הדולר היציג התחזק ב-0.2% לקראת הודעת ברננקי

הדולר היציג נקבע ברמה של 3.42 שקלים ואילו האירו התחזק ב-0.7% לרמה של 5.02 שקלים

יום שקט יחסית עובר על סוחרי המט"ח. הדולר נסחר בעלייה של כ-0.2% במשך מרבית היום והשער היציג נקבע ברמה של 3.42 שקלים ואילו האירו מתחזק ב-0.7% והיציג נקבע על רמה של 5.02 שקלים. בעולם נחלש הדולר לרמה של 1.466 דולרים לאירו, לקראת הודעת הריבית בארה"ב הערב.

החלטת הריבית שתפורסם היום בארה"ב צפויה להוות "אבן דרך" במדיניות המוניטארית בה נקט הפדרל ריזרב מאז פרוץ משבר האשראי, מזה כ-3 שנים. נראה כי מדובר בהחלטת ריבית חריגה, שכן היו"ר בן ברננקי צפוי לשאת דברים במסיבת עיתונאים לאחר הודעת הריבית - בפעם הראשונה בהיסטוריה.

בחודש יוני אמורה להסתיים תוכנית ההקלה הכמותית (QE2) אותה השיק הפד, במסגרתה התחייב לרכוש אג"ח ממשלתיות ב-600 מיליארד דולר כדי להאיץ את קצב הצמיחה הכלכלי. כעת, משהאינדיקטורים הכלכליים מעידים על שיפור ושוק העבודה מגלה סימני איתנות, ההערכה היא שהפד יודיע כי אין בכוונתו להאריך את תוכנית הרכישות מעבר לחודש יוני.

מיכאל שראל: הריבית תעלה בקצב מתון יותר ממה שמעריכים כעת בבנק ישראל

בפינקסו מקבוצת למבקס אומרים הבוקר כי השארת הריבית על 0.25% בתוספת תוכנית הרחבה כמותית נוספת, תסריט שאינו סביר, עשויה להחליש את הדולר מעבר לרמה של 1.51 דולר לאירו. התרחיש הריאלי מבחינת השוק הוא השארת הריבית על כנה ואי כינונה של תוכנית הרחבה כמותית. במצב זה ייתן הבנק האמריקאי לכוחות השוק להניע את המטבע ואנו צופים כי הוא יעלה עד לכ-1.48 וזאת עד לסיומה של התוכנית הנוכחית ביוני. מגמתו של הדולר תקבע במהלך השנה על פי קצב העלאות הריבית בארה"ב ובאירופה.

ד"ר מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, אומר בסקירה שפרסם היום כי "תחזית חטיבת המחקר בבנק ישראל לגבי קצב העלאות הריבית,אשר בעבר הייתה נמוכה מדי, היא עתה גבוהה מדי". לדברי שראל, "אם לא יהיה פיחות משמעותי בשקל, סביר להניח שקצב העלאות הריבית בשנה הקרובה יהיה מתון יותר מהערכת חטיבת המחקר, אשר חוזה העלאה הדרגתית של הריבית ל‑4.4% בעוד שנה (כלומר 5-6העלאות ריבית של 0.25%)".

אסטרטג ההשקעות הראשי באופנהיימר, בראין בלסקי, מעריך שיציאה מה-QE2 תהיה הדרגתית ביותר ולכן גם עליית התשואות על אגרות החוב תהיה הדרגתית ו"התשואות על אג"ח ל-10 שנים לא יזנקו בבת אחת ל-7%" (לעומת כ-3.4% כיום). עוד מעריך בלסקי כי התנועה המחזורית הגדולה הבאה בשווקים תהיה דווקא התחזקות של הדולר. "במקביל להפסקת ההרחבה הכמותית, הירידה בשיעור האבטלה והתקרבות המועד של תחילת העלאת הריבית תחול גם התחזקות של הדולר. וזה יכול לקרות גם במקביל לעליות בשוקי המניות", הוא אומר.

"דולר חזק תמיד יהיה אינטרס מבחינת ארה"ב", כך הכריז אתמול (ג') שר האוצר האמריקני, טימותי גייטנר. והדגיש כי ממשל אובמה לא יביא לערעור מעמדו של הדולר במטרה לעודד צמיחה".

"כל עוד אני מאייש את תפקידי כשר האוצר, המדיניות שלנו תהיה תמיד שמירת הדולר חזק", אמר. גייטנר הבהיר כי ארה"ב לא תנהל אסטרטגיה של החלשת הדולר כדי ליצור יתרון כלכלי על פני שותפותיה למסחר.