האם מעבר בסיסי צה"ל לנגב יקרום סוף סוף עור וגידים? אחרי עיכוב של שנים אישרה היום ממשלת ישראל הקצאה של 19 מיליארד שקל להעברת מחנות צה"ל ממרכז הארץ לנגב במסגרת קרית המודיעין וקמפוס התקשוב.
כזכור, במסגרת מעבר צה"ל לנגב אמור צה"ל להעביר לנגב את קרית ההדרכה (עיר הבה"דים), קרית המודיעין וקמפוס התקשוב. פרויקט עיר הבה"דים כבר מצוי בבנייה ולא נמצא במחלוקת התקציבית, אותה באה לפתור החלטת הממשלה מהיום.
לפי החלטת הממשלה מהיום, ביצוע מעבר צה"ל לנגב יימשך עד לשנת 2018 ובמהלכו יועברו יחידות ובסיסים של אגף המודיעין למתחם לקית-עומר ושל אגף התקשוב לקרית המדע בבאר שבע.
המעבר ימומן לפי החלוקה הבאה: משרד האוצר יקצה 9 מיליארד שקל, משרד הביטחון יקצה 4 מיליארד שקל ואילו 6 מיליארד שקל נוספים יוקצו מתקבולי שיווק הקרקעות של המחנות המתפנים ממרכז הארץ.
מעבר הבסיסים יביא לפינוי קרקעות עליהן ניתן יהיה לבנות עשרות אלפי יחידות דיור במרכז הארץ. לפי נתונים שפורסמו ב"גלובס" לפני כעשרה ימים, צה"ל עתיד לפנות בשנים הקרובות כ-2,000 דונם במתחם תל השומר, כ-2,000 דונם בצריפין, כ-720 דונם בגלילות וכ-70 דונם במתחם השלישות ברמת גן. אלה שווים עשרות אלפי יחידות דיור באזורים אטרקטיביים.
המעבר לנגב יאפשר יצירת אלפי מקומות עבודה חדשים בנגב ומעבר של אוכלוסיות איכותיות שיתרמו לפיתוחו החברתי והכלכלי של הנגב. פרויקט העתקת יחידות צה"ל לנגב אושר בממשלה כבר ב-2005, אבל מעברן של יחידות אמ"ן והתקשוב התעכבו בשל אי הסכמה על היקף התקציב ומקורותיו בין משרדי הממשלה הרלוונטיים. החלטה הממשלה מהיום באה להסיר חסם תקציבי זה.
דו"ח מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, שפורסם בחודש שעבר, מתח ביקורת חריפה על כך שחרף החלטות ממשלה מן העבר, המשרדים טרם הגיעו להסכמה על הקצאת המימון הדרוש להעברת אגף המודיעין לאזור היישוב עומר שבנגב ואגף התקשוב לאזור באר שבע. מבקר המדינה מצא בדו"ח שפרסם, כי למרות השנים שחלפו מאז קבלת ההחלטות בנושא, לא נעשה הרבה. "למרות דיונים, ועדות ומנהלות שהוקמו בגופים וברמות שונות - לא התקבלו הכרעות בסוגיות המרכזיות הקשורות לתקצובו ולמימונו של הפרויקט באופן שיהפוך את החלטת הממשלה מ-2005 לתוכנית יישומית. כתוצאה מכך, ביצוע הפרויקט מתעכב", קבע אז לינדנשטראוס.
לדברי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, "מדובר בצעד היסטורי שלו תרומה אדירה הן לצה"ל ומערכת הביטחון והן לנגב ותושביו. הממשלה בראשותי תמשיך לפעול לחיזוק הנגב והגליל בפרויקטים לאומיים בתחומי התחבורה, הבנייה, התשתיות, ההתיישבות, התעסוקה, החינוך ובכל התחומים שיקדמו ויחזקו אזורים אלה".
עוד הוסיף נתניהו שהמהלך להעברת מחנות צה"ל לנגב עולה בקנה אחד עם מטרות הממשלה לקידום וחיזוק הפריפריה ומתווסף להחלטה קודמת של הממשלה להקצאת 27 מיליארד שקל לתוכנית "נתיבי ישראל", במסגרתה יורחבו הכבישים והרכבות לנגב.
לדברי המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום, "מעבר בסיסי צה"ל דרומה הוא פרויקט מחולל שינוי שישנה את פני האזור מבחינה דמוגרפית, כלכלית ותעסוקתית. כל עיכוב בהוצאת פרויקט זה לפועל פוגעת באזור ומהווה בזבוז משווע של זמן וכסף. המשרד לפיתוח הנגב והגליל אחראי על מתן המענה האזרחי ואנחנו מצדנו עושים את כל הפעולות הנדרשות בכדי ליצור את התשתית הטובה ביותר לקליטת אלפי תושבים חדשים שעתידים לעבור לאזור. העברנו החלטה על סבסוד עלויות הפיתוח לאנשי הקבע במספר ישובים. כמו כן אנחנו מסייעים בסבסוד שכר דירה בבאר שבע, דימונה, ערד, ירוחם ואופקים. בנוסף אנחנו מובילים הקמת שכונות ייעודיות למשפחות צבא הקבע".
ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ' ציין ביחס להחלטת הממשלה על העתקת בסיסי צה"ל לנגב כי "מדובר באחד הימים החשובים בתולדות מדינת ישראל. יחד עם ראשי רשויות בנגב כבר הוחל בתכנון והיערכות לקליטת אנשי קבע לנגב והקמת שכונות חדשות נוספות שיחזקו את הערים בנגב ויבססו את באר שבע כבירת מטרופולין חשובה במדינת ישראל". עוד ציין דנילוביץ' כי לפני כחודש הוא נפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהבטיח שיימצא פתרון למחלוקת הכספית שבין האוצר למשרד הביטחון. לדברי דנילוביץ', בחודשים האחרונים הוא פעל ללחוץ בנושא העברת ההחלטה שהינה בעלת משמעות היסטורית לעיר ולנגב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.