פישר הותיר הריבית ב-3%; בוחן צעדים לריסון שוק הדיור

בנק ישראל: "הייסוף שנרשם בשקל בתקופה האחרונה והעלאות הריבית האחרונות צפויים למתן את האינפלציה בחודשים הקרובים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, החליט היום (א') להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 3% וזאת לאחר שבחודש שעבר הפתיע פישר את השוק כשהכריז על העלאה של 0.5%. בנק ישראל ציין בהודעתו כי בין הגורמים המרכזיים שהביאו להותרת הריבית ללא שינוי - הירידה בציפיות האינפלציוניות.

"בציפיות לאינפלציה ל-12 החודשים הבאים כפי שנמדדות בשוק ההון נרשמה ירידה אשר חלקה מוסברת בהעלאת הריבית בחודש הקודם. יחד עם זאת, ציפיות אלה העומדות על 3.1%, שיעור דומה לממוצע תחזיות החזאים אשר שמרו על יציבות החודש, עדיין נמצאות מעל הגבול העליון של יעד האינפלציה. גם בציפיות האינפלציה לטווחים הארוכים משנה, נרשמה ירידה בחודש האחרון ורובן נמצאות כעת בתוך יעד האינפלציה", נכתב בהודעת בנק ישראל. עוד מציינים בבנק ישראל כי הייסוף שנרשם בשקל בתקופה האחרונה והעלאות הריבית האחרונות צפויים למתן את האינפלציה בחודשים הקרובים.

בהתייחס לשוק הדירות, מציינים בבנק ישראל כי מחירי הדירות המשיכו לעלות גם החודש וב-12 החודשים האחרונים עלו ב16.1%. יתרת האשראי לדיור עלתה ב-12 החודשים שהסתיימו בפברואר 2011 ב-12.8%. כ-80% מההלוואות לדיור שניתנו בחודש מארס היו בריבית משתנה. על רקע המשך ההתפתחויות הללו בוחן בנק ישראל הפעלת צעדים נוספים בתחום האשראי לדיור כבר בזמן הקרוב.

נזכיר כי מדובר היה באחת מהחלטות הריבית הקשות בתקופה האחרונה. מחד, על פישר להעלות את הריבית על מנת להילחם באינפלציה ובמחירי הדירות שלא מפסיקים לעלות; אולם מאידך, מאז העלאת הריבית האחרונה בחודש שעבר התחזק השקל בכ-4% מול הדולר, מה שהקשה על פישר להעלות את הריבית החודש.

הציפיות בשוק לגבי החלטת הריבית היו מעורבות. לפי קונצנזוס תחזיות האנליסטים, פישר אמור להעלות את הריבית ב-0.25% לרמה של 3.25%, אולם היו שהעריכו כי בגלל ייסוף השקל הנגיד יבחר החודש להותיר את הריבית על כנה.

נזכיר כי ציפיות האינפלציה לשנה הקרובה עומדות על כ-3.3% - מעל היעד הממשלתי (1%-3%) - מה שמחייב המשך העלאות הריבית. עיקר האינפלציה נובע מעליית מחירי הדירות, כאשר לפי נתוני הלמ"ס האחרונים מחירי הדירות עלו ב-1.7% בחודש פברואר, עלייה שנמשכת כבר 26 חודשים ברציפות.

כאמור, בנק ישראל צפוי להכריז על צעדים מאקרו-יציבותיים נוספים על מנת לרסן את הביקושים בשוק הנדל"ן, כולל הטלת הגבלות על משכנתאות פריים. פישר עשוי להגביל את שיעור המימון שיתנו הבנקים ל-50% מערך הדירה, כך שנוטלי המשכנתאות יצטרכו להביא הון של 50% מערך הדירה כדי ליטול משכנתא.