שוק ההנפקות הראשוניות, IPO, מרכז סביבו עניין רב בשנה האחרונה, תוך שהוא מתאושש מהיובש של 2008-2009. לינקדאין, טויס אר אס ופנדורה הם רק כמה מהשמות המעניינים של החברות הפרטיות, הצפויות להנפיק את מניותיהן בראשונה לציבור ב-2011. סביב אחרות, כמו סקייפ, פייסבוק וגרופון, רוחש כבר הבאזז, וההערכה היא שגם הן יהיו חלק מהגל הזה.
בבית ההשקעות איילון צופים שנה של גאות בכמות ההנפקות הראשוניות ובמידת הצלחתן. "שוק ה-IPO הגלובלי מספק הזדמנות השקעה מצוינת ב-2011. מי שרוכש מניות בהנפקה, עשוי לגרוף רווחים נאים לאחר שאלו יתחילו להיסחר". כך אומר יניב פגוט, האסטרטג הראשי.
פגוט מציין, כי התשואה הממוצעת של שוק ההנפקות הראשוני ב-2010 עמדה על 25% - נתון כמעט כפול מזה של S&P 500. "תשואה זו מרשימה גם אם ננטרל את 'מסחר היום הראשון', שהציג תשואה חיובית ממוצעת של כ-10%".
תיאבון המשקיעים להנפקות הולך וגובר. ב-2010 גויסו בהנפקות ראשוניות בבורסות העולם כ-235 מיליארד דולר - סכום הרחוק רק ב-12% מהשיא האחרון שנרשם ב-2007, כ-265 מיליארד דולר.
בניגוד לדומיננטיות של חברות סיניות בשוק ההנפקות ב-2010, שחלקן אכזב את המשקיעים בשל חוסר שקיפות ובעיות חשבונאיות, מעריך פגוט, כי השנה יבלטו יותר חברות מערביות במגזרי הטכנולוגיה, הצריכה הפרטית והבריאות.
מתחילת השנה הנוכחית הנפיקו כבר 33 חברות - גידול של כ-22.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מניותיהן הציגו מאז ההנפקה תשואה ממוצעת של 12.5%, בהשוואה ל-4.5% של ה-S&P 500. רוב החברות שהציגו תשואת יתר, היו ממגזר הטכנולוגיה. אלו נתונים מעודדים לאותן חברות שנרשמו כבר להנפקה ציבורית בארה"ב, אך עדיין לא עשו זאת.
"מגייסים כי אפשר", הוא המוטו הידוע של חברות ציבוריות או כאלו הרוצות להפוך לציבוריות. הסיבות להתעוררות המחודשת בשוק ההנפקות הראשוני, הן הכסף הרב שזורם לשווקים, ורצונם של משקיעים רבים להשקיע בחברות בעלות פוטנציאל צמיחה גבוה. מכפילי הרווח הגבוהים, שניתנים לחברות פרטיות דוגמת פייסבוק, מעידים על כך, והחברות מזהות זאת. בנוסף, החברות הפרטיות שהעדיפו עד כה לצמוח באמצעות גיוס חוב בזול, בשל סביבת הריבית הנמוכה, מודעות לכך שהחגיגה עומדת להיגמר, ומעוניינות לנצל את הגאות בשוקי המניות. תמריץ אחר הוא חלון הטבות המס על רווחי הון בארה"ב, שהוארך בשנתיים נוספות.
"שוק הנפקות תוסס מהווה חזאי טוב למגמה העתידית בשווקים, והנפקות חדשות מגדילות את העניין. סוג החברות המונפקות מעיד על הסקטורים החמים, ומאפשר לבצע התאמות בפורטפוליו ההשקעה", מסביר פגוט, ומוסיף: "לדעתי, גם השנה ביצועי מגזר ההנפקות יכו את מדדי הבנצ'מרק".
אפשרויות החשיפה לשוק ה IPO
ההמלצות החמות
פגוט ממליץ על מספר דרכים להיחשף לשוק ההנפקות הראשוניות. ראשית, ניתן כמובן להשקיע ישירות במניות של חברות שהנפיקו לראשונה את מניותיהן. "גם אם מפספסים את רווחי היום הראשון בהנפקה, בממוצע התשואות עדיין נאות".
רעיון אחר הוא להשקיע ישירות בחברות פרייבט אקוויטי מובילות, כמו The Blackstone Group או Ares Capital Corporation. אותן חברות יזדרזו לנצל את האווירה האופטימית הנוכחית בשווקים, לשם הנפקת החברות שהשקיעו בהן.
בנוסף, פגוט מציע להיחשף לחברות החיתום המובילות, הצפויות ליהנות מהגאות הצפויה בשוק ההנפקות השנה. בהקשר לכך הוא מציין את מורגן סטנלי , בנק אוף אמריקה וגולדמן זאקס .
עם זאת, יש לזכור כי הבנקים הללו הם בעלי פעילויות פיננסים רבות ומגוונות שאינן רק בחיתום. לכן פגוט סבור, כי הדרך המומלצת לחשיפה עבור משקיע מן השורה, היא באמצעות קרנות סל בעלות חשיפה לתחום. בהקשר לכך הוא מציין את First Trust US IPO Index (סימול: FPX), שעוקבת אחר מדד ה-IPOX 100 U.S. Index, שהוא מדד של 100 החברות האמריקניות הנסחרות והנזילות האחרונות שעברו הנפקה ראשונית.
המדד עוקב אחר החברות החל מהיום השביעי שלאחר רישון למסחר, כדי להימנע מרעשי ההנפקה של הימים הראשונים. נטרול ימי המסחר הראשונים עשוי להוות חיסרון, שכן חברות רבות מזנקות בימים אלו.
מנגד ממליץ פגוט על קרן הסל PowerShares Global Listed Private Equity Portfolio (סימול: PSP), אשר עוקבת אחר כ-34 חברות פרייבט אקוויטי נסחרות, ומהווה אלטרנטיבה להשקעה סלקטיבית באותן קרנות.
* הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.