירי המניות יקרים בהשוואה לממוצע בטווח הארוך.

השני, דיוויד ביאנקו, אסטרטג ראשי למניות בבנק אוף אמריקה - מריל לינץ', מעריך שהמניות זולות יחסית. לשניהם, כמובן, יש נימוקים משכנעים מאוד. שילר עוקב וסודק נתונים לפי סדרות שהחלו עוד במאה ה-19 ומשווה מכפילי רווח לממוצע ב-10 השנים האחרונות ואילו ביאנקו מסתכל על השנה האחרונה והקרובה בלבד.

כך, לפי שילר ה-S&P 500 נסחר כעת לפי מכפיל של כ-23 לעומת ממוצע רב שנתי של כ-16 בלבד. כלומר, השוק יקר, אפילו מאוד. לפי ביאנקו מדד ה-S&P 500 נסחר במכפיל של 14.5 בלבד, כלומר זול יחסית.

לפי ביאנקו, השוואה רב שנתית צריכה להעשות החל משנת 1960 או אפילו 1980, שכן תקופות אלה יותר רלוונטיות כיום. הוא טוען (ויש לו גם לא מעט תומכים), שצריך להוציא מהחישובים תקופות של "הפרעות קשות" לשווקים, כמו העשות שאחרי מלחמת העולם הראשונה.

שילר, כמובן, לא מסכים וקובע נחרצות שהנתונים חייבים לכלול את כל ההפרעות האפשריות, כולל שתי מלחמות העולם. וגם לו יש לא מעט תומכים ומנהלי השקעות שצמצמו את החשיפה שלהם לשוק בחודשים האחרונים.