פישר: "במדינות שלא נפגעו במשבר - זינקו מחירי הבתים"

נגיד בנק ישראל, פישר בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" הזהיר כי "עלייה נמשכת במחירי הדיור עשויה לאיים על היציבות, ואף להוביל ליצירת בועת נדל"ן"

"מחירי הדיור זינקו במדינות בהן לא נפגעה המערכת הפיננסית כתוצאה מהמשבר הכלכלי. וזאת מאחר שהירידה שחלה בריביות איפשרו ליותר אנשים ליטול משכנתאות והדבר הוביל לזינוק במחירי נכסי הנדל"ן", אמר נגיד בנק ישראל במסגר כתבה ב"וול סטריט ג'ורנל" שעסקה בתגובת שוק הנדל"ן במהלך המשבר במדינות השונות, כאשר הוא חובש את הכובע המסמל את אותן מדינות שלא נפגעו במשבר ושמחירי הדיור בה זינקו בשיעור חד.

מהכתבה עולה כי לריבית הנמוכה בארה"ב ובמדינות אחרות שנפגעו במשבר הכלכלי אין את אותה השפעה כמו במדינות שלא נפגעו וכי המערכת הבנקאית במדינות שחוו את המשבר באופן קשה עדיין לא ממהרת לאפשר לאזרחים לקחת משכנתאות, ובוודאי לא בתנאים נוחים בהם חולקו המשכנתאות טרום המשבר.

על פי הנתונים האחרונים שפורסמו במדד קייס שילר הבוחן את מחירי הבתים ב-20 הערים הגדולות ביותר בארה"ב, ממשיכים מחירי הדיור בארה"ב לרדת גם בשנת 2011 ביחס למחיר בשנה שעברה.

לעומת זאת במדינות שבהן לא הושפעה המערכת הבנקאית בצורה חמורה מהמשבר, כדוגמאת המדינה השכנה לארה"ב, קנדה, עלו מחירי הבתים בפברואר בכ-9% ביחס למחירם בשנה שעברה.

לדברי נגיד בנק ישראל, פישר "עלייה נמשכת במחירי הדיור עשויה לאיים על היציבות, ואף להוביל ליצירת בועת נדל"ן".

על מנת להימנע מהשלכות המשבר מעבר לים, נקט הנגיד הישראלי כמו גם נגידים אחרים בשורה של הפחתות ריבית שהביאו את הריבית בשפל לרמה של 0.5% ב-2009 והדבר הוביל להורדת עלויות הריבית לנוטלי המשכנתאות בארץ, מה שהוביל רק בשנה האחרונה לזינוק של יותר מ-16% במחירי הבתים, וזאת על אף שמאז עלתה הריבית וכעת היא עומדת על 3%, רמה גבוהה יותר מזו של מדינות רבות אחרות ובראשן המדינות שנפגעו מהמשבר כדוגמאת ארה"ב בה נותרה הריבית אפסית ואירופה, בה הועלתה לאחרונה הריבית בפעם הראשונה מאז המשבר.