מוכן להפסיד? אולי תרוויח: 3 אג"ח זרות ספקולטיביות

למרות רשימת הסיכונים הגלובליים המתארכת, בפסגות מזהים 3 הזדמנויות השקעה ספקולטיביות

התנודתיות בשווקים, מחירי הנפט הגואים, הגירעון התקציבי בארה"ב, הסיכונים הגיאופוליטיים באזורנו, אי הוודאות לגבי משבר החובות באירופה - אלו הם רק חלק מרשימת הסיכונים הגלובליים עימם מתמודדים היום משקיעים בשוקי ההון בעולם, ואשר גורמים גם למשקיעים המקומיים להתבצר באפיקים הסולידיים ביותר.

אולם, עבור מי שבכל זאת מוכן לסכן שיעור מוגבל מהתיק שלו, ישנם לא מעט אפיקים בארץ ובחו"ל שיעשו את העבודה. באפיק איגרות החוב, אלו בעיקר אג"ח High Yield שכבר הפכו לאפיק השקעה לגיטימי. האנליסט איתמר דר מדסק הברוקראז' הגלובלי של בית ההשקעות פסגות, ממליץ על שלוש אג"ח זרות ספקולטיביות כאלה, המתאימות רק למשקיעים שמוכנים לראות גם הפסדים.

RDS Ultra Deepwater

החברה הוקמה במיוחד (SPV - Special-purpose vehicle) לצורך מימון חלק מפרויקט קידוח במפרץ מקסיקו. חברת האם שלה, Grupo R, מתמחה באספקת שירותים לתעשיית הנפט במקסיקו כבר 45 שנים.

דר מסביר כי עלות פרויקט הקידוח, 655 מיליון דולר, תמומן בשלושה אמצעים: 225 מיליון דולר (כ-34% מעלות הפרויקט) באמצעות הלוואה בנקאית עם שעבוד ראשון, 279 מיליון דולר (כ-40%) באמצעות אג"ח להם תוקנה זכות שעבוד משנית ו-170 מיליון דולר (כ-26%) ימומנו באמצעות הון שהוזרם על ידי חברת האם.

דר מציין כי ל-Grupo R חוזה עם חברת Pemex - חברת הנפט המקסיקאית שבבעלות ממשלתית, לחמש שנים, אשר ה-EBITDA השנתית שתתקבל ממנו מוערכת ב-110-125 מיליון דולר בשנה. האסדה, ששוויה מוערך בכ-550 מיליון דולר, והתקבולים בגין החוזה, משמשים למעשה כנכס מגבה לאג"ח (לאחר פירעון ההלוואה).

יתרה מכך, במשך חמש שנים החברה תיהנה מתשלום יומי של 495 אלף דולר בגין הפעלת אסדת הקידוח, וניתן לראות גם בכך גורם מבטח. עוד הוא מציין לטובה את מרכיב ההון העצמי הגבוה ואת העובדה שהאג"ח נסחרת כיום בתשואה די גבוהה - 8.7% - שלדעתו מפצה על הסיכון.

מנגד, מציין דר כי במהלך הרבעון הרביעי של 2010 הושבתה חלקית האסדה בשל תקלה טכנית. ההשבתה הביאה לפגיעה בתוצאות התפעוליות וחייבה את חברת האם להוסיף מהונה העצמי לכיסוי ההתחייבויות השוטפות של הפרויקט. ואולם, התקלה תוקנה ומחודש דצמבר האסדה פועלת בכושר ייצור של מעל 90%. סיכון עיקרי נוסף נוגע לכך שלחברה רק נכס אחד - אסדת הקידוח, ולכן אין לה פיזור סיכונים. בנוסף, האג"ח הונפקה על ידי SPV השייכת לחברה בבעלות פרטית, שאינה מספקת אינפורמציה מלאה בנוגע לנתוניה הפיננסיים.

Bumi Resources

מדובר באחת מחברות האנרגיה הגדולות באינדונזיה, המתמחה בכריית פחם ובעלת פעילות משנית בנפט. החברה נהנתה ביקוש גובר לפחם במהלך השנים האחרונות, בין היתר עקב שיטפונות באוסטרליה, שהיא יצואנית הפחם הגדולה בעולם. לפי תחזיות משרד האנרגיה האמריקני, הפחם ממשיך להוות מקור אנרגיה חשוב גם בעתיד, ולפחות עד 2013.

במהלך 2010 הפיקה Bumi 60 מיליארד טון פחם, ועקב העלייה במחיר הסחורה גדלו ההכנסות והרווח הנקי שלה בשיעור של 19% ו-63% בהתאמה. החברה נהנית מכרית מזומנים בגובה 253 מיליון דולר, אולם היא מתכננת להגדיל את ייצור הפחם, ולשם כך להשקיע כ-1.25 מיליארד דולר ממקורות פנימיים, הלוואות בנקאיות וגיוס חוב. דר מציין כי החברה צופה גידול של 56% בהוצאות בשנים הבאות, אולם יש לזכור כי ההשקעה צפויה להניב לה 900 מיליון דולר לשורת ה-EBITDA כל שנה.

האג"ח שהנפיקה החברה באוקטובר האחרון לשלוש שנים נקובה בדולר ונסחרת בתשואה של 7.6%.

בשורה התחתונה, סבור דר כי למרות הסיכון שטומנות בחובן ההשקעות הגדולות, עליית מחירי הפחם, הקרבה הגיאוגרפית של החברה לשוקי היעד והיותה של האג"ח קצרה - היא מגלמת רעיון השקעה אטרקטיבי.

המלצות פסגות לאגח ספקולטיביות
 המלצות פסגות לאגח ספקולטיביות

Empresas ICA

החברה המקסיקנית פועלת בעיקר בתשתיות - כבישים, סכרים, גשרים ומנהרות לרכבת, ובנוסף בבעלותה זיכיון להפעלת כבישי אגרה ושדות תעופה במקסיקו. היא נסחרת בשווי של כ-1.5 מיליארד דולר ונהנית מהדגש ששמה הממשלה 0על פיתוח התשתיות במדינה. בשנה שעברה הציגה צבר הזמנות בהיקף של כ-3 מיליארד דולר, ולפי הערכותיה הוא צפוי לגדול לכ-3.8 מיליארד דולר ב-2012.

דר מציין כי אחת החולשות של החברה היא תלותה בממשלה, שכן היא הספק העיקרי של פרויקטים מתחום התשתית. יחד עם זאת, מאז 2001 הממשלה מגדילה את תקציב ההוצאה על בנייה ציבורית, ובסך הכל זינק התקציב ב-600% במהלך 10 השנים האחרונות, בעוד שהתמ"ג צמח בשנים אלה ב-22% בלבד.

אג"ח החברה הונפקה בפברואר האחרון בהיקף של 500 מיליון דולר, והיא נסחרת בתשואה של 8.1%. לטענת דר, הפעילות המתרחבת של החברה, שבחלקה היא נושאת בעלות ההקמה בהווה ומקבלת תמלוגים רק בעתיד, הביאו אותה לחיפוש מקורות מימון נוספים, ובכללם האג"ח הנ"ל. התוצאה היא עלייה ברמת המינוף, אם כי חוב ביחס ל-EBITDA ברמה של 5.2% הוא עדיין מינוף סביר ביחס לסקטור.