בנק ישראל מרחיב את הוראות הדיווח על משכנתאות, ובראשונה דורש מהבנקים דיווח מפורט ברמה החודשית. ל"גלובס" נודע כי שלשום (ג') פרסם הפיקוח על הבנקים חוזר למנהלי הבנקים - הוראה 876: דוח חודשי של בנק למשכנתאות על פעילות במשכנתאות. המפקח על הבנקים הוא דודו זקן.
ההוראה קובעת כי עד ל-20 לחודש העוקב יעבירו הבנקים מידע מפורט לגבי פעילותם במשכנתאות, בחתכים שונים. באופן חריג, ההוראה תיכנס לתוקף באופן מיידי, והבנקים נדרשים להעביר נתונים לאפריל עד 20 במאי. נציין כי ביולי אשתקד שקל הפיקוח על הבנקים את הרחבת פורמט הדיווח, ואף קבע מתכונת רבעונית שתיכנס לתוקף ביולי 2011. כעת הוקדמו מועדי הדיווח, והתדירות נהפכה מרבעונית לחודשית.
פורמט הדיווח המעודכן מתייחס הן להלוואות למטרת רכישת דירת מגורים, הן להלוואות בביטחון דירת מגורים - כלומר הלוואה שלקוחות נוטלים לצריכה שוטפת, וממשכנים לטובתה את הדירה. נוסף על כך מבהיר בנק ישראל כי "הלוואה לרכישת דירת מגורים בשעבוד דירת מגורים אחרת תיכלל בהגדרת הדיווח".
המידע נדרש לבנק ישראל, הואיל ובפיקוח על הבנקים סבורים כי בסיס המידע לגבי המתרחש בענף הנדל"ן לוקה בחסר, חלק מהנתונים סותרים זה את זה (למשל נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ונתוני משרד האוצר) ומקשים על קבלת החלטות מושכלת. נוסף על כך, חשים בבנק ישראל כי היקף הדיווח הנוכחי אינו מספיק רחב בכדי להבין את המגמות והתהליכים בשוק, ולא יכולים להרשות לעצמם לקבל דיווח חסר ובדיעבד.
בנק ישראל מבקש לקבל נתונים על:
■ ביצועי ומיחזורי משכנתאות ברבעון לפי שיעור המימון (LTV) ומגזרי הצמדה, לרבות נתונים על דירות להשקעה וקבוצות רכישה. כמו כן, נתונים על אשראי שניתן לצורך פירעון אשראי לדיור בבנק אחר ומידע על מיחזורי משכנתאות.
■ ביצועי משכנתאות לפי שיעור המימון ושווי הנכס.
■ ביצועים לפי שיעור המימון ושיעור ההחזר מההכנסה של הלווה, לרבות שיעור ההחזר הממוצע.
■ יתרת הלוואות לדיור לפי מגזרי הצמדה, ופירוט מיוחד לגבי רכישת דירות להשקעה, קבוצות רכישה ותושבי חוץ.
■ פירוט לגבי הלוואות בגרייס (הלוואות שבהן הלווה מתחיל לשלם את הקרן לאחר תקופה מסוימת, ולא מיד עם קבלת ההלוואה - ע.פ) והלוואות בולט ובלון (הלוואות שבהן הקרן משולמת בתשלום אחד בתום ההלוואה - ע.פ).
■ יתרת הלוואות לדיור לפי גודל האשראי של הלווה.
■ הפיגור בהלוואות לדיור, והפרשה בגינן לחובות מסופקים, בחלוקה לפי עומק הפיגור והפרשה ספציפית. נוסף על כך, נתונים על פיגורים לתקופה של חודש עד שלושה חודשים ומספר הלוואות.
על פי הערכות במערכת הבנקאית, דרישות בנק ישראל מכינות את הקרקע להתערבות נוספת בשוק, ולצעדים מקרו-יציבותיים נוספים, דוגמת אלו שננקטו בשנה האחרונה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.