רגע לפני שעידן הרישיונות פורץ לחיינו וגופי הפקה ושידור יפגשו מצח אל מצח, מתנהלת בימים אלה התגוששות אחרת, שבעיני רבים היא חשובה אף יותר. ערוץ החדשות הייעודי הוא בינתיים ערוץ אמורפי, אין עדיין מכרז או תאריך לעלייתו, ובכל זאת העניין סביב הערוץ רב, וכבר ישנן קבוצות שמתגבשות לקראתו.
מה היה לנו?
המכרז הראשון לערוץ חדשות יצא בשנת 2000. זכתה בו קבוצת חדשות 24, בראשותם של ניסים משעל ויעקב אילון. הקבוצה שהפסידה במכרז, חדשות ישראל, ערערה על ההחלטה לבג"ץ, והזכייה אכן בוטלה.
ב-2002 הוענק הרישיון לחדשות ישראל, ואולם זו לא עמדה בתאריך היעד להפעלתו, וב-2004 ביטלה מועצת הכבלים והלוויין את הרישיון.
במהלך שנת 2009, הודיע ניצן חן, יו"ר מועצת הכבלים והלוויין הנוכחי, על כוונתו לחדש את המכרז הייעודי, כמתחייב בחוק. הוא מינה את מי שעמד בראש חדשות 10, גלעד עדין, כיועץ למכרז ומי שניסח אותו עד כה.
על-פי ההערכות, העבודה על המכרז תתחדש עם סיומו של המכרז לערוץ הייעודי הערבי שמתקיים בימים אלה.
מי בתמונה?
ראשונים להכריז על רצונם לקחת חלק במכרז היו קבוצת RGE של אביב גלעדי, לן בלבטניק ומשפחת רקנאטי. מי שמנהל בעבורם את ההתמודדות הוא מי שמסיים בימים אלה את תפקידו כמנכ"ל ערוץ הספורט, אבי בר, שגם מונה לחבר דירקטוריון בקבוצה. לחברה אולפני שידור חדשים ומערך תוכן מרשים הכולל את ערוצי הספורט, ערוץ 8 וערוצי הילדים.
עוד הביע נכונות ערה להיות בתמונה חברת "סלוצקי אפיקי תקשורת" של המפיק והאמרגן הוותיק חיים סלוצקי. מנכ"ל החברה, מיקי צווייג, התבטא בנושא ואמר כי כשיצא המכרז החברה תבחן את ההתמודדות.
לחברה ארסנל בלתי מבוטל של אנשי חדשות, ובהם אשרת קוטלר, עמנואל רוזן, איתי אנגל, רינה מצליח, אורן וייגנפלד ואודי סגל, כמו גם מערך תוכן הכולל את ערוץ הבידור והפקות בודדות.
גם בראשו של רם לנדס מתגלגל רעיון ערוץ החדשות. מי שעומד בראש חברת קודה הפקות ומפיק את החדשות המקומיות בעבור הכבלים והלוויין הוא בעל ניסיון רב בעולם האקטואליה הישראלית.
לא מן הנמנע כי גם שמה של תיא תקשורת המחזיקה בחברת "אולפני הרצליה" ישתרבב לתמונה, ועלו הערכות גם באשר ל-JCS של רון לאודר, שבאחרונה מוכיח את עניינו במתרחש בתקשורת הישראלית יותר ויותר.
למה הם צריכים את זה?
בניגוד לעמימות שרודפת מכרזים אחרים, כאן רואים פומביות נדירה. איש אינו מתבייש להביע עניין ולעשות מהלכים גלויים על כוונותיו בתחום. אחת הסיבות הברורות היא הרצון למסמר את ניצן חן ולחייבו לצאת למכרז הזה, וזאת מחשש שיתמוסס.
כל החברות מבינות שכשחקן המחזיק שידורי חדשות, מעמדן ישתנה ללא היכר. זו לא עוד השפעה בתחום הבידור, התרבות או הספורט. כאן הן יהפכו לשחקנים אסטרטגיים בעלי השפעה על סדר היום הלאומי והעסקי הישראלי. מעבר לזה, הן תהיינה לחברות שמשפיעות על המשפיעים. ערוץ החדשות, עשוי להיות העיתון החדש, ה-ynet הבא.
בעידן הטכנולוגי המשתנה, חדשות הן גם נכס הישרדותי. מחקרים מראים שבניגוד לתכנים אחרים, בחדשות צופה הקהל - בסלולר, באינטרנט ובטלוויזיה כמובן, ללא הבחנה. הן מחייבות צפייה בזמן אמת, מה שמצוין למפרסמים ולדפוסי הצפייה המשתנים. הן בעלות יתרון לשוק הבינלאומי, ועוד לא היה מי שסגר ערוץ בישראל, אז מי יעז לסגור ערוץ חדשות.
מי יכול להתמודד?
שלדון אדלסון? זה אולי חשש עיקרי שעולה אחת לכמה זמן בקרב גורמים כאלה או אחרים, שרואים בעיני רוחם ערוץ חדשות טלוויזיוני שיהלל את ראש הממשלה. ועם זאת, המחוקק קבע כי עיתון יומי או תאגיד שמוציא לאור עיתון כזה, יוכל לגשת למכרז על ערוץ חדשות, אלא אם הוא "נמנה עם שני העיתונים היומיים הנפוצים ביותר בישראל". כלומר כיום, מי שאינם יכולים לעמוד בראש ערוץ חדשות הם "ידיעות אחרונות" או נוני מוזס, או לחלופין "ישראל היום" והעומד בראשו, כאמור אדלסון.
למרבה האירוניה, הדרך אל ערוץ שכזה, נסללה בפני מי שאיבד את הבכורה בעולם העיתונות. כעת, אין כל מניעה חוקית כי "מעריב", או מי שיעמוד בראשו כבר בחודש הבא כנראה, נוחי דנקנר, יקימו ערוץ חדשות או ייקחו בו חלק. זאת כמובן באישור נקודתי של מועצת הכבלים והלוויין.
מי שעוד לא יוכלו ככל הנראה להחזיק בערוץ חדשות, הן חברות החדשות של 2 ו-10. מועצת הכבלים והלוויין רשאית לתת רישיון, על-פי החוק, למי שאינו "נמנה עם שני משדרי חדשות שבשידוריהם צופה או מאזין, לפי העניין, השיעור הגבוה ביותר של הציבור". כלומר, מתוך החשש כי קול אחד ישלוט בשידורי החדשות הישראלים, הוגבלו השחקנים הטבעיים ביותר לקחת חלק בהקמת ערוץ אקטואליה 24/7. חברת החדשות של ערוץ 9, אגב, תוכל להשתתף לפי עיקרון זה. כך גם החדשות המקומיות של קודה תקשורת המשודרות בכבלים ובלוויין - שנהנות כאן מהיעדר ההשפעה והצפייה.
אך מי שבכל זאת יוכל לקחת חלק במכרז כזה הם דווקא בעלי השליטה בחברות החדשות. החוק קובע, כי בעל זכיינית טלוויזיה מסחרית, אינו יכול להחזיק בערוץ חדשות עצמאי אלא אם הוא "בעל ענין בבעל זיכיון לשידורי טלוויזיה לפי חוק הרשות השנייה והוא יהיה רשאי להחזיק עד 24% (בערוץ)... ובלבד שהוא אינו בעל שליטה בבעל הזיכיון". כלומר, אביב גלעדי (24% ברשת), יצחק תשובה (20% בקשת), מיכאל שטראוס (ברשת), רון לאודר (בערוץ 10) וארנון מילצ'ן (בערוץ 10) יכולים לקחת חלק (עד 33%) בערוץ חדשות - אבל אודי אנג'ל, יוסי מימן ומוזי ורטהיים, בעלי השליטה בזכייניות - לא יכולים.
למורת-רוחם של הוט ו-yes, גם גופים אלה לא יכולים לקחת חלק במכרז על ערוץ חדשות ייעודי. אבל קיימת בפניהם אלטרנטיבה אחרת.
רק ערוץ חדשות אחד?
מתברר שהחוק הישראלי לא מדבר בהכרח על ערוץ חדשות ייעודי בלבד. החוק מתיר למועצת הכבלים והלוויין להתיר להוט ול-yes להעביר למנוייהן ערוץ חדשות מלא, ללא קשר למכרז. זאת, בתנאי שהוא יופעל על-ידי מפיק עצמאי - כלומר לא החברות עצמן - והוא ישודר בשתיהן. בלי קשר, הן גם יכולות לשדר מהדורת חדשות בערוצים אחרים שלהן, באין מפריע.
החוק מתייחס ארוכות לערוץ חדשות שאינו במסגרת הערוצים הייעודיים, לאופן מימונו ושידורו. ואולם כל התחשיבים שנעשו עד כה, הוכיחו כי המודל הכלכלי לפיו יתקיים ערוץ כזה בתוך הפלטפורמות, ללא פרסום, אינו מחזיק.
גם עם העלאת פלטפורמת ה-DTT והעובדה שהיא תישא על גבה את הערוץ הייעודי החדש, בחברת הלוויין העלו טענה כי חוקי המשחק השתנו. האיום עליהם גדל, ואם אביב גלעדי שמחזיק ברשת יכול, אז לטענתם, גם הם רוצים אפשרות להשתתף במכרז על ערוץ ייעודי. אך על מנת לעשות זאת, יהיה צורך בשינוי חקיקה.
מהם העקרונות לקיומו של הערוץ?
אסור שתהיה לערוץ חדשות ייעודי זיקה פוליטית ואסור שיהיה קשור באופן כזה או אחר למפלגה, ואף לא באופן שבמועצה יחשדו שהוא עשוי לקדם אינטרס פוליטי. "מפיק חדשות עצמאי יקיים שידורי חדשות, מדויקים, מהימנים ומאוזנים, ולא יבוטאו בהם עמדותיהם ודעותיהם הפרטיות של מנהליו, עובדיו ובעלי מניותיו", קובע החוק. כמובן, על בעלי השליטה בו להיות ישראלים, ולא יינתן להם רישיון אם הם עלולים להוות סיכון לביטחון המדינה או לשלום הציבור.
אז מתי זה יקרה?
ראשית כל יש לציין, כי על כל מגבלות אלה, עשויה מועצת הכבלים והלוויין להוסיף מגבלות משלה, על-פי תפיסתה את המציאות כיום. בימים אלה מגבשים במועצה את כל סעיפי המכרז, שיכללו, בניגוד לחוק, גם סעיפי ודרישות ניו-מדיה, לצד דרישות הנדסיות, מבניות וכלכליות. אלה יתווספו לעבודתו של עדין שעסק באפיון התוכן.
שבוע לאחר פסח, צפוי להסתיים המכרז על הערוץ הערבי ורק כחודשיים אחר-כך, על-פי ההערכות בשוק, ייצא ספר מכרז לערוץ החדשות הייעודי. אז תתחלנה להתגבש הקבוצות שיצאו למסע רכישות בשוק שעשוי לטלטל את גופי החדשות שאנחנו מכירים היום. טאלנטים ינדדו ויעקרו שוב ממקום עבודתם.
אחר-כך ייקבע מועד נוסף להגשת ההצעות ואם הכול יילך כשורה, לא כולל בג"ץ, דחיות ועתירות - נחזה בשידור ראשון של ערוץ חדשות טלוויזיוני במעמקי 2012.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.